Ministerul turc de interne a dat publicității o circulară de normalizare treptată a restricțiilor anti-Covid (document AICI), ale cărei principale prevederi au fost anunțate inițial de președintele Recep Tayyip Erdoğan după reuniunea de cabinet de ieri.

De la 1 iunie, noutățile se referă pe de o parte la păstrarea unei singure zile de lockdown, duminica, și pe de altă parte, la redeschiderea cafenelelor și restaurantelor la o capacitate de 50%, în program 7-21 de luni până sâmbătă, cu condiția ca pe terase, în zonele deschise, să nu fie mai mult de 3 clienți la aceeași masă, iar în zonele interioare doar 2 clienți la masă.

Se păstrează restricțiile de circulație

În a doua etapă a perioadei de normalizare treptată, de la 1 iunie se vor păstra restricțiile de circulație între orele 22 și 5 dimineața, de luni până sâmbătă, iar sâmbătă seara, de la ora 22, va fi lockdown, până luni dimineață la ora 5. 

Duminica, magazinele alimentare, piețele, măcelariile vor putea funcționa între orele 10-17, cu condiția ca cetățenii să se limiteze la satisfacerea nevoilor obligatorii mergând până la cel mai apropiat magazin alimentar de reședințele lor, dar să nu conducă un autoturism. Cetățenii în vârstă, precum și cei care au boli grave și nu se pot deplasa, pot apela la grupurile de ajutor social. 

Cetățenii în vârstă de peste 65 de ani care au primit două doze de vaccin nu vor mai avea restricții orare de circulație, dar cei nevaccinați vor putea ieși doar între orele 10-14, de luni până sâmbătă. Se menține interdicția de a circula cu mijloacele de transport public (metrou, metrobus, autobuz, microbuz, microbuz etc.) pentru cetățenii cu vârsta peste 65 de ani și tinerii și copiii cu vârsta sub 18 ani. Elevii care trebuie să meargă la cursuri, vor fi scutiți de această prevedere.

Restricția de călătorie interurbană va fi aplicată doar duminica, cei exceptați fiind funcționarii publici cu condiția ca aceștia să prezinte un document special. De asemenea, în caz de deces în familie cererile trebuie făcute prin intermediul sistemelor ALO 199 și E-devlet (cele pentru a participa la înmormântarea soțului, a rudei de gradul I sau a fratelui, se vor aproba automat, iar documentul necesar permisului de călătorie va fi creat pentru rudele decedatului, astfel încât să poată călători cu vehiculele private).

Restricții pentru călătoriile interurbane

În circulara Ministerului de interne se mai arată că este esențial ca cetățenii turci să nu călătorească între orașe cu vehiculele private în ziua în care se aplică lockdown-ul (duminica), decât în cazuri excepționale: externări din spital, însoțirea unui bolnav, cei în tranzit, cei care se întorc din armată, cei care trebuie să susțină un examen ÖSYM, cei eliberați din închisoare.

Cinematografele vor putea funcționa între orele 07 și 21 (cu excepția zilei de duminică), la 50% din capacitate (un loc este ocupat și un loc este gol).

Rămâne suspendată activitatea piscinelor interioare, a băilor turcești, saunelor și saloanelor de masaj, narghilea / cafenele și cazinouri, până la luarea unei noi decizii.

Magazinele de îmbrăcăminte, galanterie, sticlărie, articole de fier, atelierele de croitorie și frizeriile vor putea funcționa între orele 7 și 21 (cu excepția zilei de duminică) și, desigur, cu condiția să respecte toate măsurile de combatere a epidemiei stabilite în Ghidul de gestionare și de lucru al Ministerului Sănătății.

Măsuri impuse restaurantelor și cafenelelor

Începând din 1 iunie, restaurantele și cafenelele vor fi deschise între orele 7-21, de luni până sâmbătă, cu condiția ca pe terase, în zonele deschise, să nu fie mai mult de 3 clienți la aceeași masă și 2 clienți la masă în zonele interioare. După ora 21, până la miezul nopții, vor putea onora doar comenzile pentru delivery, iar duminica vor onora comenzile în program 7-24.

Toate unitățile de alimentație publică care și-au deschis porțile de la 1 iunie, trebuie să respecte regulile specificate în ghidul de lucru elaborat de Ministerul Sănătății, printre care amintim: o distanță de 2 metri între mese și 60 cm între scaune. 

Unde va fi deschis duminica?

