În prima zi a sărbătorii musulmane de Ramadan Bayram, a fost redeschisă integral emblematica Moschee Albastră din Istanbul, în urma operațiunilor de restaurare care au început în 2018.

Prezent la ceremonia de redeschidere a moscheii, președintele Erdoğan a descris-o drept „unul dintre cele mai importante simboluri ale Istanbulului”.

Managerul regional al Direcției Generale a Fundațiilor, Hayrullah Çelebi, a declarat presei turce păstrează principiul ca moscheile aflate în curs de restaurare să rămână deschise pentru cult și vizite. De altfel, în afară de o scurtă închidere totală de 5 luni în ultimii 5 ani de zile, Moscheea Albastră a rămas în funcțiune, deși cu o capacitate limitată.

Moscheea, numită în turcă Sultanahmet Camii, a fost construită de sultanul otoman Ahmet I între anii 1609 și 1616 în piața care îi poartă numele din Istanbul, pe atunci capitala Imperiului Otoman.

Aceasta este singura moschee din Turcia care are 6 minarete. Europenii o numesc „Moscheea Albastră” datorită plăcilor albastre, verzi și albe.

CITEȘTE ȘI: Ce poți vedea într-un weekend la Istanbul

Scurt istoric

Pentru a finaliza construcția Moscheei Albastre, după ce au fost puse bazele acesteia, a fost nevoie de 7 ani, 5 luni și 6 zile de muncă asiduă.

Ziua inaugurării, de 4 iunie 1026 din calendarul Hijri, corespunde cu data de 9 iunie 1617 conform calendarului gregorian.

Evenimentele festive au avut loc în această piață istorică, care era cunoscută în acea perioadă ca Atmeydanı (Hipodromul) și care ulterior a fost denumită Sultanahmet Meydanı (Piața Moscheea Albastră).

Înainte de ceremonie, în curtea interioară a moscheii a fost ridicat un Otağ-ı Hümayun (Cort Imperial al Sultanului).

După cum arată documentele de arhivă, Hacı Mustafa Agha, care era eunucul șef al haremului imperial, a avut un rol important în exproprierea unor locații din jur pentru a construi moscheea exact în acel loc.

Trebuie spus că Hacı Mustafa Agha, care a fost remarcabil în timpul domniei sultanului Mehmed al III-lea, tatăl lui Ahmed I, a jucat un rol important în evoluțiile care au avut loc după moartea prematură a sultanului.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți și copiii sultanului Ahmed I: prinții Mustafa, Mehmed, Murad, Bayezid, Süleyman și Kasım.

nscripția Moscheei Sultanahmet (Moscheea Albastră) care conține numele fondatorului ei (Sultan Ahmet I)
Inscripția Moscheei Sultanahmet (Moscheea Albastră) care conține numele fondatorului ei (Sultan Ahmet I)

2 comentarii la „A fost redeschisă integral Moscheea Albastră din Istanbul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.