
Vicepreședintele Turciei, Fuat Oktay, a cerut vineri Consiliului de Securitate al ONU și comunității internaționale să recunoască Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) și statutul internațional egal al ciprioților turci.
„Solicităm Consiliului de Securitate al ONU și comunității internaționale să înregistreze oficial statutul internațional egal al ciprioților turci și să recunoască Republica Turcă a Ciprului de Nord”, a declarat vicepreședintele Oktay în cadrul unei ceremonii la Ankara, citat de Daily Sabah.
Oficialul turc a declarat că recenta decizie a Consiliului de Securitate de a extinde forța de prelungire a păcii din Cipru, este încă o nouă greșeală a ONU referitor la Cipru. Forța de menținere a păcii nu are „nicio valoare umanitară, diplomatică sau juridică”, a adăugat el.
„Prin această decizie, Consiliul de Securitate al ONU arată că nu a renunțat la insistența asupra modelelor de soluții care s-au dovedit nereușite”, a afirmat Oktay.
Context
Până în acest moment, singurul stat care a recunoscut Ciprul de Nord este Turcia.
Atacurile etnice începute la începutul anilor 1960, i-au forțat pe ciprioții turci să se retragă în enclave pentru siguranța lor. În 1974, o lovitură de stat cipriotă grecească, care viza anexarea insulei de către Grecia, a dus la intervenția militară a Turciei ca putere garant pentru a-i proteja pe ciprioții turci de persecuție și violență.
Drept urmare, Republica Turcă a Ciprului de Nord a fost fondată în 1983.
Conform site-ului Ministerului de Externe, „ciprioții greci susțin că problema Ciprului a fost cauzată de debarcarea trupelor turcești în 1974 și că numai dacă s-ar retrage, problema ar fi rezolvată. Aceasta este o concepție greșită gravă, deoarece problema Ciprului modern a început în 1960, iar debarcarea trupelor turcești a fost consecința, nu cauza, a problemei. Cipru este o problemă politică complexă. În cele din urmă, se învârte în jurul unui fapt fundamental: existența a două popoare distincte pe insulă, și anume ciprioții turci și ciprioții greci.”
În 2017, în ciuda unor negocieri maraton din Elveția, s-a încercat sub auspiciile țărilor garante – Turcia, Grecia și Regatul Unit găsirea unei soluții, dar tentativa a eșuat. Discuţiile s-au oprit când s-a abordat problema retragerii trupelor turce din nordul insulei mediteraneene.
Reamintim că în 2004, administrația cipriotă grecească a fost admisă în Uniunea Europeană.
CITEȘTE ȘI: Destinații de vacanță: Ciprul de Nord
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.