agricultură cereale

După ce Rusia s-a retras din Acordul de la Istanbul, referitor la „culoarul cerealelor”, susținând că acesta nu este executabil atât timp cât nu. beneficiază de aceleași condiții ca Ucraina, au continuat eforturile ONU și ale Turciei pentru a menține acordul în vigoare.

În această seară, ministrul Apărării Naționale din Turcia, Hulusi Akar, a discutat telefonic despre acest subiect cu omologul său rus, Serghei Shoygu. „Suspendarea acestei inițiative nu va aduce beneficii Rusiei, Ucrainei sau oricui altcuiva. Ne continuăm discuțiile cu ministrul apărării al Ucrainei și ministrul apărării al Rusiei. Ne vom întâlni cu ei și vom încerca să ne asigurăm că această inițiativă continuă”, a declarat ministrul turc.

Și președintele Recep Tayyip Erdoğan a declarat azi că deși Rusia ezită, întrucât nu beneficiază de aceleași facilități ca Ucraina, totuși e hotărât să continue negocierile.

Franța poate asigura transportul terestru prin Polonia sau România

După retragerea Rusiei din acordul de cereale la Marea Neagră, Franța a anunțat că ar putea efectua transporturi terestre prin Polonia sau România, astfel încât produsele alimentare să poată fi exportate din Ucraina. „Dacă nu este posibil să trecem prin Marea Neagră, luăm în considerare în schimb transporturile terestre… Ne uităm în special la autostrăzile care trec prin România și Polonia”, a declarat astăzi ministrul francez al Agriculturii, Marc Fesneau.

Cum e afectată Turcia de suspendarea „culoarului cerealelor”?

În Turcia, suspendarea acordului cerealelor de către Rusia a creat noi riscuri în ceea ce privește prețurile alimentelor pe piața internă.

Publicația turcă Sozcu titrează că vor fi noi creșteri de prețuri la toate produsele alimentare pe bază de grâu și că veștile nu sunt mai bune nici pentru floarea soarelui, porumb și orz. De altfel, după decizia Rusiei de ieși din „culoarul cerealelor”, prețurile globale la grâu au crescut cu 5%. Astăzi prețul grâului a crescut la 8,9 dolari, atingând cel mai ridicat nivel din 14 octombrie.

Președintele Camerei Inginerilor Agricoli din Turcia, Baki Remzi Suiçmez, a subliniat că riscul există nu numai la grâu, ci și la îngrășăminte, floarea soarelui, porumb și orz. „Într-un astfel de mediu, sfârșitul coridorului cerealelor va crește costul grâului din Turcia și va aduce creșteri de preț la toate produsele alimentare pe bază de grâu”, a mai declarat Suiçmez.

„Problema nu se va limita la grâu. Floarea-soarelui, porumbul și orzul sunt, de asemenea, produsele de care depindem de Ucraina, iar zile neplăcute ne așteaptă și la îngrășăminte”, a completat acesta.

De la semnarea în data de 22 iulie a Acordului de la Istanbul, peste 9,2 milioane de tone de cereale au fost transportate de către 408 nave. Dintre acestea, 47% din cereale au mers în Europa, 20% în Asia, 16% în Turcia, 13% în Africa și 4% în Orientul Mijlociu.

Un comentariu la „Criza cerealelor ia amploare. Prețul grâului deja a crescut

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024