vacanta Turcia

Ministerul Comerțului din Turcia avertizează consumatorii asupra promoțiilor false la hoteluri, a reducerilor înșelătoare și a fraudelor.

În ultima perioadă de timp, mai mulți turiști au fost induși în eroare de utilizarea siglelor și denumirilor unor unități turistice cunoscute în Turcia, în special pe rețelele de socializare, dar nu numai. În baza unor oferte atractive solicitate pe rețelele de socializare și primite prin e-mail sau SMS, oamenii au constatat când au ajuns la destinație că au fost înșelați de vânzătorul acestor pachete turistice.

Ministerul Comerțului din Turcia avertizează consumatorii că este posibil ca aceste fraude să se înmulțească mai ales în perioada următoare, de Kurban Bayram (9-12 iulie), când activitățile turistice vor fi intense în Turcia.

Se atrage atenția asupra faptului că au fost copiate fotografiile și denumirile site-urilor hotelurilor și facilităților turistice, frecvent preferate de consumatori, ofertele lansate apoi în social-media, iar la cerere sunt expediate prin e-mail și mesaje text.

Verificați datele agentului economic

Autoritățile recomandă ca înainte de decizia de cumpărarea unui pachet turistic, e necesar ca agentul economic să fie verificat pe site-ul http://www.ktb.gov.tr (click AICI), sau agenția de turism din Turcia pe http://www.tursab.org.tr. De asemenea, cumpărătorul trebuie să afle dacă unitatea turistică respectivă este înregistrată, certificată și la câte stele este catalogată.

Adresa, titlul și informațiile de contact trebuie incluse pe site-urile agenției de turism sau ale unității de turism, iar site-urile trebuie să fie înregistrate la ETBIS (sistem informatic de comerț electronic). Este necesar să se acorde o atenție deosebită site-ului agenției de turism, iar acest procedeu să fie preferat în locul vânzărilor exclusive prin mediul online.

Pentru compensarea eventualelor pierderi, clienții înșelați se pot adresa comisiei de arbitraj de consum, în litigiile cu o valoare mai mică de 15.430 TL (pentru anul 2022), și în instanță în litigiile cu o valoare de peste 15.430 TL (aproximativ 875 euro). Cu toate acestea, este obligatoriu în conformitate cu articolul 73/A din Legea cu privire la protecția consumatorului, să se adreseze unui mediator înainte de a depune o acțiune în instanța de judecată.

Cum se aplică reducerile 

De asemenea, conform regulii generale aplicabile vânzărilor cu reducere, datele de începere și de încheiere a vânzărilor cu reducere, precum și valoarea bunurilor sau serviciilor oferite pentru vânzări cu discount trebuie precizate clar.

Prețul de dinaintea reducerii este prețul cel mai mic în termen de 30 de zile înainte ca reducerea de preț să fie aplicată acelui bun sau serviciu. De exemplu, dacă se anunță că prețul de rezervare pentru o cazare care va fi oferită la o dată viitoare în cadrul campaniei de rezervare anticipată, iar prețul a fost redus în ofertă de la 10.000 TL la 5.000 TL, reducerea se aplică pe suma de 10.000 TL, dacă acesta a fost cel mai mic preț cu 30 de zile înainte de anunțarea campaniei.

Un comentariu la „Avertisment celor care plănuiesc o vacanță pe cont propriu în Turcia: Atenție la promoțiile false din mediul online

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.