Ministrul sănătății din Turcia, Fahrettin Koca, a anunțat printr-o postare pe Twitter că la 1 iunie începe programul de vaccinare pentru cetățenii cu vârsta peste 50 de ani. Acesta a declarat că Turcia va reveni la viața normală în primul rând prin vaccinare, iar cel mai probabil acest lucru se va întâmpla la sfârșitul lunii septembrie: „După dobândirea imunității de turmă, la toamnă obligația de a purta masca poate fi ridicată pentru cei care sunt vaccinați”, a declarat ministrul sănătății.
Fahrettin Koca a precizat că este foarte important ca vaccinarea să se facă pe scară largă, mai ales în iunie și iulie. „Există 120 de milioane de vaccinuri: BioNTech, plus Sputnik și Sinovac. Știm că imunitatea apare atunci când cel puțin 60% din populație este vaccinată. Sper că acest lucru se poate realiza în iunie și iulie” a mai spus ministrul sănătății.
Oficialul turc mai spune că până în acel moment nu suntem siguri că toate vaccinurile împiedică transmiterea, deoarece acum cunoaștem doar eficiența vaccinului Pfizer – BioNtech, despre care fondatorul BioNtech, profesorul Uğur, a spus că previne contagiozitatea de până la 90%.
Turcia are 3 vaccinuri proprii în lucru
Ministrul Koca a reamintit că Turcia are 3 vaccinuri proprii în lucru, din care unul se află într-o fază avansată de cercetare. „Vrem să începem producția în cel puțin 2 locații. Cu alte cuvinte, dorim ca primul nostru vaccin să fie disponibil în septembrie„, a spus el.
Dacă Turcia va primi 30 de milioane de doze de vaccin în luna iunie, atunci până la sfârșitul lunii vaccinul va ajunge până la populația în vârstă de 20 de ani. Mai mult, ministrul sănătății din Turcia spune că spre deosebire de alte țări, cetățenii turci pot alege între 2-3 vaccinuri, ceea ce nu se întâmplă în țări ca Germania și Franța.
Context
Până în data de 1 iunie, Turcia a vaccinat 16.668.423 persoane cu o doză și 12.586.051 cu ambele doze. Campania de vaccinare în Turcia a început în luna ianuarie cu categoria cea mai expusă riscului și complicațiilor, aceea a persoanelor în vârstă, după care au urmat în ordine descrescătoare celelalte categorii de vârstă, precum și anumite categorii profesionale. În acest moment, cetățenii pot alege ce vaccin ar dori să primească, din cele două folosite în acest moment: Sinovac și Pfizer – BioNtech.
Referitor la vaccinul Pfizer-BioNtech, prof. dr. Serap Șimșek Yavuz, membru al Comitetului Științific din cadrul Ministerului Sănătății din Turcia, a declarat că a treia doză de vaccin Pfizer- BioNTech, numită doză de reamintire, ar trebui administrată atât persoanelor vaccinate care au trecut deja prin boală, cât și celor care s-au vaccinat, dar nu au avut coronavirus.
Cetățenii turci care au primit ambele doze de vaccin anti-Covid își pot face un „card de identificare a vaccinării”, prin aplicația Hayat Eve Sığar (HES), a Ministerului Sănătății din Turcia. Acest „card de identificare a vaccinării” va putea fi utilizat în toate călătoriile internaționale.
După Serbia, Ungaria și Bulgaria, guvernul de la Ankara a încheiat și cu Grecia un acord de recunoaștere reciprocă a vaccinării anti-Covid și există, de asemenea, discuții pentru a ajunge la un acord și cu Germania și UE. Ministrul german al Sănătății, Jens Spahn, a declarat săptămâna trecută: „Vom încheia un acord între Turcia și Germania. Așa vor fi posibile călătoriile.”
Reamintim că de la 1 iulie, Uniunea Europeană va implementa „pașaportul de vaccinare al Uniunii Europene”, iar Turcia se pare că a făcut deja primul pas către un acord cu Uniunea Europeană. E important de precizat că dacă se va ajunge la un acord, cetățenii turci care au primit vaccinul chinezesc vor putea obține aceeași recunoaștere precum cei vaccinați cu Pfizer BioNTech.