spital photo of healthcare professional inside the operating room

În ultimii ani, Turcia a devenit una dintre cele mai căutate destinații pentru turismul medical, însă Marea Britanie a decis recent să interzică publicitatea online derulată de 3 clinici medicale din Turcia, care oferă pachete „transport-cazare-servicii medicale”, catalogându-le ca fiind „iresponsabile”. Mai exact, Autoritatea britanică pentru standarde de publicitate (ASA) a decis să elimine reclamele care se presupune că pun în pericol sănătatea umană. Decizia a fost luată după ce 3 femei de naționalitate britanică au murit în urma unor intervenții chirurgicale efectuate în Turcia.

Și cotidianul britanic Independent a publicat o anchetă legată de acest subiect, referitor la „trivializarea iresponsabilă a turismului medical”, în care arată că la scurt timp după decesele acestor 3 persoane au apărut reacții de îngrijorare în spațiul public la reclamele online (Facebook, Tik-Tok, Instagram) care făceau referire la pachete promoționale care includ prețul intervenției medicale sau estetice, în Istanbul și în Antalya, dar și transport cu avionul, transfer VIP și cazare în hoteluri de 4 sau 5 stele.

Erdem, AsproMed și ClinicHaus Health, sub ochii autorităților britanice

Autoritatea pentru Standarde de Publicitate (ASA) din Marea Britanie a investigat toate reclamele plătite pe Facebook ale clinicilor din Turcia, pentru că ar fi făcut afirmații iresponsabile și au omis informațiile referitoare la necesitatea consultațiilor medicale prealabile.

Toate motivațiile deciziilor referitoare la publicitatea unor companii din Turcia în Marea Britanie, inclusiv cele mai recente – Erdem, AsproMed, ClinicHaus Health, pot fi citite AICI. Reclamele erau pentru intervenții chirurgicale pentru slăbire, estetica sânilor, rinoplastie, liposucție, lifting șold, vaginoplastie etc.

Clinicile Erdem și AsproMed nu au răspuns la investigațiile Autorității britanice pentru standarde de publicitate.

Analiza campaniei publicitare a Clinicii Erdem

Lipsa de reacție a unora dintre unitățile medicale care nu au răspuns autorităților britanice a accentuat și mai mult neîncrederea în acestea. În cazul Clinicii Erdem, de exemplu, conform datelor de pe site-ul ASA, insitutia de control britanică arată că prin textul reclamelor, Erdem face presiuni asupra consumatorilor să întreprindă mai multe intervenții cosmetice și, prin urmare dă dovadă de iresponsabilitate, că exploatează nesiguranța consumatorilor legată de imaginea propriului corp și, prin urmare dă dovadă de iresponsabilitate și că informațiile omit în mod înșelător cu privire la necesitatea unei preconsultări pentru a evalua potențialele contraindicații ale pacientului și adecvarea pentru proceduri.

Așa cum arătam, clinica Erdem nu a răspuns la întrebările Autorității pentru Standarde de Publicitate (ASA). Acesta este motivul pentru care ASA se arată îngrijorată de această lipsă de reacție din partea Clinicii Erdem: „Chirurgia cosmetică ar trebui să fie prezentată ca ceva care necesită timp de gândire din partea consumatorilor înainte de a continua, din cauza gravității deciziei de a întreprinde o procedură medicală invazivă.” 

Ghidurile de specialitate din Marea Britanie arată că referitor la intervențiile cosmetice trebuie arătat că cele invazive NU SUNT o „procedură minoră”, deoarece această afirmație ar putea induce în eroare cu privire la complexitatea sau durata operației, durerea resimțită fie în timpul operației, fie după aceasta, durata timpului de recuperare sau potențialele efecte secundare. Reclamele nu trebuie să inducă în eroare cu privire la angajamentul probabil necesar pentru preconsultări, intervenții chirurgicale, recuperare și evaluări postoperatorii.

Acesta este motivul pentru care decizia Autorității pentru Standarde de Publicitate (ASA) este ca anunțurile publicitare Erdem Clinic să nu mai să apară din nou în forma investigată și să se asigure că viitoarele lor reclame sunt responsabile din punct de vedere social, prin faptul că nu presează consumatorii să întreprindă mai multe intervenții cosmetice decât ar face altfel și nu exploatează nesiguranța cu privire la imaginea corporală.

Consultații prin WhatsApp?

Autoritățile din Marea Britanie avertizează că multe consultații efectuate de clinicile medicale din Turcia sunt efectuate prin WhatsApp, iar pacientele întâlnesc echipa de chirurgi cu doar câteva ore înainte de a fi intervenția chirurgicală.

