ataturk

Dincolo de reformele care au clădit o țară din cenușa unui imperiu, sloganurile fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, reprezintă și în acest moment o călăuză pentru cetățenii turci.

„Republica ridică oameni cinstiți și virtuoși”

Mustafa Kemal Atatürk spunea că „Administrația republicană crește oameni cinstiți și virtuoși. Guvernul cel mai potrivit caracterului națiunii turce este Republica”. O Republică nu se câștigă gratis, mai spunea Atatürk, ci a fost nevoie să fie vărsat sânge pentru asta și tocmai de aceea „suntem gata să facem tot ce este necesar pentru apărare”.

În reformele sale, fondatorul Turciei a prioritizat întotdeauna tineretul, considerând că viitorul le aparține în totalitate: „Noi am înființat Republica, tu ești cel care o vei ridica și o vei menține”.

Reformele lui Atatürk au condus țara către lumea civilizată, Turcia având în acel moment enorm de recuperat în fața multor țări europene. Acesta era motivul pentru care Mustafa Kemal Atatürk spunea că Republica Turcia nu poate fi patria șeicilor, dervișilor ori discipolilor acestora. „Cel mai corect și adevărat cult este cultul civilizației”.

Militar de carieră, Mustafa Kemal Pașa considera că „armata este garanția unității turcești, a patriotismului turc și a pământurilor noastre”.

De asemenea, Atatürk spunea că fiecare individ are dreptul și libertatea de a gândi ce vrea, de a crede ce vrea, de a avea o opinie politică proprie, de a face sau nu religia pe care o alege.

Punând educația ca pilon de bază al noii Republici, Atatürk le reamintea întotdeauna profesorilor că „Republica cere de la voi generații cu o minte liberă, o conștiință liberă și o cunoaștere liberă.”

Astăzi este ziua în care turcii își amintesc de Atatürk spunând „Corpul meu umil va fi cu siguranță pământ într-o zi. Dar Republica Turcia va rămâne pentru totdeauna!”, pentru că Ziua Națională a Turciei este și va fi întotdeauna despre fondatorul Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.