Ciprul de Nord, Girne

Marea albastră, plajele cu nisip auriu și soare în cea mai mare parte a anului sunt repere care fac din Cipru o destinație ideală pentru vacanță.

Vara începe în luna mai şi se termină la mijlocul lunii octombrie.

Situat printre cele mai mari trei insule ale Mediteranei, după Sicilia şi Sardinia, Cipru este o atracție pentru turiștii care caută frumusețile naturale și istorice deopotrivă, preparate culinare excepționale, activități sportive, locuri pentru cumpărături și localnici prietenoși.

Dincolo de oferta excepțională din unitățile de cazare, hotelierii din Ciprul de Nord se întrec în oferta de divertisment, cu spectacole la care participă vedete de talie internațională.

Restaurantele oferă preparate atât din bucătăria turcească, cât și din cea internațională. Tot în Ciprul de Nord te poți bucura de servicii excepționale de SPA, într-un mediu calm, îmbinat cu briza Orientului Îndepărtat. Astfel, starea de bine se va instala rapid, fie în camerele de masaj cu vedere la mare, fie în camerele VIP cu terasă privată, jacuzzi și hamam. Să nu uităm de baia turcească, de saună, de baia de aburi, de masajul tradițional ori modern, de tratamentele pentru frumusețe, ori de pachetele de detoxifiere.

Pentru cei care își doresc o nuntă de vis, cu vedere panoramică la Marea Mediterană, pe o plajă sau în săli exclusiviste special amenajate, profesioniștii în organizarea de evenimente au oferte de nerefuzat.

Prețuri estimative

La începutul anului 2023, prețurile pentru un sejur de 5 stele, timp de 7 zile (perioada 1-7 mai), în stațiunea Lefkoșa, 2 persoane, cu mic dejun inclus, erau cuprinse între 14.000 TL și 25.000 TL (echivalentul a 683 – 1220 euro, la cursul zilei).

Orașe de vizitat

Lefkoșa / Nicosia

Orașul Lefkoșa/Lefkosa încă este cunoscut sub numele Nicosia de către localnici și are o importanță deosebită, deoarece este singura capitală divizată din lume: aparține în partea de nord turcilor, iar în partea de sud grecilor.

Forțele de menținere a păcii a Națiunilor Unite se află în capitala împărțită în două de Linia Verde. Strada Arab Ahmet, Moscheea Selimiye, Muzeul Barbariei, Strada Arasta și Moscheea Haydar Pasha sunt printre principalele locuri pe care le puteți vizita în Nicosia.

Lefkosia
Lefkosia – Lefkoșa – Nicosia

Famagusta

Situat la estul insulei, Famagusta este un mic port comercial. Este singurul port de apă adâncă și printre cele mai consolidate porturi din Marea Mediterană. Cele mai importante repere turistice ale orașului sunt: Temnița lui Namik Kemal, Palatul Venețian, St. Catedrala Nicolae, Castelul Othello, Orașul Antic Salamis, Golden Beach, Muzeul Icoanelor și Mănăstirea Barnaba. Distanța dintre Nicosia și Famagusta este de aproximativ 80 km.

Famagusta
Famagusta

Kyrenia

Kyrenia este un oraș-port care are Marea Mediterană la nord, iar în partea sudică o zonă muntoasă. Orașul este renumit pentru cazinourile și restaurantele sale splendide, situate de-a lungul plajei. Puteți vizita Castelul Kyrenia, Beylerbeyi, St. Castelul Hilarion și Mausoleul lui Hazrat Omar. Kyrenia este la 51 km de aeroport.

Kyrenia
Kyrenia

Ce trebuie să știi înainte de a vizita Ciprul de Nord

Limba oficială în Republica Turcă a Ciprului de Nord este turca. Limba engleză este, de asemenea, înțeleasă și vorbită pe scară largă.

Cele mai multe dintre facilitățile turistice sunt în regiunile Kyrenia și Famagusta.

