
Conform unei decizii semnate de președintele turc Recep Tayyip Erdoğan pe 31 mai 2021, de la 1 iunie a început partajarea informațiilor referitoare la conturile bancare, precum și a altor informații de ordin financiar ale expatriaților din Turcia, către țările în care trăiesc acum.
Data de la care începe raportarea este 3.02.2020, ceea ce înseamnă că de la acea dată toate informațiile financiare ale turcilor care locuiesc în străinătate vor fi raportate către autoritățile financiare din țările în care trăiesc.
Documentul oficial poate fi consultat AICI (pagina 40)
Așadar, toate informațiile bancare ale turcilor care locuiesc în Germania, Belgia, Franța, Elveția, Olanda, Austria, Anglia, SUA, Canada, Suedia, Norvegia, Danemarca și Australia vor fi transmise unităților financiare relevante.
Ratificat încă din 2017, acest acord multilateral privind schimbul automat de informații privind conturile financiare va fi pus în aplicare cu această decizie prezidențială din 31 mai 2021, care a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, partajarea informațiilor financiare precum și datele referitoare la conturile bancare a început de la 1 iunie 2021.
Ce informații vor fi raportate
În primă fază vor fi raportate sumele din conturile bancare al turcilor care locuiesc în străinătate, care depășesc 1000 dolari americani, indiferent dacă un cetățean are un cont sau mai multe. În caz de suspiciune referitoare la sursa banilor, se va face o interogare. În afară de conturile bancare, dacă există un parteneriat sau orice activ financiar care generează venituri, sau depozite în aur, acestea vor fi, de asemenea, raportate.
Cine va fi afectat de decizie
Consecințele acestui tip de raportare a informațiilor financiare vor reprezenta o problemă pentru turcii care locuiesc în Germania. Anterior deciziei, autoritățile fiscale din Germania ceruseră informații de la guvernul turc referitoare la cetățeni turci care au cerut ajutoare sociale în Germania și care au declarat în fals că nu au niciun fel de bunuri, venituri sau depozite bancare în Turcia.
În actualele condiții, în funcție de suma de bani, pot apărea penalități fiscale sau chiar procese de evaziune fiscală. Dacă sursa banilor este cunoscută, raportată și dacă banii sunt trimiși legal din Germania, sau din alte țări, către orice bancă din Turcia, nu va exista nicio problemă. Cazurile penale apar atunci când sumele de bani nu pot fi justificate și dacă suma este peste 100.000 de euro.