lira turcească dolar

Lira turcească este tot mai slabă în fața principalelor valute, cotațiile valutare ajungând astăzi, la ora 16, în raport cu dolarul american la 12.8 TL, iar cu euro la 14.8 TL. Fluctuațiile pe piața valutară au fost în atenția economiștilor pe parcursul întregii zile.

Din păcate, prognozele pentru perioada următoare nu sunt încurajatoare, specialiștii estimând că inflația va crește la cel puțin 25% în următoarele luni, iar rata reală a dobânzii va ajunge la minus 10 puncte, o situație fără precedent în economia Turciei. În acest moment, inflația de consum este de 20%, iar economiștii sunt îngrijorați că aceasta va crește foarte mult cu actualele politici economice.

Deprecierea de astăzi a lirei turcești a continuat chiar și după ce președintele Recep Tayyip Erdoğan a reiterat la finalul ședinței de cabinet de ieri că e hotărât să adopte în continuare rate scăzute ale dobânzilor. „Știm foarte bine ce facem cu această politică, de ce o facem, cum o facem, cu ce riscuri ne confruntăm și ce vom realiza în cele din urmă”, a declarat președintele turc.

De la începutul lunii septembrie, lira turcească s-a depreciat cu 26,2%, iar de la începutul anului a pierdut în jur de 35% din valoare.

Un comentariu la „O nouă scădere istorică a lirei turcești. Cu cât s-a majorat prognoza privind inflația

Comentariile sunt închise.