ulei măsline

În acest an, prețul uleiului de măsline a înregistrat prețuri record în întreaga lume. O explicație ar fi aceea că datorită naturii sale, măslinul poate produce fructe din abundență într-un an, dar poate să nu producă la fel de mult anul următor, sau uneori chiar deloc. În acest timp, copacul se odihnește, ca să spunem așa, și se pregătește pentru un sezon nou. Anul 2023 este considerat un an fără producție mare de măsline.

Din cauza „anului liber”, producția de măsline de masă în Turcia este de așteptat ca în acest an să scadă cu 39%, iar producția de ulei de măsline cu 57,5%, comparativ cu anul trecut.

Cum vor fi afectate prețurile de această situație?

Astăzi, Asociația Producătorilor de măsline și ulei de măsline din Turcia a stabilit prețul de cumpărare a uleiului de măsline de la producător la 295 TL per kilogram, ceea ce a determinat îngrijorarea consumatorilor privind prețurile de vânzare cu amănuntul, deoarece prețul pentru 5 litri de ulei de măsline extravirgin a fost până acum de 1000 TL.

Potrivit președintelui Consiliului Național pentru Măsline și Ulei de Măsline (UZZK), dr. Mustafa Tan, anul acesta costul culegerii măslinelor a crescut cu 100% față de anul trecut, iar costul de producție al unui litru de ulei de măsline extravirgin de calitate a ajuns la 400TL, a declarat acesta pentru publicația Sozcu.

Faptul că majoritatea măslinilor din Turcia se află în regiuni muntoase și accidentate cresc costurile recoltei și a forței de muncă, la care se adaugă și alte cheltuieli astfel că nu este posibil ca un litru de ulei de măsline de calitate să coste mai puțin de 400 TL, susține dr. Mustafa Tan.

Pentru 5 litri de ulei de măsline, prețurile încep de la 1600 TL (52,5 euro)

Cei din industria uleiului de măsline spun că la aceste prețuri se vor adăuga costurile legate de ambalaj, etichetare, transport și cota de profit, astfel că se estimează că prețul unei cutii de ulei de măsline de 5 litri va începe de la cel puțin 1.600 TL. De asemenea, în acest an producția medie de măsline per copac a scăzut cu 56% , ceea ce înseamnă o cantitate totală de măsline mai mică cu același procent.

Acestei situații i se adaugă și seceta din acest an, ceea ce determină creșterea vertiginoasă a prețurilor pe piața internă. În ultimele două luni de zile, prețul de vânzare cu amănuntul al unui litru de ulei de măsline a crescut cu 77, 7%, de la 90 TL la 160 TL. Din noiembrie, prețul unui litru de ulei de măsline a ajuns rapid la 350 TL (11,5 euro).

Cei din industria uleiului de măsline atrag atenția asupra produselor cu prețuri mai mici, deoarece de obicei prețurile sub costul de producție aduc în prim-plan imitația și falsificarea alimentelor, care în acest caz nu au nimic de-a face cu uleiul de măsline.

Reamintim că anul trecut, exporturile de măsline din Turcia au atins cea mai mare cifră din istorie, 110.000 tone, iar exportul de ulei de măsline crescuse cu 44%, față de 2021.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.