a person budgeting hos money

În următoarele 4 luni vor continua creșterile prețurilor la pâine, paste, făină, bulgur, carne, lapte și ouă din cauza măririi prețurilor la grâu și furaje, anunță Banca Centrală a Turciei.

De la începutul războiului Rusia-Ucraina, prețurile la grâu au crescut cu 28,3%, ceea ce duce la o creștere cu 17 puncte a inflației de consum. De asemenea, din cauza creșterii prețurilor la furaje există riscul unor noi scumpiri ale cărnii roșii și albe, ouălor, laptelui și produselor lactate.

Specialiștii spun că odată cu seceta din 2020 și cu creșterea cursului de schimb, prețurile grâului au intrat într-o tendință de creștere.

O altă scumpire a laptelui crud

Consiliul Național al Produselor Lactate a stabilit că începând cu 15 mai 2022, prețul de vânzare recomandat al laptelui crud răcit este de 7,50 lire pe litru, așadar cu o creștere de 33%. Este de așteptat ca și prețurile de vânzare cu amănuntul a laptelui și produselor lactate, să fie din nou afectate de această creștere.

La sfârșitul lunii aprilie și la începutul lunii mai, prețurile la lapte și produse lactate au fost deja majorate, iar în piețe prețul unui litru de lapte a ajuns la 15,95 TL. Prețul unui litru de lapte semi-degresat care era de 8 TL la începutul anului, a ajuns la 12 TL. În data de 18 martie, prețul unui litru de lapte crud refrigerat pornea de 5,70 TL.

Creștere majoră a energiei electrice

Diferența dintre costul de producție al energiei electrice și tariful către utilizatori este tot mai mare. Tocmai de aceea se estimează că în curând vom asista la o nouă scumpire a energiei electrice, care are un preț de producție de 2,41 TL, dar se vinde cu 1,26 TL. Problema este analizată de economiști, care consideră că situația va deveni nesustenabilă, mai ales că diferența dintre costul de producție și prețul de vânzare al energiei electrice acordate abonaților rezidențiali a crescut la 92%. Un specialist în piețe energetice, citat de publicația Sozcu, Çağada Kırmızı, a declarat că o creștere era estimată pentru luna iulie, însă dacă ritmul de creștere a costurilor continuă, costul de producție va ajunge în luna august la 3,54 TL.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.