woman laying down on bed inside room

Străinii care doresc să cumpere case în Turcia pentru a deveni cetățeni turci vor trebui acum să plătească mai mulți bani pentru aceste achiziții. Decizia vine în condițiile în care sunt în creștere vânzările către ruși și ucraineni, care au atins în total o creștere de 43,5%. 

Achiziția imobiliară de 400.000 de dolari americani aduce cetățenia turcă

Pentru a obține cetățenia turcă, suma pentru achiziția unei proprietăți crește la 400.000 de dolari americani (5,84 milioane TL), cu obligația de a fi păstrată timp de cel puțin 3 ani. Regulamentul revizuit urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

Piața imobiliară s-a mobilizat recent, deoarece rușii și ucrainenii care fugeau de război au optat pentru închiriere sau achiziții imobiliare în Turcia. Vânzările de case din primele 2 luni ale anului 2022 au crescut cu 55,5%. Vânzările s-au accelerat, deoarece deprecierea lirei turcești a făcut ca proprietățile imobiliare turcești să fie mai atractive pentru cumpărătorii străini. Autoritățile adoptă politica economică a ratelor dobânzilor scăzute pentru a stimula creditul, exporturile și investițiile.

Schema de cetățenie turcă pentru locuințe există din 2017

În 2017, Turcia a adoptat schema de cetățenie pentru locuințe pentru achiziții imobiliare de 1 milion de dolari americani, însă pentru a atrage și mai mulți cumpărători străini după un an de zile a redus prețul minim la 250.000 de dolari.

Astfel, din 2017 până în 2020, aproximativ 7.000 de străini au primit cetățenia turcă prin achiziționarea de locuințe.

Totodată, cetățenia turcă poate fi obținută și de străinii care fac o investiție în Turcia de cel puțin 500.000 de dolari, de cei care angajează cel puțin 50 de persoane, de cei care au depus cel puțin 500.000 dolari americani în băncile turcești și i-au păstrat timp de cel puțin 3 ani, sau pentru alte tipuri de investiții.

În 2021, vânzările de locuințe către iranieni, irakieni, ruși și afgani au atins un record de 58.576 de unități. Iranienii s-au aflat în fruntea listei, cu 711 case achiziționate, urmați de irakieni cu 633 și de ruși cu 509.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.