În acest moment, tot mai mulți cetățeni britanici caută din ce în ce mai mult să plece în străinătate pentru operații estetice datorită costurilor atractive din aceste țări. Cu toate acestea, deși mulți ar putea fi mulțumiți de rezultate, există riscuri inerente pentru orice intervenție de acest tip. Tocmai de aceea, campaniile de publicitate care vizează persoane din Marea Britanie trebuie să se asigure că respectă normele legale din această țară, chiar dacă intervențiile nu se desfășoară pe teritoriul Marii Britanii.

Nu trebuie să trivializeze decizia de a face operații estetice sau să pună oamenii sub presiune pentru a accepta oferte limitate în timp. De asemenea, ar trebui să clarifice necesitatea unei consultări prealabile, inclusiv unde va avea loc. Continuăm să monitorizăm situația, cu mai multe investigații în curs și pregătim noi măsuri de reglementare pentru viitorul apropiat”, arată Autoritatea britanică pentru standarde de publicitate (ASA).

Alți 7 cetățeni britanici au murit în urma intervențiilor în străinătate

Postul de televiziune BBC a difuzat în reportaj referitor la intervențiile chirurgicale de slăbire „imprudente” și cazurile unor persoane care au murit în urma unor intervenții chirurgicale efectuate în Turcia.

Mai exact, reputatul post de televiziune britanic arată că 7 cetățeni englezi au murit în străinătate după ce au efectuat operații de slăbire, prin atașarea unei cleme la stomac, și arată că pentru această investigație pacienții ar fi trebuit să aștepte mult timp în sistemul medical din Anglia.

BBC atrage atenția că alegerea spitalelor a fost făcută în urma publicității plătite de acestea pe Facebook și că fotografiile și videoclipurile „înainte/după” postate pe rețelele de socializare au un impact foarte mare.

Și medicii britanici au făcut un front comun în fața acestei situații și spun că, în general, „complicațiile grave apar la pacienții care merg în Turcia și sunt supuși unei intervenții chirurgicale, iar noi tratăm un număr tot mai mare de pacienți.”

Costurile mici din Turcia atrag mulți pacienți din străinătate

Tot în reportajul BBC se subliniază faptul că programarea pentru astfel de intervenții chirurgicale se face în doar câteva minute prin WhatsApp și că prețul era la momentul respectiv de 2.000 de lire sterline, în timp ce în Anglia o astfel de operație costă 10.000 de lire sterline. În ultimii 3 ani, în Anglia a scăzut cu o treime numărul intervențiilor chirurgicale pentru slăbit.

O altă problemă este că pentru o operație de slăbire, indicele de masă corporală (IMC) al persoanei care dorește această intervenție trebuie să fie de 40 sau peste acest nivel (un IMC sănătos este considerat a fi între 20 și 25), dar după ce jurnaliștii de la BBC au contactat 27 de clinici din Turcia pentru a vedea dacă ar accepta un pacient cu un indice de masă corporală normal, 6 dintre acesta au spus că acceptă un pacient pentru o intervenție chirurgicală de slăbire extremă. De asemenea, clinicile care au refuzat inițial tratamentul au încurajat apoi pacienții să se îngrașe, pentru a le permite să fie acceptați pentru operație.

După Anglia, și Germania i-a avertizat pe cei care au avut botox gastric în Turcia

Tot în luna martie 2023, după ce au fost internate în Germania 12 persoane care au primit „botox gastric” la un spital din Istanbul, care a fost ulterior închisă de autoritățile turce, Institutul german Robert Koch a tras un semnal de alarmă pentru toți cei care au făcut acest tip de intervenție în Turcia. În procedura endoscopică, care se efectuează pe cale orală și fără anestezie generală, injecția cu botox este plasată în peretele stomacului, iar simptomele apar de obicei la 3 până la 10 zile după intervenție, când pacienții sunt deja externați din clinicile din Turcia.

Pacienții prezentau simptome de intoxicație letală cu botulină, motiv pentru care Institutul Robert Koch a făcut o declarație în regim de urgență, ca toți cei care au primit acest timp de botox în Turcia să consulte imediat un medic. Unii pacienți din Germania au suferit paralizii severe din cauza botulinismului, a diafragmei și a mușchilor respiratori, care pot conduce la stop respirator.

În dosarul intervențiilor cu botox gastric de la spitalul din Istanbul, mai mulți medici au fost reținuți în luna februarie 2023.

Platforma oficială a Ministerului Sănătății din Turcia pentru cetățenii străini

Reamintim că pentru reglementarea activităților legate de turismul medical din Turcia, Ministerul Sănătății a lansat o platformă cu toate clinicile și spitalele autorizate pentru a efectua intervenții medicale în Turcia cetățenilor străini.

Detalii AICI.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.