Companiile de telefonie mobilă din Turcia au eșuat la seismele din 6 februarie, spun cetățenii din cele 10 provincii distruse de seisme, revoltați că nu au putut lua legătura cu rudele lor aflate sub dărâmături din cauza prăbușirii infrastructurii de comunicații.

Când 3 operatori de telefonie mobilă, cu peste 11 milioane de abonați în 10 provincii, nu au putut presta serviciul în cel mai critic moment, cetățenii s-au răzvrătit împotriva acestora.

Presa turcă titrează că victimele seismelor se pregătesc să introducă un proces împotriva operatorilor de telefonie mobilă, care au făcut ca victimele cutremurului să fie facturate pentru serviciile pe care nu le-au putut primi și să-și piardă rudele.

Companiile de telefonie mobilă au avut grave deficiențe

Erinç Sağkan, președintele Uniunii Asociațiilor Barourilor din Turcia, a declarat pentru Sozcu: „Este inacceptabil ca operatorii GSM să-i sfătuiască pe cetățenii noștri să „folosească mai puțin telefoanele” în loc să rezolve problema. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, precum și operatorii GSM, au avut grave deficiențe.”

Acesta mai spune că serviciul de comunicații și în special serviciul de comunicații electronice este un serviciu public.

În conformitate cu Legea comunicațiilor electronice nr. 5809, acest serviciu public este realizat de o firmă privată, dar există și obligații pentru companii. Drepturile și obligațiile societăților care operează sunt reglementate în articolul 12 din Lege. În consecință, este obligația companiilor să ia măsurile necesare pentru a asigura comunicarea neîntreruptă în situații de dezastru”.

Președintele Uniunii Asociațiilor Barourilor din Turcia spune că e vorba de o culpă de serviciu, iar cererile de despăgubire pot fi depuse în cadrul cauzelor de despăgubire completă în jurisdicția administrativă.

Prof. Yaman Akdeniz, de la Universitatea Bilgi, a declarat că stațiile de bază din regiune s-au prăbușit, „iar mai târziu, stațiile de bază mobile nu au fost suficiente. Motivul principal este că aceste stații de bază nu pot fi utilizate între operatori. BTK (n.n. Autoritatea pentru Tehnologii Informaționale și Comunicații) nu permite operatorilor să folosească stațiile de bază ale celuilalt.”

CITEȘTE Și: Cutremur Turcia: Peste 60 de turiști morți sub ruinele unui hotel din Adıyaman

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.