În zilele de duminică, atunci când va fi lockdown, vor fi deschise piețele, hypermarketurile, dar nu vor putea fi vândute articole electronice, jucării, articole de papetărie, îmbrăcăminte și accesorii, alcool, textile pentru casă, accesorii auto, materiale de grădină, feronerie, sticlărie etc.

Companiile care vând online vor putea lucra între orele 7-24, în timpul săptămânii și în weekend.

Alte decizii de la 1 iunie

Programul de lucru al instituțiilor publice va fi între orele 10-16.

Au fost amânate până pe data de 15 iunie 2021 activitățile cu participare largă, inclusiv activitățile publice ale organizațiilor neguvernamentale, a sindicatelor etc. După această dată, vor fi permise adunările inclusiv pentru activitățile sportive, dacă vor fi respectate regulile privind distanța fizică și masca / igiena, precum și asigurarea a minim 4 metri pătrați de persoană în spațiile deschise și minim 6 metri pătrați de persoană în zonele închise.

Nunțile vor fi permise în zonele deschise, cu participarea a maximum 100 de invitați, cu păstrarea distanței necesare între mese și scaune, cu respectarea regulilor de igienă, a distanței fizice și portul măștii, precum și asigurarea a minim 6 metri pătrați de persoană. Mâncarea și băuturile pot fi servite la ceremoniile de nuntă și nunți după data de 15 iunie, iar limita maximă de participanți nu va mai fi aplicată, cu condiția să fie asigurată o distanță de minim 6 metri pătrați de persoană. Evenimente precum logodna și henna vor fi permise după data de 1 iulie 2021.

Vizitele la persoanele cazate în centrele de protecție socială / îngrijire, cum ar fi căminele de bătrâni, centrele de reabilitare și căminele pentru copii vor fi permise pentru maximum o vizită pe săptămână pentru fiecare persoană cazată.

Transportul public

Vehiculele de transport public interurbane (cu excepția aeronavelor) vor putea accepta pasageri cu o rată de 50% din capacitatea de transport a pasagerilor, iar așezarea acestora va fi astfel încât să împiedice pasagerii să se contacteze (1 loc ocupat și 1 gol). Persoanele care locuiesc la aceeași adresă și din aceeași familie (soț, părinți, frați) nu vor fi incluse în calcul și li se va permite să călătorească unul lângă altul. 

Vehiculele de transport public urban (microbuz, minibuz etc.) vor putea funcționa sub rezerva unei limite de 50% a capacității și a regulii de neacceptare a pasagerilor în picioare.

Activitățile de divertisment colectiv nu vor fi permise în zonele deschise ale spațiilor de cazare și se va acorda o atenție maximă regulilor distanței fizice pentru a preveni concentrarea în aceste locuri.

Turiștii care au rezervare (cu condiția ca prețul să fie plătit integral) în unitățile de cazare în ziua de lockdown, duminica, vor fi scutiți de restricția de călătorie și în caz de control va fi suficient să prezinte rezervarea și documentele de plată.

Reamintim că turiștii nu se supun restricțiilor din ziua de duminică și în cele din intervalul orar 22-5, însă cetățenii străini care au permise de ședere, statut de protecție temporară sau solicitanții de protecție internațională sunt supuși tuturor acestor interdicții.

Sunt exceptați de la această prevedere angajații din anumite domenii de activitate (lanțurile de producție, aprovizionare și logistică, cei din sănătate, agricultură etc), conform circularei 20.799 din 14.12.2020. Documentele necesare în caz de control se obțin prin sistemul electronic al Ministerului de Interne de pe platforma de e-Devlet, conform circularei 7705 din 29.04.2021. De asemenea, în anumite condiții se poate obține documentul doveditor din circulară, care trebuie completat manual și semnat de către angajator, prezentat împreună cu documentul de angajare.

Turist român în Turcia

Pentru cetățenii României, la intrarea în Turcia se va solicita certificatul de vaccinare, sau orice alt document doveditor, sau documentele care demonstrează că a avut boala. În caz contrar, se va solicita raportul testului PCR cu rezultat negativ, realizat cu cel mult 72 de ore înainte de intrare, sau rezultatul negativ al unu test antigen rapid negativ făcut cu maximum 48 de ore înainte de intrarea în Turcia. 

Până la alte noi decizii, pasagerii care vin din străinătate în Turcia sunt obligați să completeze cu 72 de ore înainte, formularul de pe site-ul https://register.health.gov.tr.

Trending

%d blogeri au apreciat: