Banca Centrală a Turciei (CBRT) a anunțat datele indicelui prețurilor locuințelor pentru februarie 2023. Potrivit datelor Băncii Centrale, în Turcia prețurile locuințelor au crescut anual cu 141,5%. Lunar, prețurile au crescut cu 8,4%, înregistrând cea mai mare creștere lunară din ultimele 8 luni de zile.

În timp ce la nivel național prețul mediu al unei case de 100 de metri pătrați a depășit 2 milioane TL (echivalentul a 94.090 euro), în Istanbul prețul aceluiași tip de casă depășește 3 milioane TL (aproximativ 141.135 euro).

Tot în luna februarie, prețurile locuințelor în İzmir au crescut cu 142,6%, peste media națională, în timp ce această rată a fost de 142,1% în Ankara și 138,3% în Istanbul.

CITEȘTE Și: Ucrainenii își investesc banii în Antalya

Au scăzut vânzările de proprietăți rezidențiale

În luna februarie în Turcia au scăzut cu 18% vânzările de proprietăți rezidențiale comparativ cu anul trecut, reflectând impactul cutremurelor catastrofale care au zguduit sud-estul țării în data de 6 februarie, arată datele publicate de Institutul Turc de Statistică (TUIK).

Cutremurele cu magnitudinea 7,7 și 7,6 pe scara Richter de la Kahramanmaraș au ucis peste 50.000 de oameni în regiunea de sud-est a Turciei. În plus, au distrus sau deteriorat grav peste 230.000 de clădiri, lăsând sute de mii de oameni fără adăpost, devenind cel mai mare dezastru din istoria modernă a Turciei.

Temerile legate de eventuale cutremure în viitorul apropiat, în special în Istanbul, metropolă cu o populație de aproximativ 16 milioane de locuitori și motorul comercial al țării, i-au făcut pe oameni să-și regândească planurile de achiziție de proprietăți.

Datele Institutului Turc de Statistică au arătat că vânzările de case au scăzut cu 18,1%. Scăderea pieței imobiliare vine pe fondul scăderii ofertei și al creșterii prețurilor.

Vânzările ipotecare din februarie au scăzut cu 12,7% față de anul anterior, ajungând la 17.357 de case, reprezentând 21,7% din vânzările totale.

Rușii și ucrainenii cumpără locuințe în Turcia

Rușii se află în fruntea listei străinilor care au achiziționat case la începutul anului 2023 în Turcia, urmați de iranieni, irakieni și ucraineni. Achizițiile rușilor au reprezentat aproape un sfert din toate vânzările către străini, care au crescut cu 15,2% de la un an la altul.

Cetățenii ucraineni și-au sporit, de asemenea, achizițiile de locuințe în Turcia cu 106,6% față de anul trecut.

Achiziția imobiliară de 400.000 de dolari aduce cetățenia turcă

În 2017, Turcia a adoptat schema de cetățenie pentru locuințe pentru achiziții imobiliare de 1 milion de dolari americani, însă, pentru a atrage și mai mulți cumpărători străini, după un an de zile a redus prețul minim la 250.000 de dolari.

Imediat după invazia Rusiei în Ucraina, statul turc a revizuit condițiile de acordare a cetățeniei pentru locuințe, astfel că este nevoie de achiziția unei proprietăți de 400.000 de dolari, cu obligația ca locuința să fie păstrată timp de cel puțin 3 ani.