istanbul muzeul inocentei

Din punctul meu de vedere, „Muzeul Inocenței” este în primul rând un roman de dragoste, semnat de Orhan Pamuk, câștigătorul premiului Nobel pentru literatură în 2006, și abia apoi un muzeu înființat de autor, într-unul dintre cele mai selecte cartiere ale Istanbulului. Asta însă nu știrbește cu nimic ineditul acestui muzeu, din contră, bucuria celor care au iubit romanul lui Pamuk este dublată de experiența vizitării muzeului.

Romanul „Muzeul Inocenței” a fost publicat în anul 2008, iar muzeul cu același nume a fost deschis în primăvara anului 2012.​ Așa cum arată și site-ul oficial al muzeului, poate că nu este esențial să fi citit cartea pentru a te bucura de muzeu, dar dacă ai iubit cartea aceasta, atunci muzeul te duce într-un alt univers.

Muzeul Inocentei
Muzeul Inocentei

„Muzeul Inocenței” este un tulburător roman de dragoste, dar dincolo de tabloul unei povești grozave, autorul descrie cu lux de amănunte viața din Istanbul, prin amintiri și flashback-uri centrate în jurul a două familii – una bogată, cealaltă din clasa de mijloc. De altfel, Orhan Pamuk folosește romanul său despre o dragoste pierdută ca punct de plecare pentru a explora orașul tinereții sale, Istanbul.

În completarea cărții, „Muzeul Inocenței” prezintă ceea ce personajele romanului au folosit, purtat, auzit, văzut, adunat și visat, totul aranjat meticulos în cutii și vitrine, fie că e vorba de articole de îmbrăcăminte, accesorii, mucuri de țigară, colecție de ceasuri sau de file ale manuscrisului romanului.

Povestea romanului și a muzeului

„Muzeul Inocenței” este atât muzeul unei ficțiuni, cât și un mic muzeu al vieții de la Istanbul în a doua jumătate a secolului al XX-lea. Cel mai mare și mai autentic obiect din muzeu este chiar clădirea în care este găzduit, în care a locuit familia Keskin între anii 1975-1999 și care a fost transformată în cele din urmă în muzeu.

Interesant este că de la început, Orhan Pamuk și-a dezvoltat în paralel ideea pentru roman și muzeu. În timp ce scria romanul, a început să se gândească la muzeu și să colecteze piese pentru el. De altfel, această interferență a fost explorată atât în ​​romanul „Muzeul Inocenței”, cât și în catalogul muzeului. Strângea obiecte vechi pe care le vedea și care îi plăceau în magazinele de antichități și în casele prietenilor săi. De exemplu, dacă la un dealer de vechituri a văzut un obiect care i s-a părut potrivit cu romanul, l-a cumpărat și l-a descris în text. Așadar, muzeul oferă o atmosferă care se potrivește perfect narațiunii romanului, prezentând obiectele și imaginile care alcătuiesc povestea de dragoste dintre cele două personaje principale, Kemal și Füsun.

Vizita la muzeu

„Muzeul Inocenței” se află în Istanbul, în cartierul Beyoğlu, între bulevardul Istiklal și Tophane. Adresa exactă este: Çukurcuma Caddesi, Dalgıç Çıkmazı, 2, 34425, Beyoğlu, İstanbul, Türkiye

Muzeul Inocentei
Muzeul Inocentei

Parcurgerea distanțelor față de reperele turistice din apropiere mergând pe jos se fac în: 12 minute de la Piața Taksim, 8 minute din zona Galatasaray, 8 minute din Tophane, 10 minute din Istanbul Modern, 10 minute din Cihangir. Pentru cei care se îndreaptă spre muzeu cu tramvaiul, cea mai apropiată stație de sediul muzeului este Tophane, la 8 minute de mers pe jos.

„Muzeul Inocenței” poate fi vizitat în zilele de marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă și duminică, între orele 10.00-18.00.

Biletele se pot cumpăra de la intrarea în muzeu, sau pentru grupuri se pot face rezervări la adresa de email info@masumiyetmuzesi.org. Conform informațiilor de pe site la data publicării articolului, costul unui bilet este de 115 TL pentru adulți și 55 TL pentru elevi și studenți.​ Biletul tipărit în paginile finale ale romanului lui Orhan Pamuk „Muzeul Inocenței” poate fi ștampilat la casa de bilete în schimbul unei invitații la muzeu. Ghidul audio în limbile turcă și engleză costă 10 TL/vizitator.

Muzeul este închis în zilele de luni, în prima zi a sărbătorilor de Bayram și pe 1 ianuarie.

Cine e Orhan Pamuk

Câștigătorul Premiul Nobel pentru Literatură în 2006, Orhan Pamuk a devenit unul dintre cei mai tineri scriitori care a câștigat acest premiu, la vârsta de 54 de ani.

Orhan Pamuk s-a născut la Istanbul în 1952 și a crescut într-o familie numeroasă, în bogatul cartier Nişantaşı. După cum scrie în „Istanbul, memoriile unui oraș”, din copilărie și până la vârsta de 22 de ani s-a dedicat în mare măsură picturii și a visat să devină artist. După ce a absolvit colegiul, a studiat timp de trei ani arhitectura la Universitatea Tehnică din Istanbul, însă apoi a abandonat studiile. A absolvit jurnalismul la Universitatea din Istanbul, dar nu a lucrat niciodată ca jurnalist. La vârsta de 23 de ani, Pamuk a decis să devină scriitor, astfel că s-a retras în apartamentul său și a început să scrie.

Cărțile lui Orhan Pamuk au fost traduse în 63 de limbi, inclusiv georgiană, malaeză, cehă, daneză, japoneză, catalană, precum și engleză, germană și franceză. Lista integrală de cărți a lui Orhan Pamuk poate fi consultată AICI. Orhan Pamuk a fost distins în 2005 cu „German Book Trade Peace Prize”, considerat cel mai prestigios premiu  în domeniul culturii din Germania. În 2006, revista TIME l-a ales drept una dintre cele mai influente 100 de persoane din lume.

În 2014, „Muzeul Inocenței” lui Orhan Pamuk a primit premiul „Muzeul European al Anului (EMYA)” acordat de European Museum Forum din Tallinn, Estonia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024