
Beșiktaș este unul dintre cele mai selecte cartiere ale Istanbulului, celebru pentru restaurante, centre comerciale și viața de noapte. Beșiktas este renumit și pentru piața de pește, pentru hotelurile de lux și pentru echipa de fotbal cu același nume. Ca repere istorice, Beșiktaș găzduiește 3 palate din perioada otomană.
Beşiktaş, un nod în transportul în comun
Fiind unul dintre nodurile de transport public ale Istanbulului, din Beșiktaș e ușor să ajungeți în partea asiatică, în cartiere precum Kadikoy și Uskudar. Adesea turiștii care vin la Istanbul se concentrează pe zona Sultanahmet, unde sunt amplasate monumentele istorice. Însă pentru o experiență locală și pentru a observa viața de zi cu zi a istanbuliților, e recomandat să viziteze și alte cartiere.
Așadar, în Beșiktaș puteți savura un mic dejun turcesc minunat în Ortakoy, puteți bea cafea cu vedere la Bosfor în Bebek, puteți face cumpărături în celebrele buticuri din Etiler, puteți vizita palate, moschei și muzee, și puteți savura mâncare stradală în Piața de Pește.
1. Palatul Dolmabahçe
Construit în secolul al XIX-lea, Palatul Dolmabahçe este cel mai mare și mai frumos dintre palatele din perioada otomană târzie. Cu o arhitectură excepțională, palatul poartă o influență neoclasică și barocă. În vecinătatea Palatului Dolmabahçe se află Stadionul Vodafone Arena al clubului de fotbal Beşiktaş. În jurul stadionului se află celebrele hoteluri Ritz Carlton, Swisshotel the Bosphorus și Hilton Istanbul.
2. Moscheea Dolmabahçe
Exact lângă palatul cu același nume se află Moscheea Dolmabahçe, o clădire care a fost începută de Bezmialem Valide Sultan, mama sultanului Abdülmecit, și finalizată de acesta la moartea ei. În Istanbul sunt multe moschei atribuite mamelor sultanilor. Cele mai faimoase sunt Moscheea Nouă de lângă Bazarul de Mirodenii și această moschee de lângă Palatul Dolmabahçe.
3. Stadionul Beșiktaș FC Vodafone Arena
Unul dintre reperele din Beşiktaş este Parcul Vodafone, locul care pe lângă meciurile de fotbal ale clubului Beşiktaş, găzduiește și concerte internaţionale.
4. Piața de pește din Beșiktaș
Unul dintre cele mai aglomerate locuri din Beșiktaș este Piața de Pește. Aici puteți găsi cele mai bune preparate turcești, cum ar fi döner kebab, köfte, lahmacun și kokoreç. Istanbulezii spun că în Piața de Pește poți găsi toată oferta culinară a Turciei.
5. Muzeul Naval din Istanbul
Situat în partea centrală a districtului Beșiktaș, muzeul este cel mai mare muzeu maritim al Turciei. Este unul dintre puținele muzee navale din lume în ceea ce privește diversitatea colecțiilor sale, având în colecție aproximativ 20.000 de lucrări. Este și primul muzeu militar înființat în Turcia, fiind afiliat Comandamentului Forțelor Navale. Aici puteți vedea felul în care e a evoluat marina turcă în timpul Imperiului Otoman, dar și din perioada republicană. Mai multe detalii AICI.
6. Palatul Çırağan
În ultima perioadă a Imperiului Otoman, mai exact în anii 1860, pe malurile Bosforului a fost construit unul dintre palatele emblematice ale Istanbulului. De altfel, Palatul Çırağan este contemporan cu Palatul Dolmabahçe. Astăzi, palatul Çırağan găzduiește unul dintre cele mai scumpe hoteluri din Istanbul, Hotelul Çırağan Kempinski, palatul fiind astfel deschis doar oaspeților hotelului.
