UPDATE, 19 februarie

Yıldıray Varki, antreprenorul ansamblului rezidențial Huzur, care a fost distrus în cutremurul din Gölbaşı, Adıyaman, a fost prins pe aeroportul din Istanbul în timpul ce încerca să plece în Elveția.

Yıldıray Varki avea un mandat de arestare în cadrul anchetei desfășurate de Parchetul Adıyaman pentru infracțiunea de „provocare a morții a mai mult de o persoană prin neglijență”.

La Gaziantep, au fost reținuți Ali Emre și Ahmet Yıldız, doi antreprenori ai ansamblului rezidențial Emre Apartments, care s-a prăbușit în urma cutremurelor din 6 februarie.

Tot azi a fost arestat proprietarul hotelului Kazancı din Kahramanmaraș, sub ruinele căruia și-au pierdut viața zeci de oameni. Proprietarul hotelului, în vârstă de 89 de ani, a fost reținut pentru a fi adus în fața procurorilor.

UPDATE, 15 februarie

Încă un dezvoltator imobiliar a fost arestat astăzi. Este vorba de o anchetă inițiată de Parchetul Kahramanmaraş împotriva lui Ahmet Say, ca urmare a prăbușirii imobilului pe care acesta îl construise în Kahramanmaraş. Acesta a fost arestat în casa unui prieten din Bodrum.

La Malatya, 4 dintre cei 19 suspecți reținuți în ancheta privind imobilele avariate și distruse în urma cutremurelor din 6 februarie au fost arestați.

Proprietarul hotelului Isias, care s-a prăbușit în Adıyaman și a provocat moartea a zeci de persoane, Ahmet Bozkurt și fiul său Efe Bozkurt, au fost duși în arest. Aceștia erau apropiați ai principalului partid aflat la putere în Turcia.

Știrea inițială

Anchetele declanșate din oficiu de procurorii șefi ai provinciilor afectate de cutremurele devastatoare din Turcia din data de 6 februarie, cu privire la imobilele prăbușite, au adus în fața anchetatorilor peste 100 de suspecți.

Antakya, ansamblul rezidențial Erdoğan: Mustafa Erdoğan Keçecioğlu

Duminică seara a fost arestat în Ankara Mustafa Erdogan Keçecioğlu, antreprenorul ansamblului rezidențial Erdoğan, care s-a prăbușit în Hatay, Antakya. Procuratorii arată că în urma cutremurului din 6 februarie, ora 04:17, cu epicentrul în cartierul Pazarcık din Kahramanmaraş, clădirea ansamblului rezidențial Erdoğan din Antakya, provincia Hatay, a fost distrusă și mai multe persoane din clădire au fost ucise.

Antakya, Ansamblul de locuințe Erdogan
Antakya, Ansamblul Rezidențial Erdogan

Hatay, ansamblul Rönesans: Mehmet Yaşar Coşkun

Mehmet Yaşar Coşkun, antreprenorul ansamblului de blocuri cu 12 etaje Rönesans, care a fost distrus în urma cutremurului de la Hatay, a fost arestat la scurt timp după seismele din 6 februarie.

Polițiștii îi caută și pe managerul de proiect, İbrahim Dahiroğlu, precum și pe managerul de șantier, Bayram Mansuroğlu.

Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans
Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans

Mehmet Yaşar Coşkun, antreprenorul Rönesans care avea 250 de apartamente și care s-a prăbușit la cutremurul din 6 februarie, a fost prins pe aeroportul din Istanbul în timp ce încerca să plece în Muntenegru cu o sumă substanţială de bani asupra sa.

Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans
Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans
Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans
Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans
Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans
Hatay, Ansamblul de locuințe Rönesans

Ansamblul rezidențial de lux Rönesans era format din 4 blocuri de câte 12 etaje, cu 250 apartamente. Dezvoltatorul imobiliar spune că în perioada de construcție nu au fost probleme: „Clădirea a fost în folosință timp de 10 ani, în acest timp nu a fost nicio problemă. Ulterior nu s-au făcut modificări fundamentale la clădire, am îndeplinit toate procedurile prevăzute de legislație.” 

Studiul la sol realizat arăta că toate condițiile sunt îndeplinite, au fost obținute toate licențele, au fost prelevate probe necesare la fața locului atât de către primărie, cât și de către firma de inspecție a construcțiilor, au fost efectuate verificările necesare și au fost asigurate controale.

Nu au fost probleme în această etapă. De fapt, în timp ce construiam, am făcut pas cu pas înregistrări foto și video”, spune Mehmet Yaşar Coşkun.

