
În minivacanța de Bayram, mii de cetățeni turci au venit în portul Sarayburnu din Istanbul, pentru a vizita noul portavion al Turciei, TCG Anadolu.
Mai exact, numărul celor care au vizitat cea mai mare navă de război a Turciei a fost de 61.231 persoane, anunță TRT Haber.
Miile de cetățeni au format cozi imense pe trotuarul dintre Eminönü și Ahırkapı.
Zilele următoare, portavionul TCG Anadolu se va afla la Izmir, unde va putea fi vizitat, de asemenea.




Caracteristicile navei TCG Anadolu
Noua navă emblemă a forțelor maritime militare ale Turciei este primul vehicul aerian înarmat fără pilot (SİHA). TCG Anadolu se poate deplasa din Turcia în Japonia sau Australia fără a fi alimentată.
TCG Anadolu a fost construită la Șantierul Naval Sedef din Tuzla, de un consorţiu turco-spaniol, pe baza planurilor portavionului uşor spaniol Juan Carlos I.
Are o lungime de 230 de metri, o lățime de 32 de metri și o dimensiune de 9.200 de metri pătrați. Este cea mai mare navă de război a marinei turce, are 11 punți, o platformă de zbor cu 6 escale, un hangar și un bazin unde pot fi dislocate 4 ambarcațiuni de debarcare mecanizate.
În timp ce 6 elicoptere aterizează și decolează în același timp, SİHA-urile pot fi desfășurate pe nava unde se află puntea de zbor. TCG Anadolu are un spital cu 30 de paturi și 2 săli de operație și poate fi folosit în misiuni de ajutor umanitar și de control al navelor, în special în operațiuni amfibii și operațiuni aeriene.
Pentru că este o navă de asalt amfibiu, nava TCG Anadolu este capabilă să transporte 13 tancuri, 27 de vehicule blindate de asalt amfibie (ZAHA), 6 vehicule blindate de transport de personal (ZPT), 15 remorci și 33 de vehicule diverse.
Pe lângă drone, pe TCG Anadolu vor mai fi ambarcate elicoptere de atacT129 ATAK, sau AH-1W Super Cobra, elicoptere de luptă antisubmarin SH-60B sau elicoptere de transport AS532 Cougar, S-70/UH-60 Black Hawk și CH-47F Chinook.
„Vedem în această navă un simbol care va consolida poziţia de leadership regional a Turciei”, a declarat Recep Tayyip Erdogan cu prilejul ceremoniei de lansare.
Ce prevedea planul inițial al portavionului
Inițial, proiectul era aplicat pentru avioanele de vânătoare F-35B, care pot decola de pe piste scurte, dar planul a trebuit schimbat după ce Statele Unite au eliminat Turcia din programul de avioane F-35 pentru că Ankara a achiziţionat sisteme ruseşti de apărare aeriană S-400.
CITEȘTE ȘI: „Turcia ar trebui să scape de sistemele rusești anti-rachetă S-400″
Acesta este motivul datorită căruia Turcia a convertit TCG Anadolu într-un portavion de drone.
Turcia deţine a doua cea mai numeroasă armată din NATO, are frontieră cu Siria şi Irak, ţări marcate de conflicte, şi linii lungi de coastă la Marea Mediterană şi Marea Neagră.