
În ultimele două zile, patru cutremure, dintre care două cu magnitudinea de 4,2, unul de 4,1 și altul de 4, au avut loc în Marea Egee.
Situația este explicată în presa turcă de inginerul în geofizică, prof.dr. Övgün Ahmet Ercan,care a dat un avertisment cetățenilor din zona seismică a Mării Egee. Acesta spune că deși s-a intensificat activitatea seismică, există în continuare multă tensiune acumulată în plăcile tectonice și că aceasta va fi ameliorată de un cutremur de magnitudine 6,8 sau 6,9, însă e greu de precizat când se va întâmpla, dar cu siguranță acest cutremur va avea loc, spune reputatul seismolog turc.
Prof.dr. Övgün Ahmet Ercan a declarat că în eventualitatea unui asemenea cutremur sunt în pericol mai multe clădiri din provincia İzmir, în special din Karșıyaka, Bostanlı, Çiğli, Mavișehir, Menemen, Bayraklı și Bornova. Aceste cutremure sunt concentrate în arcul sudic al Mării Egee, iar perimetrul se întinde până în Lesbos, Creta, arcul Peloponez, Rodos.
Din păcate, tensiunea tectonică acumulată în timp nu a fost îndepărtată la cutremurele anterioare din zona Midilli și Karaburun. Tocmai de aceea, prof. Ercan spune că în zonele Menemen, Bostanlı, Çiğli, Mavișehir, Karșıyaka și, în special, Bayraklı, dacă nu au fost demolate pânp acum structurile puternic avariate de cutremurele anterioare, acest lucru trebuie să se întâmple urgent, pentru a nu exista victime omenești.
La cutremurul cu magnitudinea 6,6 de anul trecut din districtul Seferihisar din provincia İzmir, s-a constatat cu ușurință cât de uzate sunt multe dintre clădirile din zonă, iar acum specialiștii spun că există risc de prăbușire chiar și la un cutremur mai mic. În urma cutremurului din toamna anului trecut 51 de persoane și-au pierdut viața, 896 au fost rănite, iar 17 clădiri s-au prăbușit.