În Cipru, se circulă pe partea stângă, iar volanul vehiculelor este pe partea dreaptă, ca în Marea Britanie. Semnele de circulație sunt internaționale. Drumurile sunt sigure și în stare bună.

În general, în Cipru sunt folosite prize cu trei pini, astfel că e posibil să aveți nevoie de un convertor pentru dispozitivele electronice.

Cel mai important factor în bogăția naturală a Ciprului de Nord este clima mediteraneană. Verile sunt calde și uscate, iernile sunt blânde și ploioase. Temperatura medie anuală este de 25,6 ºC. Cea mai scăzută temperatură medie pe insulă este de 13,9 ºC.

Mijloacele de transport către Cipru sunt avioanele și feriboturile pe timpul verii. Pe parcursul întregului an există zboruri din orașe mari precum Istanbul, Ankara și Izmir către Aeroportul Internațional Ercan din Nicosia. Poți ajunge la Nicosia din Istanbul în 2 ore și 30 de minute, din Izmir în 2 ore și 25 de minute.

Sărbători în Republica Turcă a Ciprului de Nord

Anul Nou (1 ianuarie)
Ziua Suveranității Naționale și Ziua Copilului (23 aprilie)
Ziua Muncii (1 mai)
Ziua Tineretului și Sportului (19 mai)
Ziua Păcii și Libertății (20 iulie)
Ziua Rezistenței Sociale (1 august)
Ziua Victoriei (30 august)
Ziua Republicii Turcia (29 octombrie)
Ziua Națională – Republica Turcă Cipru de Nord – TRNC (15 noiembrie)

Festivaluri în Republica Turcă a Ciprului de Nord

  • Festivalul „Raki” (mai)
  • Festivalul de muzică clasică Bellapais (mai-iunie)
  • Festivalul Turismului (iunie)
  • Festivalul portocalelor „Morphou” (iunie-iulie)
  • Festivalul de teatru (septembrie)
  • Festivalul „Kyrenia Olive Grove” (octombrie)

Cerințe pentru viză

Puteți vizita Ciprul de Nord cu pașaportul. Pentru toți vizitatorii se acordă viză de maximum 3 luni la sosire. După aceea, prelungirea perioadei poate fi aplicată în Departamentul de Imigrări al TRNC. Copiii până la 16 ani pot intra pe insulă cu pașaportul părinților.

Istoria Ciprului de Nord

Singurul stat care a recunoscut Ciprul de Nord este Turcia, astfel încât zborurile directe pot fi efectuate prin intermediul unei escale în Turcia.

Conform Ministerului turc de Externe, „ciprioții greci susțin că problema Ciprului a fost cauzată de debarcarea trupelor turcești în 1974 și că numai dacă s-ar retrage, problema ar fi rezolvată. Aceasta este o concepție greșită gravă, deoarece problema Ciprului modern a început în 1960, iar debarcarea trupelor turcești a fost consecința, nu cauza, a problemei. Cipru este o problemă politică complexă. În cele din urmă, se învârte în jurul unui fapt fundamental: existența a două popoare distincte pe Insulă, și anume ciprioții turci și ciprioții greci.”

Insula și-a câștigat independența în 1960 ca Republica Cipru. Ca urmare a operațiunii desfășurate de Forțele Armate Turce după lovitura de stat grecească din anul 1974, în nordul insulei a fost înființat de facto Statul Federat Cipriot Turc unilateral, iar acest stat a fost redenumit ulterior Republica Turcă a Ciprului de Nord.

Ciprul de Nord este împărțit administrativ în 5 districte: Nicosia, Famagusta, Girne, Güzelyurt și İskele. Există 6 așezări principale: Nicosia, Famagusta, Kyrenia, Güzelyurt, Lefke și İskele. Nicosia este capitala Republicii Turce a Ciprului de Nord.

În 2019, populația Republicii Turce a Ciprului de Nord era de 350.000 persoane.

Ciprul de Nord
Ciprul de Nord