Turcia plaje

Una dintre cele mai impresionante destinații de vacanță din lume, Turcia, beneficiază de plaje superbe amplasate de-a lungul celor 7.200 de kilometri de coastă. Dintre acestea, am selecționat 6 plaje care ne-au impresionat în vara anului 2022.

Plaja Cleopatra, Marmaris

Turcia, Plaja Kleopatra, sursa Facebook
Turcia, Plaja Kleopatra, sursa Facebook

Aflată la 1,6 km de orașul Marmaris, plaja Cleopatra este cunoscută și sub numele de Plaja Insulei Sedir. Are toalete, dușuri și cabine de schimb și este faimoasă pentru nisipurile aurii, despre care legenda spune că ar fi fost aduse special din Africa de Nord. Acesta este și motivul pentru care pe o parcelă mică de plajă accesul este restricționat, fiind protejată de o pasarelă. Autoritățile monitorizează și protejează constant plaja, iar localnicii recomandă turiștilor să vină la primele ore ale dimineții, ca să evite aglomerația.

Plaja Kaputaş, Antalya

Turcia, plaja Kaputaș, sursa Facebook
Turcia, plaja Kaputaș, sursa Facebook

Kaputaș, una dintre plajele celebre ale Antalyei, este situată pe drumul de coastă dintre Kaş şi Kalkan. Plaja mai este cunoscută și sub numele de Kanyonağzı și se află într-o zonă protejată. Întrucât se află sub nivelul șoselei de coastă, peisajul devine absolut spectaculos la coborârea treptelor către plajă. La mal, apa mării devine brusc adâncă, astfel că îmbăierea este recomandată celor care știu să înoate. Temperatura apei este mai mică decât în restul coastei, din cauza apei de izvor care vine din munți. Pentru a evita aglomerația și ca să prindeți un loc pe plajă și aici este recomandat să mergeți dimineața.

Plaja Çıralı, Kemer, Antalya

Turcia, Plaja Cirali, sursa Facebook
Turcia, Plaja Cirali, sursa Facebook

Un loc foarte potrivit pentru cei cărora nu le plac plajele aglomerate este plaja Çıralı din Kemer. Aflată într-o zonă muntoasă protejată, de gradul I, plaja aceasta este punctul de reproducere al țestoaselor marine Caretta Caretta. Acesta este motivul pentru care plajei i s-au conservat caracteristicile naturale, fiind un loc curat și ferit de zgomot. Apa mării este limpede, sunt pești și este foarte important să acordați atenție cuiburilor de țestoase marine. De asemenea, apa se adâncește brusc la mal, fiind recomandată înotătorilor experimentați.

Plaja Olympos, Kumluca, Antalya

Turcia, Plaja Olympos, sursa Facebook
Turcia, Plaja Olympos, sursa Facebook

Plaja Olympos din Antalya este situată în interiorul Parcului Național Olympos Beydağları, având o structură din pietriș. Aici temperatura apei mării este ceva mai joasă, deoarece se combină cu apele de izvor. Cu toate acestea, marea este extrem de curată, fără valuri, fiind o plajă preferată de tineri.

Plaja Kabak, Fethiye, Mugla

Turcia, Plaja Kabak, sursa Facebook
Turcia, Plaja Kabak, sursa Facebook

La 17 km depărtate de Ölüdeniz, se află Golful Kabak, la care se poate ușor pe mare, cu o barcă închiriată pentru un tur zilnic. Priveliștea spectaculoasă a golfului și plajei se datorează pinilor din jurul golfului, înconjurat de stânci abrupte. Plaja are o lungime de 200 de metri și este formată din pietricele. Deși aici sunt valuri, acest fapt nu deranjează foarte mult, deoarece apa golfului este curată și oferă privirii fiecare nuanță de albastru.

Plaja Anemurium Ancient City, Mersin

Turcia, Plaja Anemurium, sursa Facebook
Turcia, Plaja Anemurium, sursa Facebook

Cea de-a șasea plajă spectaculoasă selectată de noi este situată în cel mai sudic punct al Anatoliei, find vorba de plaja Anemurium Ancient City. Aflată exact lângă orașul antic cu același nume, plaja este formată din pietricele, așadar sunt recomandați pantofii de mare. Cert este că apa mării este atât de limpede, încât la scufundări se văd cu ușurință ruinele istorice, marea fiind ca un acvariu în care înotați cu peștii. La mal apa se adâncește rapid, așadar atenție pentru înotătorii neexeperimentați, dar și pentru copii.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.