istanbul pod fatih mehmet
  1. Ministerul Transporturilor și Infrastructurii din Turcia anunță că va începe înlocuirea cablurilor suspendate ale podului Fatih Sultan Mehmet din Istanbul. Podul nu va fi închis traficului pe parcursul celor 75 de zile dedicate reparațiilor și pentru a nu exista blocaje se va lucra doar noaptea. Podul Fatih Sultan Mehmet este funcțional din 1988 și este situat pe cea mai aglomerată axă de circulație a Turciei. Acum podul are zilnic un trafic mediu de 240.000 de vehicule și pentru că e folosit și de vehicule grele a devenit o necesitate derularea reparațiilor la cablurile suspendate.(Milliyet)
  2. Turcia începe să retragă forțele militare din Afganistan. Un avion care transporta 345 de angajați ai Forțelor Armate Turce a aterizat astăzi la Ankara, fiind vorba de primul lot evacuat din Afganistan. Grupul a călătorit inițial din capitala afgană Kabul la Islamabad, capitala Pakistanului, printr-un avion de transport al Forțelor Aeriene Turcești, apoi a mers la Ankara cu un zbor al companiei Turkish Airlines. Luni, urmează să decoleze încă două zboruri de evacuare, în funcție de cerere. (Anadolu Ajansi)
  3. Președinte al Consiliului Învățământului Superior (YÖK) din Turcia, prof. dr. Erol Özvar a declarat că în acest an universitar, 2021-2022, în cadrul universităților educația formală va începe față în față, dar cu toate acestea, un model de educație mixtă în funcție de evoluția epidemiei este luat în calcul. (CNN Turk).
  4. Aeroportul Zafer din Kütahya este scos la vânzare de către compania IC İçtaș, care beneficiază de un contract tip construire-operare-transfer, deoarece nu a înregistrat până acum nici 1% din numărul garantat de pasageri de către statul turc. Aeroportul a fost inaugurat în 2012 pentru a deservi provinciile Kütahya, Afyon și Ușak. „Suntem gata să predăm aeroportul oricui ne plătește costurile de investiții și își asumă datoria” spune Abdullah Keleș, operatorul IC İçtaș. Acesta mai spune că până acum nu a câștigat niciun ban din aeroport și că, în ciuda garanțiilor guvernamentale, trebuie să transfere capital în fiecare an la aeroport. Interesant este că în timp ce populația totală din Kütahya-Afyon și Ușak (perimetrul deservit de aeroport) este de 1.678.000 de persoane, garanția acordată de stat ca număr de pasageri a fost, de exemplu pentru anul 2020, de 1.280.000 de călători. Din păcate, anul trecut numărul persoanelor care au utilizat aeroportul a fost de 7.429, iar marja de eroare a atins astfel un nivel incredibil de 99%. (Sozcu)
  5. Cinci suspecți au fost arestați la Istanbul în timpul operațiunilor împotriva grupărilor teroriste ISIS și al-Qaeda. Suspecții au fost reținuți în raidurile care s-au desfășurat simultan în 9 locuri diferite din 7 districte din Istanbul, au spus surse de securitate. În 2013, Turcia a devenit una dintre primele țări care a declarat Daesh / ISIS o organizație teroristă, iar de atunci a fost atacată de mai multe ori, bilanțul fiind de peste 300 de persoane ucise și alte sute de răniți în cel puțin 10 atacuri sinucigașe, 7 atacuri cu bombă și 4 atacuri armate. Ca răspuns, Turcia a lansat operațiuni antitero în țară și în străinătate pentru a preveni atacuri suplimentare. (Anadolu Ajansi)

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.