cutremur

Două cutremure cu magnitudinea de 4,7 și 5,1 pe scara Richter s-au produs azi în Marea Egee, la doar 15 minute distanță. Potrivit informațiilor oficiale, adâncimea cutremurelor a fost stabilită la 7,03 km. Nu au fost semnalate pagube materiale.

Primul cutremur, cu magnitudinea de 4,7, s-a produs în largul Mării Egee la ora 12:56. La aproximativ 15 minute de la primul cutremur, a avut loc un al doilea cutremur cu magnitudinea de 5,1, pe scara Richter.

Cutremurele, care au provocat panică în rândul cetățenilor, au fost resimțite în İzmir, Aydın, Kuşadası și Bodrum.

Există riscul unor alte cutremure de până la 6,6 grade pe scara Richter

Directorul Centrului de Cercetare a Cutremurelor din cadrul Universității Dokuz Eylul, prof. dr. Hasan Sözbilir, a declarat publicației Sozcu că seismele de astăzi sunt legate de cutremurul cu magnitudine de 6,6 din data de 30 octombrie 2020. Subliniind că falia care limitează insula Samos dinspre nord s-a rupt pe 30 octombrie 2020, prof. dr. Sözbilir consideră că în acest moment există riscul unor cutremure de până la 6,6 grade pe scara Richter.

Această posibilitate este confirmată și de geofizicianul prof. dr. Övgün Ahmet Ercan, care a declarat, de asemenea, că ar putea avea loc un nou cutremur cu magnitudinea 6,4-6,9 în golfurile Doğanbey, Didim și Güllük. Acesta mai spune că seismul de 5.1 s-a resimțit extrem de puternic, deoarece s-a produs pe verticală, cu un sunet „bufnit”. În foarte multe locuințe de vacanță din zona Kuşadası Karaova, oamenii s-au speriat de seism, însă chiar dacă umezeala fundațiilor caselor din apropierea mării și coroziunea armăturilor sunt la cel mai înalt nivel, leziunile structurale pot fi observate în doar câteva locuri. Cert este că Anatolia de Vest și extinderea ei, Marea Egee, au depășit riscul de cutremur major.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.