Avocatul lui Coşkun, Kübra Kalkan Çolakoğlu, susține că celelalte clădiri construite de firmă, în afară de Rönesans, au fost intacte: „Clientul meu este responsabil pentru că o clădire s-a prăbușit în timp ce toate clădirile pe care le-a construit erau încă în picioare”.

Hatay, ansamblul Güçlü Bahçe: Servet Altaş

O altă clădire nouă prăbușită în Hatay a fost ansamblul de apartamente Güçlü Bahçe, care fusese inaugurat în 2019. Construcția a fost făcută de compania Ser-Al İnşaat, care a atras atenția în spațiul public când au folosit un foarfece de aur uriaș, pentru care au aplicat la Guinness Book.

Nu mă puteți întreba despre clădire”, le-a spus proprietarul companiei de construcții jurnaliștilor turci. „Aici a fost un cutremur cu o putere ca a bombelor atomice, totul a fost distrus, este doar clădirea mea? Nu mă poți întreba despre clădire”, a spus acesta.

După ce jurnaliștii au revenit pentru noi precizări, acesta nu a mai răspuns la telefon, iar conturile de pe rețelele de socializare au fost închise.

Hatay, Ansamblul de locuințe Güçlü Bahçe
Hatay, Ansamblul de locuințe Güçlü Bahçe

Hatay, Özburak İnşaat: Hikmet Günsay

Özburak İnşaat, fondată de Hikmet Günsay, este una dintre companiile de construcţii care are cele mai multe clădiri prăbușite la seismele din 6 februarie, deși ele erau vândute cu reclama „Cea mai bună tehnologie, cel mai bun material”.

Jurnalistul Bahadır Özgür a declarat pentru Sozcu: „Nu a mai rămas o singură piesă în picioare. Toate făcute după 2010. Hikmet Günsay a început construcția în 2001. El a fondat Özburak İnşaat în 2005. Într-un interviu, el a spus: „Sunt absolvent de școală primară. Am construit peste 1500 de case”, spune el.

Şanlıurfa, ansamblul Özabacılar

În districtul Haliliye din Şanlıurfa, ansamblul de blocuri Özabacılar s-a prăbușit, iar 14 persoane au murit. În cadrul anchetei desfășurate de Parchetul Şanlıurfa, a fost efectuată o examinare tehnică în ruinele blocului Özabacılar și s-au luat măsuri împotriva managerului de proiect al clădirii, O.E.

Acesta a fost prins de polițiști la Istanbul și urmează să fie transferat la Şanlıurfa.

Şanlıurfa
Şanlıurfa
Şanlıurfa
Şanlıurfa
Şanlıurfa
Şanlıurfa

Adana, Çukurova : Hasan Alpargün

Situat în districtul Güzelyalım din Çukurova, provincia Adana, ansamblul de apartamente Hasan Alpargün, cu 16 etaje, a fost de asemenea distrus în urma cutremurului cu magnitudinea de 7,7 care a avut loc pe 6 februarie, la ora 04:17, în cartierul Pazarcık din Kahramanmaraş. Inițial, din clădirea prăbușită au fost recuperate cadavrele a 70 de persoane.

După cutremur, Hasan Alpargün, antreprenorul clădirii, a fugit în Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC), unde a fost arestat de Procuratura Generală Adana pentru infracțiunea de „ucidere și vătămare din culpă”. Alpargün, încercase să transfere 990.000 de dolari, 890.000 de euro și 500.000 de TL din Turcia către Republica Turcă a Ciprului de Nord (TRNC) și a cumpărat și un apartament din regiunea Nicosia Demirhan.

Hasan Alpargün, care a fost supus unui control de sănătate la instituția de medicină legală, la întrebarea jurnaliștilor- „Ce ziceți că au murit 70 de persoane din cauza prăbușirii clădirii pe care ați construit-o?”, acesta a răspuns: „Destinul”, anunță presa turcă.

Ulterior, după finalizarea acțiunilor de căutare, numărul total de victime a ajuns la 96 de persoane. Presa din Turcia spune că oamenii sunt atât de revoltați încât încearcă să obțină dovezi cu propriile mijloace.

Dezvoltator imobiliar, Hasan Alpargün
Dezvoltator imobiliar, Hasan Alpargün
Dezvoltator imobiliar, Hasan Alpargün
Dezvoltator imobiliar, Hasan Alpargün

Gaziantep, ansamblul Ayşe-Mehmet Polat: Mehmet Ertan Akay

Mehmet Ertan Akay, antreprenorul și reprezentantul tehnic al ansamblului de locuințe Ayşe Mehmet Polat care s-a prăbușit la Gaziantep, a fost reținut la Istanbul. 4 din cele 6 blocuri au fost distruse, în prima zi după cutremur fiind salvate de sub dărâmături doar 3 persoane.