7. Palatul Yıldız
Folosit în perioada otomană târzie, Palatul Yıldız este format din pavilioane răspândite pe o suprafață mare, în parcul cu același nume din Beșiktaș. Localnicii identifică palatul cu unul dintre sultanii ultimei perioade a Imperiului Otoman, Abdul Hamid al II-lea.
8. Ortaköy
Un loc legendar printre turiștii care vin la Istanbul, Ortaköy, este unul dintre cele mai frumoase cartiere de pe malul Bosforului, flancat de Moscheea Ortaköy și de podul de peste Bosfor. Moscheea este în stil neobaroc și a fost construită de arhitectul armean Nigoğos Balyan pentru sultanul Abdülmecid, în 1853.
9. Bebek
În limba turcă, „Bebek” înseamnă bebeluș, dar același nume aparține și unui golf al Bosforului. Locația este folosită ca popas pe drumul de la Ortaköy către Cetatea Rumeli. Din una din superbele cafenele din zonă veți putea admira Bosforul.
10. Etiler
Unul dintre cele convenabile zone pentru cumpărături în apropiere de Beșiktaș este Etilier. Acesta este totodată și un cartier de lux al Istanbulului, iar aici se află și restaurantele de top ale metropolei, cum ar fi Nusr-et și Sunset Grill&Bar.
Istoria Beșiktaș-ului
În perioada bizantină, Beşiktaș nu avea statut administrativ aflându-se în afara oraşului, dincolo de ziduri. Însă în perioada otomană a început să capete o identitate aparte și astfel și-a luat locul în administrația orașului.
În secolul al XVI-lea, când Istanbulul s-a lărgit în afara zidurilor orașului și a devenit o mare metropolă cu noi așezări de-a lungul celor două maluri ale Galatei, Üsküdar și Bosfor, administrația orașului a trebuit să se reorganizeze.
Până la începutul secolului al XIX-lea, cartierele din Beşiktaș erau: Sinanpaşa, Vişnezade, Şenlik Dede, Ekmekçibaşı, Uzuncaova sau Rum Ali, Sormagir, Abbas Ağa, Topal Hoca, Sinanpaşa Masjid, Portul Çarakçı, Kılıç Ali Paşa, Hanım Kadın, Yahya Efendi, Ortaköy, Mülki Hatun, Defterburnu, Kuruçeşme, satul Bebek și Kayalar.
Importanța orașului Beșiktaș a crescut în perioada 1846-1908, pentru că dinastia s-a mutat mai întâi la Palatul Dolmabahçe și apoi la Palatul Yıldız, iar Beșiktaș a căpătat astfel un cu totul alt statut.
Istanbul, organizat după modelul Parisului
Luând ca exemplu Parisul, în 1854 a fost luată decizia de a împărți Istanbulul în birouri municipale. Astfel, din 6 octombrie 1868, Istanbul este împărțit în 14 birouri municipale. Beșiktaș era descris ca fiind al 7-lea, iar granițele sale erau definite ca „sate de la Dolmabahçe până la coasta Kayalar și de la Berren până la Levend Farm și Șișli, Feriköy”.
În 1877, numărul birourilor municipale a ajuns la 20, granițele au fost redesenate, iar structura a fost păstrată până la proclamarea Republicii Turcia, în 1923.
Pentru o scurtă perioadă,1924-1926, Istanbulul a fost guvernat cu 3 provincii. În 1930, Beşiktaş a fost separat de Beyoğlu şi a căpătat statutul de district, iar Ortaköy şi Arnavutköy au devenit subdistricte. În acea perioadă, guvernanții erau și primari, iar guvernatorii de district au servit și ca directori de filiale municipale.
În 1930, când Beşiktaş a devenit district, avea 14 cartiere numite Abbasağa, Arnavutköy, Bebek, Cihannüma, Dikilitaş, Mecidiye, Muradiye, Ortaköy, Sinan Paşa, Teşvikiye, Türkali (fostul Rumali), Vişnezade, Yıldışezme şi.
Dintre acestea, districtul Teșvikiye a fost inclus în granițele orașului Șișli, care a devenit district în 1954.
Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.