gaze turcia Zonguldak

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a participat ieri în provincia Zonguldak (din nord-vestul Turciei) la ceremonia de lansare a primei livrări de gaze din Marea Neagră. De la descoperirea zăcământului în august 2020, peste 8.000 de angajați pe uscat și peste 2.000 pe mare au lucrat în trei schimburi, pentru a aduce gazul la țărm.

Turcia a început joi extracția de gaze naturale dintr-o rezervație vastă descoperită în Marea Neagră, care va reduce atât dependența externă a țării, cât și prețurile energiei de consum.

În această primă fază, livrarea a început cu o livrare zilnică de 10 milioane de metri cubi (mcm). După ce alte sonde vor intra în funcțiune, producția va crește la 40 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.

„Acesta este o piatră istorică de hotar pentru independența energetică a Turciei”, a declarat Erdoğan la ceremonia desfășurată în nordul provinciei Zonguldak. „Când vom ajunge la capacitatea maximă, vom satisface 30% din necesarul de gaze al țării noastre din rezervele Mării Negre”, a mai spus acesta pentru presa turcă.

Rezervele de gaze, descoperite în august 2020

Reamintim că în luna august 2020, Turcia a descoperit o rezervație de gaze naturale în largul coastei Zonguldak, pe care Erdoğan o consideră drept o soluție ca țara să nu mai fie dependentă de importurile de energie.

Prima navă de foraj din Turcia, „Fatih”, a descoperit 320 de miliarde de metri cubi (bcm) de gaz în sonda Tuna-1 din zăcământul de gaze Sakarya. Forarea a intrat în istorie ca fiind cea mai mare descoperire de gaz din istoria Turciei.

710 miliarde de metri cubi de gaz descoperite în Marea Neagră

La sfârșitul lunii decembrie 2022, s-a estimat că rezerva va conține aproximativ 710 miliarde de metri cubi de gaz, creștere care a venit în principal din zăcământul Sakarya, unde rezervele sunt de 652 de miliarde de metri cubi, și alte 58 de miliarde de metri cubi de gaz găsiți într-un câmp offshore din apropiere.

Potrivit experților, în prima fază cele 10 milioane de metri cubi de gaz pe zi ar acoperi aproximativ 6% din consumul anual al Turciei, care se ridică la 60 de miliarde de metri cubi. Astfel se va oferi un impuls economiei și va acoperită o parte semnificativă din nevoile energetice ale Turciei, reducând dependența acesteia de sursele străine.

În iunie anul trecut, Turcia a început construcția unei conducte subacvatice conectată pe fundul mării din portul Filyos – la aproximativ 400 de kilometri (250 de mile) est de Istanbul, pe coasta Mării Negre.

Gaze naturale gratuite

Președintele Erdoğan a mai anunțat ieri că vor fi furnizate gratuit timp de un an, echivalentul a 25 de metri cubi pe lună gazele naturale către cetățeni pentru bucătărie și pentru apă caldă. El a mai spus că tuturor gospodăriilor li se va oferi o lună de gaz natural gratuit pentru întreg consumul casnic.

Acest lucru ar putea însemna 30,8 miliarde TL (aproximativ 1,59 miliarde USD) în sprijinul bugetelor cetățenilor.

Extragerea gazelor se va face în etape

Procesul de extragere a gazelor naturale se va derula în mai multe etape. Aproximativ 5 dintre cele 10 sonde planificate în cadrul primei faze vor fi puse în funcțiune după ceremonia de ieri, iar celelalte cinci sonde vor fi puse în funcțiune la sfârșitul lunii septembrie.

A doua fază de producție este de așteptat să înceapă în 2026, iar cea de-a treia etapă este programată să înceapă în 2028.

Începând cu a doua fază, toate nevoile casnice din Turcia vor fi deja acoperite de gazele din Marea Neagră.

Până acum, cel mai important exportator de gaze naturale către Turcia a fost Rusia, urmată de Azerbaidjan și Iran.

De asemenea, Turcia și-a îndeplinit nevoile energetice prin achiziții de gaz natural lichefiat (GNL) din Algeria, Nigeria, Qatar, SUA, Trinidad-Tobago și Norvegia.

În ultimii ani, au fost făcuți câțiva pași pentru a diversifica canalele de aprovizionare și pentru a îmbunătăți tranzacțiile cu partenerii comerciali, axându-se pe investițiile în infrastructură, stocarea de gaz natural lichefiat (GNL) și transportul gazelor naturale.

Astfel, a început să culeagă beneficiile acestor investiții în acest an, deoarece a beneficiat de prețuri mai mici la gaz natural lichefiat (GNL) prin stocarea achizițiilor mai ieftine.

CITEȘTE ȘI: Turcia a început exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră