
Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a cerut Uniunii Europene să demareze „acțiuni urgente” privind migrația la granița Bulgaria-Turcia, anunță presa turcă.
Solicitarea Ursulei von der Leyen a fost făcută în cadrul sesiunii plenare a Parlamentului European de joi, când a declarat că există „fără îndoială presiuni în creștere” la frontierele externe ale UE.
În 2022, Agenția Europeană pentru Paza de Frontieră și de Coastă (Frontex) a înregistrat 330.000 de treceri neregulate a frontierei, o creștere cu 64% față de anul precedent și cea mai mare din anul 2016.
Von der Leyen a susținut că „majoritatea celor care solicită azil nu au nevoie de protecție”, în timp ce ratele de returnare rămân până la 22%.
Comisia Europeană cere „acțiuni imediate”
Comisia Europeană va propune liderilor UE „acțiuni imediate” în 4 domenii în cadrul unui summit privind migrația care se va desfășura în 9-10 februarie. „Cele mai stringente probleme în acest moment sunt la granița terestră dintre Bulgaria și Turcia”, iar capacitățile de gestionare a frontierei trebuie consolidate, potrivit von der Leyen.
Conform propunerii Comisiei Europene, UE ar putea furniza „infrastructură și echipamente, cum ar fi drone, radare și alte mijloace de supraveghere” și ar putea crește prezența Frontex.
În plus, UE ar trebui, de asemenea, să abordeze presiunea crescândă a migrației în zona centrală a Mediteranei și să restrângă rețelele de contrabandă.
De asemenea, Ursula von der Leyen a arătat că e nevoie de „solidaritate și responsabilitate” între statele membre și că UE trebuie să găsească un „echilibru echitabil” în cooperare cu țările vecine și țările de origine.
Între timp, Grecia încearcă să extindă lungimea gardului său de oțel de 5 metri înălțime de-a lungul graniței fluviale cu Turcia, pentru a opri fluxul de solicitanți de azil.
Turcia găzduiește cel mai mare număr de refugiați din lume
Aflată la marginea celei mai estice granițe a UE, Turcia găzduiește cea mai mare comunitate de refugiați din Siria și atrage migranți ilegali din întreaga lume care doresc să treacă spre Europa.
Migranții sirieni se îndreaptă adesea spre țărmurile vestice ale Turciei, pentru a intra în Grecia, sau parcurg ruta terestră din nord-vest, către Grecia și Bulgaria. Călătoriile lor sunt periculoase, deoarece unii mor la bordul navelor nesigure, în timp ce, în alte cazuri, Grecia recurge adesea la bătăi și trimiterea migranților înapoi către Turcia, chiar și în condiții meteorologice dificile, provocând decese.
Respingerile sunt o problemă presantă care a ieșit în prim-plan în ultimii ani, când a ieșit la suprafață o mușamalizare a încălcărilor drepturilor omului de către oficialii Frontex.
Agenția Frontex este acuzată de mult timp că închide ochii la practicile inumane ale pazei de coastă grecești și la rapoartele privind scufundarea ambarcațiunilor care călătoreau din Turcia în Grecia.
CITEȘTE ȘI: Turcia și Human Rights Watch condamnă agresiunile Greciei la adresa migranților