Primarul comunist al orașului Tunceli (Dersim), Fatih Mehmet Maçoğlu, a revenit în atenția opiniei publice din Turcia cu decizia de a mări salariile angajaților cu 85% și reducerea programului de lucru la 7 ore.

Mai exact, este vorba de noi prevederi ale contractului colectiv de muncă pentru 63 de angajați, încheiat între municipiul Tunceli și sindicat. Astfel, angajații au primit prin contract o creștere a salariului cu 85%, de la 1 martie 2023, iar de la 1 august, programul zilnic de lucru va fi de 7 ore.

Primarul Fatih Mehmet Maçoğlu spune că această decizie este un drept al lucrătorilor, mai ales din cauza inflației galopante din Turcia. Astfel, salariile angajaților săi au fost majorate semnificativ.

„Salariile lucrătorilor noștri permanenți, care erau de 11.500 TL, au fost majorate la 21.200 TL. Deoarece inflația a fost de peste 100% și a existat o creștere a pragului sărăciei, oamenii nu au putut să ducă pâine acasă. Chiriile nu sunt mai mici de 3-4.000 TL. Astfel de probleme afectează spațiile de locuit al oamenilor. Și când asta devine o problemă, nu poți angaja oameni. Din cauza costului ridicat al vieții, muncitorul are o problemă de motivație, devine nefericit și are probleme cu familia sa”, a declarat presei din Turcia primarul din Tunceli, Fatih Mehmet Maçoğlu.

Un ALTFEL de primar

Tunceli (Dersim) este un oraș de aproximativ 100.000 de locuitori din Anatolia de est, iar primarul Fatih Mehmet Maçoğlu a atras atenția opiniei publice în 2021, când a reușit doar într-un an de zile datoria să achite o datorie de aproape 1 milion de euro moștenită de la vechiul edil, ba chiar a înregistrat în acest timp și un profit.

Fatih Mehmet Maçoğlu a fost ales primar în aprilie 2019, pe listele Partidului Comunist din Turcia.

După cum arăta și Turcia News, imediat după ce a fost primarul comunist din Tunceli a eliminat toate cheltuielile de reprezentare și de ospitalitate și a renunțat la licitațiile care însemnau externalizarea unor cheltuieli (de exemplu cele legate de înfrumusețarea orașului, de peisagistică, acestea fiind derulate cu proprii angajați, precum și prin solidaritatea cetățenilor, de asemenea lucrările de reparații fiind realizate integral din donații etc).

Primarul din Tunceli (Dersim)
Primarul din Tunceli (Dersim)

Edilul este convins că municipalitatea ar trebui să facă toată treaba cu proprii angajați, salvând astfel locurile de muncă ale instituției. De exemplu, un studiu arăta că pentru lucrările de întreținere rutieră ar fi trebuit să cheltuiască 1.300.000 TL, dar cu sprijinul cetățenilor și propriilor angajați edilul a cheltuit doar 350.000 TL, obținând astfel un venit de 900.000 TL.

Primarul Maçoğlu mai spune că nu folosește niciodată vehiculul instituției, ci pe cel personal, plătește benzina din buzunarul său, a renunțat la diurne, iar atunci când pleacă din localitate cu probleme profesionale, nu se cazează la hotel, ci la prieteni, ca să salveze banii din bugetul public.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.