La briefingul de presă susținut după ședința de cabinet de astăzi, președintele Recep Tayyip Erdoğan a precizat că „toți experții din lume au declarat în unanimitate că amploarea și distructivitatea celor două seisme din data de 6 februarie sunt considerate ca un eveniment natural excepțional”.

La 9 zile de la dezastruoasele seisme a fost comunicat bilanțul seismelor din 6 februarie:

➡️ numărul de decese: 35.418;
➡️ numărul răniților: 105.505;
➡️ numărul clădirilor distruse: 6.444;
➡️ numărul clădirilor grav avariate și care urmează a fi demolate: 11.302;
➡️ în spitalele din Turcia continuă să fie tratați 13.208 răniți;
➡️ numărul persoanelor salvate de echipele de căutare: 8.000.

Până luni seara, fusese finalizată intervenția la 15.000 din cele peste 19.000 de clădiri prăbușite în zona cutremurului.

Președintele Erdoğan a declarat că echipele Ministerului Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice au inspectat casele și sediile agenților economici din zona cutremurului, pentru a stabili care sunt cele grav avariate și necesită demolare.

La lucrările din zona cutremurului lucrează aproximativ 250.000 de funcționari. „Ne vom continua munca până când vom scoate ultimul cetățean din clădirile distruse”, a declarat președintele Erdoğan care a spus că va fi reconstruită fiecare casă și fiecare loc de muncă distruse sau făcute de nelocuit de cutremure.

„De la începutul lunii martie începem construcția a 30.000 de case”

Președintele turc a declarat că în locațiile în care evaluarea daunelor va fi finalizată, vor începe lucrările de construcție, mai exact de la începutul lunii martie, anunță Anadolu Agency.

„Pregătirile pentru construirea de noi case și orașe în regiune au fost începute de către Ministerul Mediului, Urbanizării și Schimbărilor Climatice și TOKI”, a declarat președintele Turciei. „Scopul nostru este să finalizăm într-un an construcția de clădiri de înaltă calitate și sigure, pentru a satisface nevoia de locuințe în întreaga zonă afectată de cutremur.”

Reputatul seismolog turc, prof.univ.dr. Naci Görür, a avertizat în presa turcă referitor la declarațiile președintelui Erdoğan, conform cărora va începe construcția de locuințe în zonele devastate de cutremure: „Sfatul meu umil este că nu trebuie selectat un loc pentru zone rezidențiale și să înceapă construcția înainte de a efectua lucrări de micro-zonare în toată această regiune. Sper că îmi pot face vocea auzită autorităților de această dată din timp.”

Președintele turc spune că reconstrucția tuturor caselor se va face departe de liniile de falie și va începe treptat.

Ajutor financiar de 100.000 TL (aproximativ 5.000 euro) rudelor celor care și-au pierdut viața

 „Oferim 100.000 TL în numerar rudelor celor care și-au pierdut viața în cutremur pentru nevoile lor urgente”, a spus președintele Erdoğan. „Niciun cetățean nu va fi lăsat nesupravegheat financiar și moral și ne vom asigura că vor continua operațiunile de ajutor și de asigurare a adăpostului”.

Sprijin pentru agenții economici

Pentru agenții economici din regiunile distruse de cutremur au fost pregătite fonduri suplimentare de garantare a creditelor.

„Sectorul nostru bancar a alocat un anumit procent din profiturile sale din 2022 cutremurului, care este până acum de aproximativ 50 de miliarde TL” (n.n. aproximativ 2,5 miliarde euro).

„Folosim tot ajutorul intern și internațional, în valoare de 8,3 miliarde TL pentru moment, pentru zona cutremurului”, a mai spus președintele Turciei, care spune că au fost rezolvate nevoile de adăpost ale unui total de 1,6 milioane de victime ale cutremurului.

De asemenea, aproximativ 638.000 de contribuabili vor beneficia de forța majoră, care include mulți factori, de la amânări fiscale la reglementări bancare.

„Plăți de sprijin în valoare de 8,3 miliarde TL vor fi acordate fermierilor noștri din regiune, iar cererile la Sistemul de înregistrare a fermierilor au fost prelungite până pe 8 mai”.

De asemenea, președintele Turciei a anunțat că membrii cabinetului și funcționarii publici care participă la ședința cabinetului, au decis să doneze AFAD un total de 136.589.000 TL pentru victimele cutremurului (aproximativ 6.750.948 euro).

Forțe de poliție și jandarmerie în zona cutremurului

„Forța noastră de poliție, cu cei 73.000 de angajați ai săi, și jandarmeria cu cei 65.000 de angajați ai săi, oferă serviciu zi și noapte în toate problemele din regiune”, a spus Erdoğan.

De asemenea, în zonă se află 28.000 de de soldați, numărul de corturi instalate a depășit 175.000, iar numărul de containere a depășit 5.400.

Campanie de ajutorare, marți, ora 20

Marți, la ora 20 va fi organizată o campanie de ajutor cu sloganul „Turcia cu o singură inimă”, a anunțat președintele turc. „Mâine, la ora 20:00, va avea loc o campanie de ajutor în Turcia, Republica Turcă a Ciprului de Nord și Azerbaidjan cu sloganul „Turcia este o inimă”, a mai anunțat președintele Turciei.

CITEȘTE ȘI: Cutremur Turcia: Tot mai mulți dezvoltatori imobiliari arestați în urma seismelor din 6 februarie

Un comentariu la „Președintele Erdoğan: În martie începe construcția a 30.000 de case în zona cutremurelor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.