La 23 de ani de la devastatorul cutremur de la Düzce, din 12 noiembrie 1999, la aceeași oră, 18:57, în Turcia se va desfășura cel mai mare exercițiu de pregătire în caz de cutremur.

Sub coordonarea Autorității pentru Managementul Situațiilor de Urgență, AFAD, exercițiul se va derula în toate cele 81 de provincii ale Turciei.

La ora 18.00 va avea loc o ședință de informare, cu participarea reprezentanților AFAD din toată țara și prin intervenții live din 6 provincii (Duzce, Istanbul, Izmir, Elazig, Kahramanmaraş, Erzurum).

Platformă media pentru presă

În Centrul Autorității pentru Managementul Situațiilor de Urgență din Ankara va fi pregătită o platformă media pentru reprezentanții presei. Platforme similare vor exista și la Düzce, İzmir și İstanbul, în care vor interveni experți în educație, în cutremure și dezastre.

În plus, centrele educaționale pentru dezastre de la Istanbul și Bursa vor fi deschise toată ziua membrilor presei.

În cadrul Centrelor de Management al Dezastrelor și Urgențelor din Ankara și Düzce vor fi amplasate simulatoare de cutremur (Mobil Earthquake Simulation Tools).

Mesaje de avertizare la radio, TV și la moschei

Pe parcursul zilei vor fi difuzate mesaje de informare posturile de televiziune din rețeaua TRT și pe unele canale TV cu infrastructură adecvată. De asemenea, emisiunile radio de la TRT Kocaeli, Bolu, Düzce și Ankara vor fi întrerupte cu o aplicație pilot și va fi publicat un mesaj informativ cu privire la exercițiu.

La toate moscheile conectate la sistemele de anunț ale municipalităților se va face notificarea vocală a exercițiului de pregătire în caz de seism.

Utilizatorilor rețelelor de telefonie mobilă Turkcell, Vodafone și Türk Telekom din toată țara le vor fi trimise mesaje SMS și CMAS cu informații despre exercițiu.

Toată populația ar trebui să participe la exercițiu

Toată populația Turciei este încurajată să participe la exercițiu, mai ales cei din căminele studențești, cei aflați în locuințele de serviciu ale instituțiilor și organizațiilor publice, cei aflați în momentul exercițiilor în instituțiile private de învățământ, dar și într-un mod care nu perturbă producția pentru cei din fabrici și întreprinderile private.

Au fost informați de acest exercițiu toți administratorii școlilor și profesorii din provinciile Turciei, iar profesorii vor încuraja toți elevii să participe la exercițiu împreună cu familiile lor, explicând elevilor cele mai simple mișcări de protecție în caz de cutremur.

În plus, cetățenii vor putea participa la exercițiu, alături de responsabilii în caz de cutremur din fiecare cartier, sat, bloc din toate districtele Turciei.

Exercițiul în caz de dezastru este pregătirea pentru mâine

În acest an Centrul Autorității pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD) a continuat activitățile de informare în caz de dezastru.

Înainte de finalizarea anului 2022, au fost efectuate în total 66.202 exerciții, dintre care 57.300 au fost exerciții școlare, în care pentru prima dată s-au desfășurat la nivel național exerciții de evacuare în toate școlile. Celelalte exerciții au vizat evacuări din spitale, evacuarea bătrânilor în caz de incendiu, exerciții similare în închisori, mall-uri, apartamente, universități, muzee, biblioteci, aeroporturi, terminale autobuz, cămine studențești etc.

Tot pentru prima dată a fost derulat în Turcia exercițiul de intervenție la incendiu forestier, derulat simultan în 4 provincii la nivel național, și în premieră a avut loc un exercițiu de avertizare timpurie împotriva pericolului de inundații.

Cutremurul de la Düzce din 1999

În data de 12 noiembrie 1999, provincia Düzce a fost zguduită de un cutremur cu magnitudinea de 7,1, ucigând 710 persoane și rănind 2.679. Cutremurul a durat 30 de secunde și a fost resimțit în multe provincii ale Turciei, inclusiv în Ucraina.

La cutremurul din noiembrie 1999, cele mai mari pierderi de vieți omenești și pagube materiale au avut loc în Düzce. Majoritatea pagubelor de pe linia Gölyaka-Kaynaşlı au fost cauzate de fragmentarea faliei cutremurului, în timp ce daunele de la Düzce s-au datorat proprietăților slabe ale solului.

După cutremur, districtul Düzce din Bolu a devenit cea de-a 81-a provincie a Turciei.

Cutremurul din Düzce a avut loc după cutremurul din 17 august 1999 care a lovit orașul Izmit din nord-vestul Turciei și a ucis 18.373 de persoane și a rănit 23.781 cu un cutremur de 7,6 grade, potrivit cifrelor oficiale ale AFAD.

1999 – anul cu două cutremure catastrofale în Turcia

Cutremurul din Düzce din data de 12 noiembrie 1999 s-a format ca urmare a mișcării faliei Düzce. Secțiunea vestică de 30 km a acestei falii lungi de 73 km a fost spartă în urma cutremurului din 17 august 1999, de la Gölcük.

Reamintim că pe 17 august 1999, la ora locală 03:02, a avut loc unul dintre cele mai devastatoare seisme din istoria Turciei moderne: cutremurul de la Izmit / Gölcük. Cumplitul seism a avut o magnitudine de 7,6 pe scara Richter și o durată de 45 de secunde. În urma cutremurului au murit 18.373 persoane, 23.781 de persoane au fost rănite și 505 au rămas invalide.

Ministerul de Interne din Turcia a publicat la începutul anului 2022 o hartă a riscurilor în caz de dezastru, realizată de Autoritatea pentru Managementul Situațiilor de Urgență (AFAD).

Conform unei cercetări efectuate de Primăria Provinciei Istanbul și Universitatea Boğaziçi, într-un scenariu al consecințelor unui cutremur cu magnitudine de 7,5 pe scara Richter, numărul clădirilor puternic deteriorate din Istanbul va fi de 48.000, iar numărul clădirilor cu daune medii și mai mari va fi de 194.000.

Primăria Provinciei Istanbul a publicat broșuri pentru cele 39 de districte pe site-ul web „https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz, în care fost analizate și raportate componente precum deteriorarea clădirilor, posibilele pierderi de vieți umane și răniți, deteriorarea infrastructurii și necesitatea adăpostului temporar într-un posibil cutremur.

Un comentariu la „Cel mai mare exercițiu de pregătire în caz de cutremur din Turcia

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.