Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la eliberarea orașului Izmir de sub ocupația grecească, Primăria Metropolitană Izmir a organizat o serie de evenimente care vor rămâne întipărite în sufletele tuturor turcilor.

Manifestările aniversare au debutat cu un impresionant marș, care s-a desfășurat pe traseul folosit de armata turcă la intrarea în İzmir în ziua de 9 septembrie 1922. Alături de sute de mii de cetățeni, au participat și politicieni turci din toate partidele (indiferent de coloratura politică), primari, oameni de afaceri, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, artiști și jurnaliști. Manifestările au început în urmă cu 17 zile, când autoritățile locale din Izmir au organizat un convoi al Marșului Victoriei și Comemorării, care a plecat cu drapelul Turciei din Afyon, fiind purtat astfel aproape 400 de kilometri.

Nu numai locuitorii din Izmir s-au pregătit pentru una dintre cele mai importante sărbători din istoria Republicii Turcia, ci au participat la evenimente și zeci de mii de oameni veniți din alte orașe, ca Istanbul, Manisa, Bodrum.

Marșul Regimentului Fener a început din portul Alsancak și s-a încheiat în Piața Gündoğdu, iar locuitorii din İzmir au transformat esplanada Kordonului într-un câmp de maci format din steagurile Turciei. Unul dintre momentele urmărite cu mare entuziasm și cu ropote de aplauze a fost defilarea Solo Türk, echipa de acrobație a Forțelor Aeriene Turce, care folosesc în exercițiile lor aeronave F-16C Blok-30TM.

Evenimentele din Piața Gündoğdu din Izmir

După prăbușirea cu 48 de ore înaintea evenimentelor a scenei instalate pe o latură a Pieței Cumhuriyet, autoritățile au amenajat o scenă nouă în Piața Gündoğdu. De altfel, după activitățile care s-au derulat pe întreg parcursul zilei, entuziasmul pentru eliberarea de 100 de ani a İzmirului a atins apogeul în seara zilei de 9 septembrie.

La ora 21, a început unul dintre cele mai mari spectacole jucate vreodată în Turcia. Cu participarea a 180 de actori – dansatori a fost realizat un spectacol de teatru interactiv având ca temă ocupația și eliberarea, punere în scenă pentru care s-au folosit în total 1.300 de metri pătrați de ecrane LED.

La ora 22, a urcat pe scenă Tarkan, starul muzicii pop din Turcia. Înaintea concertului, acesta a declarat că de săptămâni întregi se pregătește pentru cel mai important concert din cariera sa și că a venit la İzmir fără vreun onorariu financiar. Concertul lui Tarkan este postat AICI.

Piața imobiliară a explodat

Fanii lui Tarkan, dar mai ales toți cei care vibrează la aniversarea celor 100 de ani de la eliberarea Izmirului, au urmărit evenimentul fie de pe uscat, fie de pe mare. Presa turcă titrează că aproape toate bărcile de pescuit au fost închiriate pentru această zi. Prețul închirierii unei bărci în intervalul orar 19-24 a fost de 8.000 TL (aproximativ 440 euro). Proprietarii spațiilor de cazare din zonă spun că oferta de închiriere pentru seara de 9 septembrie a pornit de la 100 de dolari pe noapte, însă prețurile au variat în funcție de distanța unităților de cazare față de piață. Prețurile pentru cazarea cât mai aproape de Piața Gündoğdu, unde a avut loc concertul, au pornit de la 500 dolari. De asemenea, au fost făcute rezervări la toate restaurantele din zonă, pentru ceea ce agenții economici din Izmir au numit „nebunia Tarkan”.

Scenă prăbușită cu 48 de ore înainte de eveniment

Organizatorii au fost la un pas să anuleze concertul deoarece platforma uriașă care susținea scena s-a prăbușit cu mai puțin de 48 de ore înaintea evenimentului. Într-o postare pe rețelele sociale, celebrul artist s-a adresat cu entuziasm urmăritorilor săi, spunându-le că totul va fi în regulă până la începutul concertului și că îi așteaptă la scena amplasată în Piața Gündoğdu din Izmir. De altfel, imediat după acest incident, primarul municipiului metropolitan Izmir, Tunç Soyer, i-a invitat pe turci să asiste la evenimentele prilejuite de începutul secolului al II-lea al Republicii Turcia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.