Organizația de Cooperare de la Shanghai

La scurt timp după încheierea acordului de la Soci dintre Rusia și Turcia, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan spune că e posibil ca Turcia să participe la întâlnirea membrilor Organizației de Cooperare de la Shangai, care se va desfășura în luna septembrie, în Uzbekistan.

Președintele turc spune că invitația a venit din partea președintelui rus, Vladimir Putin, în cadrul întâlnirii de la Soci. Răspunzând întrebărilor jurnaliștilor după întâlnirea sa cu președintele rus, Vladimir Putin, președintele Erdoğan a declarat că vrea să se alăture organizației de la Shanghai “ca membri, observatori sau parteneri de dialog”.

Organizația de Cooperare de la Shanghai

Organizația de Cooperare de la Shanghai, cunoscută și sub numele de Shanghai Five a fost înființată în anul 1996, cu participarea Chinei, Rusiei, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului. Prin aderarea Uzbekistanului în 2001, organizația a crescut la 6 membri, iar acum are 8 membri principali, după ce s-au alăturat India și Pakistan.

În organizație, 4 țări au statut de observator: Afganistan, Belarus, Iran și Mongolia.

Turcia este unul dintre cei 6 parteneri de dialog ai Organizației de Cooperare de la Shanghai, alături de Azerbaidjan, Armenia, Cambodgia, Nepal și Sri Lanka.

Întâlnirea Putin – Erdoğan de la Soci

Prin semnarea la Soci a declarației comune, Rusia şi Turcia s-au angajat să coopereze în plan politic, energetic și comercial, mai ales în sectoare precum industrie, finanțe, turism și construcții, iar volumul comerțului dintre cele două țări să crească. Cei doi președinți și-au reafirmat dorința comună de a își dezvolta în continuare relațiile, în ciuda provocărilor regionale și globale actuale.

Conform declarațiilor oficiale, campania militară a Rusiei în Ucraina nu a fost menționată în declarația comună de la Soci, dar ambii lideri au subliniat importanța reluării transportului de cereale ucrainene, subliniind faptul că relațiile constructive dintre cele două țări au jucat un rol în Acordul de la Istanbul privind transportul în siguranță al cerealelor și produselor alimentare din porturile ucrainene. Cei doi lideri au subliniat necesitatea implementării Acordului de la Istanbul și în ceea ce privește exportul neîntrerupt de materii prime necesare producției de cereale, îngrășăminte și îngrășăminte de către Rusia. De altfel, conform Anadolu Agency, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase anterior întâlnirii de la Soci că existența acestui “culoar al cerealelor” este “un bun exemplu care demonstrează că problemele foarte dificile pot fi rezolvate prin luarea în seamă a intereselor tuturor părților”.

În deschiderea întâlnirii de la Soci, președintele Vladimir Putin a lăudat proiectul conductei de gaze naturale TurkStream, spunând că “Europa ar trebui să îi fie recunoscătoare Turciei pentru aprovizionarea neîntreruptă cu gaz rusesc”.

Centrala nucleară Akkuyu

Un alt subiect important pe agenda întâlnirii de la Soci a fost centrala nucleară Akkuyu. Reamintim că Turcia depinde de importurile de gaze naturale, iar o agenție de profil din Rusia construiește prima centrală nucleară a Turciei. Președintele Erdoğan spune că această centrală are o importanță deosebită în strategia energetică a țării, deoarece va asigura 10% din necesarul de energie al Turcie. Acesta mai spune că speră ca anul viitor să fie pus în funcțiune primul reactor al centralei nucleare de la Akkuyu. “Am discutat încă o dată aceste probleme în cadrul întâlnirilor noastre cu partea rusă. Săptămâna viitoare, când mă duc să văd nava de foraj Abdülhamit Han în Mersin Tașucu, voi merge și la Akkuyu în aceeași zi. Voi urmări personal lucrările de la Akkuyu, împreună cu delegația mea”, a precizat președintele R.T. Erdoğan.

Plata gazelor naturale, parțial în ruble

Vicepremierul rus, Aleksander Novak, a declarat că cele două țări au convenit ca Turcia să plătească parțial gazele naturale în ruble și că a fost discutată și dezvoltarea sistemelor bancare pentru efectuarea plăților comerciale între cele două țări. De altfel, din delegația președintelui Erdoğan în Rusia a făcut parte și președintele Băncii Centrale a Turciei, care a avut întâlniri cu omologul său rus.

În prezent, cele cinci bănci ale noastre continuă să lucreze la acest lucru (n.n. facilitarea plăților comerciale pentru cetățenii ruși prezenți în Turcia). Și aici sunt evoluții serioase. Acesta, desigur, este un proces care îi face pe turiștii din Rusia să se simtă foarte confortabil“, a declarat președintele Erdoğan.

Tot în declarația de la Soci se face referire și la situația din Siria, la eforturile continue ale celor țări, fiind reafirmat hotărârea de a acționa în comun și în strânsă coordonare în lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste. Un alt subiect al declarației se referă la angajamentul de respectare a suveranității, integrității teritoriale și a unității naționale a Libiei.

În urma întâlnirii cu președintele rus de la Soci din data de 5 august, Recep Tayyip Erdoğan a precizat că discuțiile anterioare ale delegațiilor celor două țări au făcut ca în cadrul întâlnirii să fie deschisă “o nouă pagină în relațiile dintre Rusia și Turcia”.

Cei doi președinți de stat au convenit ca următoarea lor întâlnire să aibă loc în Turcia.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.