Parchetul General Gaziantep a emis un mandat de arestare sub acuzația de „provocare a morții din neglijență” și „opoziție la legea de zonare”.

În fața anchetatorilor, Mehmet Ertan Akay a susținut că clădirea a fost construită în conformitate cu legislația din acea perioadă: „După terminarea construcției, lucrările de infrastructură au fost făcute de oamenii care locuiesc în apartamente. Sunt de părere că acest lucru poate deteriora fundației șantierului”, a spus acesta, citat de Anadolu Agency.

El spune că nu se poate pune problema utilizării incomplete sau incorecte a materialelor de construcție și că la momentul în care a construit șantierul, nu era nevoie să aibă un diriginte de șantier și că nu a existat nicio cerință de analiză a terenului în anii în care a fost construită clădirea.

Gaziantep, Ansamblul de locuințe Ayşe-Mehmet Polat
Gaziantep, Ansamblul de locuințe Ayşe-Mehmet Polat

Gaziantep, suspecți arestați în legătură cu 25 de clădiri prăbușite

Agenții Direcției Provinciale de Poliţie Gaziantep, sub coordonarea Parchetului General Gaziantep, au reţinut 9 suspecţi privind 25 de imobile distruse la Gaziantep în urma cutremurelor care au afectat 10 provincii din Kahramanmaraş.

Clădire prăbușită în Gaziantep foto: Anadolu Agency
Clădire prăbușită în Gaziantep foto: Anadolu Agency

Gaziantep, ansamblul Bahar: İbrahim Mustafa Uncuoğlu

Antreprenorul imobiliar İbrahim Mustafa Uncuoğlu a fost reținut la Istanbul, sub acuzația de neglijență în construcția ansamblului de apartamente Bahar, care s-a prăbușit în urma seismelor din 6 februarie.

În cadrul anchetei iniţiate de Parchetul Gaziantep, a fost efectuată o examinare tehnică în ruinele ansamblului rezidențial Bahar, din Şehitkamil Gaziantep, în care și-au pierdut viaţa după primele estimări 9 persoane. Polițiștii l-au reținut pe Uncuoğlu la adresa unde era cazat, în Pendik.

Adıyaman: Yavuz Karakuş şi Sevilay Karakuş

Adıyaman a fost unul dintre orașele în care au fost multe clădiri prăbușite după cele două cutremure majore centrate în Kahramanmaraș, care au zguduit Turcia și au afectat 10 provincii.

Yavuz Karakuş şi soţia sa Sevilay Karakuş, antreprenorii mai multor clădiri distruse, au fost prinși de polițiștii turci pe Aeroportul din Istanbul când încercau să fugă în Georgia, anunță presa din Turcia.

Dezvoltatorii imobiliari Yavuz Karakuş şi Sevilay Karakuş
Dezvoltatorii imobiliari Yavuz Karakuş şi Sevilay Karakuş

Departamentul de Poliție din Istanbul spunea că s-a stabilit că „suspecții arestați sunt antreprenorii multor clădiri distruse în provincia Adıyaman ca urmare a cutremurului centrat în Kahramanmaraș din 06.02.2023.”

Yavuz Karakuş şi soţia, Sevilay Karakuş, aveau asupra lor 16.000 de dolari şi 20.000 TL. În timp ce erau duși la un control de sănătate, jurnaliștii au întrebat dacă au conștiința curată, iar Yavuz Karakuş a răspuns: „Am construit 44 de clădiri. 4 au fost distruse. Am făcut totul cum trebuie”.

Hatay, ansamblul rezidențial Kule, Ömer Cihan

Rudele celor care au murit sub dărâmăturile ansamblului de locuințe Kule din Hatay, precum și rudele celor care au fost răniți, au depus plângere împotriva lui Ömer Cihan, proprietarul firmei care a construit apartamentul. În urma plângerii, a fost emis un mandat de arestare.

Ömer Cihan (49 de ani), proprietarul companiei Cihan İnşaat și antreprenorul ansamblului de apartamente Kule, a fost prins într-un hotel de 5 stele din Antalya.

Ömer Cihan a fost trimis la tribunal după verificarea stării de sănătate și detectarea amprentelor.

Dezvoltator imobiliar, Ömer Cihan
Dezvoltator imobiliar, Ömer Cihan

Este doar vina dezvoltatorilor imobiliari?

Subiectul legat de lungul șir de arestări ale antreprenorilor care se fac vinovați de moartea a zeci de mii de oameni care au murit sub clădirile prăbușite este foarte discutat în Turcia.

