vaccin antiCovid

Prof. dr. Serap Șimșek Yavuz, membru al Comitetului Științific din cadrul Ministerului Sănătății din Turcia, a declarat că a treia doză de vaccin Pfizer- BioNTech, numită doză de reamintire, ar trebui administrată atât persoanelor vaccinate care au trecut deja prin boală, cât și celor care s-au vaccinat, dar nu au avut coronavirus.

Prof. dr. Yavuz, care este membru și al Departamentului de microbiologie și boli infecțioase, din cadrul Facultății de medicină al Universității Istanbul, susține că încă o doză este necesară pentru toate vaccinurile, însă intervalul de timp la care trebuie administrat este diferit.

„Vaccinul BioNTech a fost testat prin aplicarea unei doze unice după 3 luni la persoanele care au trecut prin boală și s-a constatat că generează un răspuns imun extrem de bun”, spune dr. Yavuz. La persoanele care nu au trecut prin boală, după două doze de vaccin, se pare că protecția este de un an.

După ce Agenția Europeană a Medicamentului EMA a aprobat ca vaccinurile BioNTech, care inițial ar fi trebuit să fie depozitate la minus 70 de grade, să poată fi depozitate în dulapuri normale pentru vaccinuri de 2-8 grade, acestea se vor putea administra și în centrele de sănătate ale medicilor de familie.

Ce se întâmplă după vaccinarea cu Sinovac

Referitor la vaccinul CoronaVac al companiei chineze Sinovac, care este utilizat pe scară largă în Turcia, s-a știut de la bun început că răspunsurile anticorpilor sunt mai mici decât la vaccinul Pfizer – BioNTech.

„În CoronaVac, predicția noastră este că vom avea nevoie de a treia doză, doza de reamintire, în jur de 6 luni (după cele două doze). (…) Cred că vom avea mai multe date despre acest subiect în septembrie. Dar atât CoronaVac, cât și BioNTech vor necesita doze de reamintire. Poate că una va fi în a 6-a lună și cealaltă peste un an, dar va fi necesar”, conchide prof. dr. Serap Șimșek Yavuz.

Ce vaccin anti-Covid e recomandat femeilor gravide?

În ceea ce privește vaccinarea femeilor însărcinate, prof. dr. Yavuz a spus că atât vaccinul inactiv CoronaVac, cât și vaccinul BioNTech, care este un vaccin ARNm, sunt, de asemenea, extrem de sigure la femeile gravide

„În ceea ce privește siguranța vaccinurilor, am spus deja de la bun început că vaccinul CoronaVac este deja de tip inactiv și se poate face în siguranță. La fel, au fost efectuate studii asupra vaccinului BioNTech atât în ​​Statele Unite, cât și în Marea Britanie. La femeile însărcinate, s-a observat că acest vaccin nu a avut efecte adverse nici asupra mamei, nici asupra copilului. S-a demonstrat chiar că a creat un răspuns anticorp bun la nou-născut și îl protejează de boală în perioada de alăptare. Prin urmare, recomandăm ca femeile însărcinate să fie vaccinate, sigur, dacă și medicii lor consideră că ar fi adecvat.”

Poate fi afectată fertilitatea de vaccinul anti-Covid?

Referitor la faptul vaccinurile ar putea provoca alergii sau infertilitate, dr. Yavuz spune că încă de anul trecut, când toate vaccinurile folosite acum se aflau în faza 3 de studii, nu a existat absolut niciun efect advers referitor la reproducere, dimpotrivă, la îmbolnăvirea cu Covid-19 pot apărea unele consecințe reproductive nedorite, deoarece boala poate afecta organele de reproducere. Deci, dacă există frica de infertilitate, dimpotrivă, vaccinarea este mult mai recomandată.

Vaccinarea în Turcia

Până în data de 28 mai, Turcia a folosit 28.667.821 de doze de vaccin, 16.413.116 persoane cu o doză și 12.254.705 cu ambele doze. Campania de vaccinare în Turcia a început în luna ianuarie cu categoria cea mai expusă riscului și complicațiilor, aceea a persoanelor în vârstă, după care au urmat în ordine descrescătoare celelalte categorii de vârstă, precum și anumite categorii profesionale. Cetățenii pot alege ce vaccin ar dori să primească, din cele două folosite în acest moment: Sinovac și Pfizer – BioNtech.