TOGG

Turcia a pus bazele unei instalații care va produce baterii pentru primul său automobil fabricat intern și va dezvolta astfel și alte soluții de stocare a energiei. Fabrica Siro este deținută de compania turcească de automobile electrice Togg și de producătorul chinez de baterii pentru vehicule electrice Farasis, a declarat luni președintele Recep Tayyip Erdoğan.

Compania Siro spune că își va exporta soluțiile de stocare a energiei în 120 de țări din întreaga lume. Aceasta are o capacitate de producție anuală de 20 gigawați-oră (GWh), inclusiv celulele bateriei și inițial va dezvolta și produce module și pachete de baterii. Capacitatea anuală de producție a bateriilor Siro, care va funcționa  într-un perimetru de 607.000 de metri pătrați lângă unitatea de producție a autovehiculelor Togg din Bursa, este planificată să fie crescută până în 2035 la 50 GWh.

În octombrie 2020, Togg și Farasis au semnat un acord pentru a construi o fabrică de baterii litiu-ion. Fondată un an mai târziu, fabrica Siro oferă soluții de baterii pentru industria auto și soluții de stocare pentru energie regenerabilă, rețele electrice, stații de încărcare și clădiri rezidențiale.

„Vom transforma Turcia într-un centru de producție al Europei în tehnologiile de încărcare și baterii, împreună cu vehiculele electrice”, a spus președintele turc Recep Tayyip Erdoğan, la ceremonia din orașul Gemlik, provincia Bursa.

Baterii pentru noul autoturism electric Togg

În luna octombrie a anului trecut, Togg a lansat producția în masă a lui T10X, un SUV din segmentul C, iar livrările au început în această lună. Mașina a fost proiectată de compania de design Pininfarina din Italia, care a creat modele pentru Ferrari și producătorul de mașini electrice Karma din California.

T10X va fi vândut inițial cu un tip de motor și două opțiuni de baterie. Acest prim model are un preț de pornire de la 50.230 dolari.  Modelul va dispune de baterii cu capacități de 52,4 și 88,5 kilowați-oră, având o autonomie de 314 și, respectiv, 523 de kilometri.

La stațiile de încărcare rapidă, bateriile Togg T10X pot fi reîncărcate de la 20% până la 80%, în mai puțin de 28 de minute.

Vehiculul este produs de un consorțiu de cinci companii turcești numit Automobile Initiative Group of Türkiye, sau Togg, în cooperare cu Uniunea Camerelor și Burselor de Mărfuri din Türkiye (TOBB).

„Țara noastră are acum un automobil și o marcă ce vor putea concura cu cei mai buni din lume. În același timp, este o noutate tehnologică cu designul și software-ul său. Aceste baterii pot fi utilizate nu numai la Togg, ci și în multe alte domenii,” a declarat președintele turc.

Până în 2030, pe lângă SUV, Togg va produce alte patru modele – un sedan, C-hatchback, B-SUV și B-MPV. Capacitatea actuală de producție este de aproximativ 100.000 de vehicule pe an, care este de așteptat să ajungă la 175.000. În acest an, președintele Erdoğan a spus că vor fi produse aproximativ 28.000 de unități, adăugând că până în 2030, marca își propune să producă 1 milion de vehicule în cele cinci segmente.

Din 2025, Togg va începe să fie exportat, anunță presa turcă.

CITEȘTE ȘI: Turcia impune o taxă pentru autovehiculele electrice din import