Turcia Israel

Președintele israelian, Isaac Herzog, a sosit în Turcia, aceasta fiind prima reîntâlnire din 2008 a președinților celor două țări, cu scopul de a revizui relațiile bilaterale. Președintele Herzog a fost întâmpinat la Ankara de președintele Erdoğan cu o ceremonie oficială.

„Cred că această vizită istorică va marca o nouă eră în relațiile Turcia-Israel”, a declarat președintele Turciei după întâlnirea oficială. “Este deosebit de important să realizăm potențialul cooperării bilaterale și al cooperării regionale”, a mai spus președintele Erdoğan.

Volumul comercial dintre cele două țări a crescut cu 36%

În ciuda pandemiei, volumul comercial dintre cele două țări a crescut cu 36% și a ajuns la 8,5 miliarde de dolari anul trecut. „Cred că, prin eforturile noastre comune, vom crește această cifră la 10 miliarde de dolari în 2022″, a declarat Recep Tayyip Erdoğan, care a accentuat cooperarea cu Israelul în domeniul energiei.

„Evoluțiile recente din regiunea noastră au demonstrat încă o dată importanța securității energetice. Avem domenii serioase de cooperare în domenii precum turism, știință, tehnologie avansată, agricultură, sănătate și industria de apărare”, a declarat președintele turc. Acesta mai spune că așteaptă sprijinul autorităților israeliene pentru desfășurarea proiectelor umanitare derulate de Asociația oamenilor de afaceri turci, TIKA și de Semiluna Roșie Turcă pentru poporul palestinian.

Turcia – Israel, despre războiul din Ucraina

Cei doi președinți au făcut schimb de opinii și cu privire la chestiuni regionale și internaționale, în special Ucraina și Marea Mediterană de Est.

După ce a mulțumit de invitație omologului său, președintele Israelului, Isaac Herzog, a declarat că vizita sa e „o continuare a dialogului și a conexiunii admirabile care au început de când am preluat funcția de președinte al Israelului”.

Referitor la războiul din Ucraina, președintele Israelului, Isaac Herzog, a precizat: „Războiul din Ucraina provoacă multă vărsare de sânge. De asemenea, apreciez foarte mult eforturile dumneavoastră care au condus la importantul summit care va avea loc mâine (n.n. miercuri, 10 martie) în țara dumneavoastră.”

Mai mulți experți consideră vizita istorică de două zile a președintelui israelian în Turcia drept un punct de cotitură pentru relațiile Ankara-Tel Aviv, care au fluctuat de aproape un deceniu. Din 1949, un an mai târziu de la înființarea statului Israel, Turcia a fost prima țară cu populație majoritară musulmană care a recunoscut Israelul ca țară suverană.

Un comentariu la „Relații bilaterale Turcia – Israel, după 14 ani

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.