președintele turc RT Erdogan

Președintele Recep Tayyip Erdoğan va participa în perioada 12-13 octombrie la „Conferința privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia” (CICA), ce se va desfășura la Astan în Kazahstan, conform Anadolu Agency.

Înființat în 1992, forumul inter-guvernamental „Conferința privind cooperarea și măsurile de consolidare a încrederii în Asia” (CICA) are 27 de state membre și peste 10 alte țări și organizații interguvernamentale cu statut de observator. Obiectivele sunt similare Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa. Turcia a deținut președinția conferinței între 2010 și 2014.

Summitul de două zile din Kazahstan va aborda probleme politice, economice, umanitare și de mediu, precum și discuții referitoare la noile provocări și amenințări internaționale. Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe kazah, Aibek Smadiyarov, a declarat că vor participa la  summit 11 șefi de stat, inclusiv din Azerbaidjan și Palestina.

Anul acesta, Turcia și Kazahstanul sărbătoresc 30 de ani de la stabilirea relațiilor lor diplomatice. În 1992, Turcia a fost prima țară care a recunoscut declarația de independență a Kazahstanului, care a făcut parte din fosta Uniune Sovietică timp de aproximativ 70 de ani.

Recep Tayyip Erdogan și gazda sa Kassym-Jomart Tokayev vor avea discuții referitoare la relațiile bilaterale și chestiunile internaționale. Președinții vor participa, de asemenea, la o reuniune a consiliului de cooperare strategică la nivel înalt pentru a consolida legăturile politice, economice, culturale și de apărare.

Președintele Turciei va merge la Astana și pentru a participa la a 4-a reuniune a Consiliului de Cooperare Strategică la Nivel Înalt Kazahstan-Turcia (YDSK), unde va fi evaluată cooperarea dintre cele două țări din probleme politice și economice până la industria militară și de apărare, domeniile culturale și umane.

Turcia este al 5-lea partener comercial al Kazahstanului

În cei 30 de ani, Turcia și Kazahstanul și-au mărit volumul comerțului reciproc de la 30 de milioane de dolari la 3 miliarde de dolari. În perioada următoare, cele două țări intenționează să crească volumul comerțului bilateral la 10 miliarde de dolari.

Turcia este în prezent a 5-a țară cu care Kazahstanul are raporturi de comerț exterior, după Rusia, China, Italia și Coreea de Sud.

În plus, Turcia este cunoscută ca a treia țară care și-a crescut în ultimii ani cel mai mult investițiile în Kazahstan, după SUA și Elveția. Potrivit datelor oficiale, aproape 3.000 de companii cu capital turcesc activează în Kazahstan.

Legătura aeriană între Kazahstan și Turcia este, de asemenea, din ce în ce mai dezvoltată. În prezent, există aproximativ 80 de zboruri pe săptămână din capitala Kazahstanului, Astana, dar și din Almaty, Shymkent, Turkistan și Aktau, către orașe precum Istanbul și Antalya. De altfel, Turkish Airlines intenționează să lanseze în curând zboruri directe din Ankara către Kazahstan.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.