Șeful Departamentului de Drept Penal și de Procedură Penală din Facultatea de Drept a Universității Istanbul, prof.dr. Adem Sözüer, care este și avocat penalist, a declarat pentru publicația Sozcu, că nu doar antreprenorii, ci și alte persoane sunt responsabile: „Ministerul urbanismului, municipalitățile, forțele de ordine, parchetele nu au pus în aplicare legile privind construcțiile ilegale deși cunoșteau și vedeau aceste construcții ilegale.

Potrivit declaraţiilor oficiale, peste 6.000 de clădiri s-au prăbușit și alte zeci de mii sunt distruse.

„Așadar, antreprenorii sunt singurii responsabili pentru toate aceste clădiri demolate? Nu și cei care supraveghează aceste construcții, dau licențe, le aprobă, angajații municipali, primarii, birocrații de minister, miniștrii autorizați? Chiar și cei care au schimbat planurile de zonare, au pregătit amnistia de zonare și le-au aprobat, nu există infracțiuni?”, se întreabă prof. dr. Adem Sözüer.

Răspundere în ​​dreptul penal, privat și administrativ

Acesta spune că din cauza deceselor și vătămărilor cauzate de imobilele distruse în urma cutremurului, răspunderea apare atât în ​​dreptul penal, cât și în dreptul privat și în dreptul administrativ.

„Din punct de vedere al dreptului penal, vor trece în prim plan infracțiunea de punere în pericol a securității generale și infracțiunile de ucidere și rănire. În ceea ce privește dreptul privat și dreptul administrativ, în principal persoanele private și administrația au o răspundere pentru despăgubiri. Principiul valabil în fiecare domeniu al dreptului este existența probelor care să arate cine a încălcat care regulă.”

Cine sunt responsabilii unei construcții

Prof.dr. Adem Sözüer arată că mulți oameni au responsabilități în construcția unei clădiri: cei care efectuează procedurile de autorizare, cei care supraveghează construcția imobilului, studiile de teren, autorii de proiecte arhitecturale, statice și tehnice, supraveghetorii de șantier, supraveghetorii de implementare tehnică, proprietarii de clădiri și antreprenori.

Legislația în Turcia a fost actualizată

Pentru a determina cine este responsabil pentru moartea aceste persoane, în primul rând, este necesar să se stabilească dacă clădirea este construită în conformitate cu legile de zonare relevante.

„Este un fapt evident că multe clădiri din țara noastră sunt construite cu încălcarea legislației de zonare. Pentru a preveni acest lucru, la propunerea mea și a prietenilor mei academicieni, în 2004, a fost introdus în Codul penal turc (art. 184) infracțiunea de producere a poluării zonale, care nu se găsește în nicio altă țară. Se prevede o pedeapsă cu închisoarea de până la 5 ani pentru fapte precum construcția care încalcă tot felul de reguli de zonare, precum și racordarea energiei electrice, apei și a telefoanelor la șantierele acestor clădiri.

Și a fost aplicată această lege?

Niciodată nu a fost implementată eficient, ministerul urbanismului, primăriile, oamenii legii, parchetele nu au implementat legile privind construcțiile ilegale, deși cunoșteau și vedeau construcții ilegale. În acest sens, au responsabilitate miniștrii împuterniciți, primarul și funcționarii care nu își îndeplinesc atribuțiile,” concluzionează reputatul profesor în drept, șeful Departamentului de Drept Penal și de Procedură Penală din Facultatea de Drept a Universității Istanbul, prof.dr. Adem Sözüer.

Ce trebuie să facă autoritățile?

Probabil că la fel ca în catastrofa create de seismele din 1999, vor fi câțiva dezvoltatori trimiși după gratii, dar populația trebuie să înțeleagă că nu poate exista o astfel de construcție ilegală în Turcia fără acceptul autorităților, indiferent de coloratura politică.

„Chiar și acum, mergeți la municipalitățile care sunt guvernate de guvern sau de opoziție. Opoziţia critică pe bună dreptate amnistia zonală, dar nici măcar nu a adus această lege la Curtea Constituţională. E mare păcat,” consideră prof.dr. Adem Sözüer, care spune că nu e discutată și răspunderea acelor autorități care acționează împotriva îndatoririlor lor și a celor care semnează documente la birou fără a merge pe șantier.

„Puterile politice împiedică această responsabilitate. Amnistia de zonare este, de asemenea, o parte a acestui mecanism de prevenire. Puterile politice nu-și lasă municipalitățile să se atingă de aceste lucruri. Adevărata problemă este aici”, a concluzionat prof.dr. Adem Sözüer, pentru publicația Sozcu.

CITEȘTE ȘI: Cutremur Turcia: 33 persoane au fost reținute în ancheta clădirilor prăbușite la Diyarbakır

Un comentariu la „Cutremur Turcia: Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari arestați în urma seismelor din 6 februarie

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.