diyarbakir biserica armeana

După o pauză de șapte ani, o biserică armeană din secolul al XVI-lea din Diyarbakir, care a fost distrusă de teroriștii PKK în 2015, a fost renovată și redeschisă pentru slujbele de cult.

„Acest loc este de fapt un monument al trecutului multicolor, multi-confesional și multiconfesional al acestui oraș”, a declarat Patriarhul Armenilor din Turcia, Sahak Mashalian, care de altfel a și oficiat această slujbă din Biserica Armenească Surp Giragos.

După o pauză de 7 ani, s-a tras clopotul, s-a săvârșit un ritual de binecuvântare, s-au aprins lumânări și s-au făcut rugăciuni. La eveniment au participat credincioși din Istanbul și din Anatolia.

Patriarhul Armenilor din Turcia, Sahak Mashalian, l-a lăudat pe președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, pentru că a decis restaurarea a două biserici locale, proiect în valoare de 2,14 milioane de dolari. „El s-a ocupat personal de renovarea acestei biserici și a dat instrucțiunile necesare”, a declarat Patriarhul Armenilor din Turcia. Acesta a numit deschiderea bisericii drept un „colac de salvare” pentru populația creștină din Diyarbakir.

Biserica fusese avariată de atacurile teroriste PKK din 2015 și a fost renovată prin eforturile comune ale Fundației pentru Biserica Armenească Surp Giragos și Municipiul Mitropolitan Diyarbakir. Este cea mai mare biserică gregoriană armeană din Orientul Mijlociu, fiind cunoscută nu numai de cetățenii orașului, ci și în întreaga lume.

Biserica armeană Diyarbakır Surp Giragos

Construită în anul 1376, Biserica armeană Diyarbakır Surp Giragos este situată pe o suprafață de peste 3.000 de metri pătrați. Biserica din Cartierul Fatihpaşa, unde armenii trăiesc de foarte mult timp, a fost folosită până în 1915, dar după această dată majoritatea armenilor din oraş au fost deportaţi sau ucişi. În timpul Primului Război Mondial, lăcașul de cult a fost folosit ca sediu militar, iar ulterior a funcționat ca depozit de bumbac. Biserica a fost redeschisă pentru cult în 1960, dar din păcate s-a deteriorat tot mai mult.

Deținută de Fundația Bisericii Armene Diyarbakır Surp Giragos, biserica, a cărei structură superioară a fost complet distrusă, este cunoscută și sub denumirea de Biserica Paddy, deoarece a fost folosită pentru o lungă perioadă de timp ca fabrică de orez. O inscripție, aflată în Muzeul de Arheologie din Diyarbakir, precizează că lăcașul de cult creștin a fost reparat ultima dată în 1840.

biserica armeană Diyarbakir
biserica armeană Diyarbakir

Celălalt lăcaș de cult, Biserica caldeeană Mar Petyun, a fost construit în secolul al XVII-lea și a fost folosit de comunitatea caldeeană locală.

Reamintim că în campania teroristă de peste 35 de ani împotriva Turciei, PKK – listată ca organizație teroristă de Turcia, SUA și UE – a fost responsabil pentru moartea a peste 40.000 de persoane, inclusiv femei, copii și sugari.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.