Ozgur Ozel CHP Turcia opozitie

UPDATE – 11 noiembrie 2023

Noua echipa de conducere a CHP a anuntat componenta Comitetului Central Executiv (MYK) format din 24 de persoane, descris ca un cabinet din umbră, cu atribuții stabilite similar miniștrilor din sistemul de guvernare prezidenţial.

Vicepresedintii CHP

 1. Secretarul general – Selin Sayek Böke
 2. Purtătorul de cuvânt al partidului – Deniz Yücel
 3. Burhanettin Bulut, vice-presedinte mass-media si relatii publice
 4. Gökan Zeybek, vicepreședinte al administrațiilor locale
 5. Vicepreședinte responsabil pentru organizații Ensar Aytekin
 6. Vicepreședinte al Afacerilor Financiare Özgür Karabat\
 7. Aylin Nazlıaka, vicepreședinte al politicilor femeilor
 8. Vicepreședinte al Afacerilor Juridice și Electorale Gül Çiftçi
 9. Mehmet Tüm, vicepreședinte responsabil pentru organizația de peste mări
 10. Vicepreședinte responsabil cu Apărarea Națională Yankı Bağcıoğlu
 11. Vicepreședinte responsabil pentru politică energetică Deniz Yavuzyılmaz
 12. Vicepreședinte responsabil pentru politică de trezorerie Yalcin Karatepe
 13. Vicepreședinte responsabil cu politicile de afaceri interne Murat Bakan
 14. Vicepreședinte responsabil pentru politică de justiție Gokce Gokcen
 15. Gülşah Deniz Atalay, Vicepreşedinte Politici de Media
 16. Vicepreședinte responsabil cu relațiile externe İlhan Uzgel
 17. Sevgi Kılıç, vicepreședinte responsabil pentru politică de tineret
 18. Vicepreședinte responsabil cu politică culturală Koza Yardımcı
 19. Volkan Demir, vicepreședinte al politicilor comerciale
 20. Vicepreședinte responsabil cu politică de sănătate Zeliha Aksaz Shahbaz
 21. Pınar Uzun, vicepreședinte al politicilor industriale și tehnologice
 22. Suat Özçağdaş, vice-președinte al Politicii Muncii și Securității Sociale
 23. Erhan Edem, vicepreședinte al politicilor agricole
 24. Ulaş Karasu, vice-preşedinte Politici de transport şi infrastructură

Cabinetul din umbra al opozitiei

 1. Vicepreședinte – Selin Sayek Böke
 2. Ministerul Afacerilor Interne – Murat Bakan
 3. Ministerul Justiției – Gökçe Gökçen
 4. Ministerul Sănătății – Zeliha Şahbaz
 5. Ministerul Familiei și Serviciilor Sociale – Aylin Nazlıaka
 6. Ministerul Educației Naționale – Suat Özçağdaş
 7. Ministerul Energiei – Deniz Yavuzyılmaz
 8. Ministerul pentru Mediu, Urbanizare și Schimbări Climatice – Gülşah Deniz
 9. Muncii și Ministerul Securității Sociale – Gamze Tașçıer
 10. Ministerul Afacerilor Externe – İlhan Uzgel
 11. Ministerul Tineretului și Sportului – Sevgi Kılıç
 12. Ministerul Trezoreriei și Finanțelor – Yalçın Karatepe
 13. Ministerul Culturii și Turismului Koza Yardımcı
 14. Apărării Naționale – Yankı Bağcıoğlu
 15. Ministerul Industriei și Tehnologiei – Pınar Uzun
 16. Ministerul Comerțului – Volkan Demir
 17. Ministerul Transporturilor – Ulaş Karasu
 18. Ministerul Agriculturii – Erhan Adem

*****

Divizat de rezultatele alegerilor parlamentare și prezidențiale din luna mai, Partidul Popular Republican (CHP), principala formațiune politică din opoziție, l-a eliminat din funcția de președinte pe fostul candidat la prezidențiale, Kemal Kılıçdaroğlu, fiind votat Özgür Özel în funcția de președinte al partidului.

Astfel, Partidul Popular Republican (CHP), fondat de Mustafa Kemal Atatürk, l-a votat la cel de-al 38-lea congres al partidului în funcția de președinte pe Özgür Özel, punând capăt unui mandat de 13 ani pentru Kemal Kılıçdaroğlu, după ce acesta a irosit ceea ce mulți au considerat cea mai bună șansă a opoziției de a pune capăt elor două decenii de putere pentru Recep Tayyip Erdoğan.

Majoritatea absolută pentru conducerea CHP nu a putut fi obținută în primul tur de scrutin, dar în turul doi Özgür Özel a obținut 812 din cele 1.366 de voturi ale delegaților, iar Kılıçdaroğlu a obținut doar 536 de voturi, Özel devenind astfel al 8-lea lider al CHP.

Noul lider CHP: „Suntem plini de speranță”

Noul președinte CHP, Özgür Özel, a declarat că noua funcție reprezintă cea mai mare onoare din viața sa și că pornește astfel spre victoria alegerilor locale din luna martie 2024. Özel a promis un viitor politic mai strălucitor pentru CHP și „că va face oamenii să zâmbească”.

„Credem în transformarea lipsei de speranță în speranță. Suntem plini de speranță”, a spus Özel, înconjurat de membrii de partid și stând alături de primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu.

Critici pentru Kemal Kılıçdaroğlu

După înfrângerea sa de la alegerile prezidențiale, Kemal Kılıçdaroğlu a fost criticat pentru că a refuzat să demisioneze din funcția de lider al CHP, mai ales că în timpul mandatului său de 13 ani, CHP nu a reușit să depășească un plafon istoric de 25% la alegeri, la nivel național. De aceea, refuzând să admită înfrângerea și să renunțe, Kılıçdaroğlu i-a înfuriat pe mulți din interiorul propriului său partid.

Blocul opoziției format din 6 partide, construit de Kemal Kılıçdaroğlu, unele având drept lideri oameni care au făcut parte din echipa președintelui Erdoğan, a inclus atât naționaliști de dreapta, cât și socialiști de stânga.

Apelul la schimbare la vârful CHP a fost inițiat de primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, una dintre cele mai proeminente figuri ale partidului și un critic deschis al modului în care partidul a condus campaniiile electorale din luna mai, la parlamentare și prezidențiale. Alții s-au plâns, de asemenea, că CHP a devenit un partid nedemocratic, cu prea multă putere în mâinile liderului.

Özel va conduce acum CHP la alegerile locale din 31 martie 2024, unde partidul speră să păstreze municipalitățile cheie pe care le-a câștigat în 2019, inclusiv capitala Ankara, dar și cel mai mare oraș al Turciei, Istanbul.

„Nu ne vom opri. Vom munci. Vom lucra umăr la umăr. Vom recâștiga toate municipiile pe care le avem. Vom adăuga altele noi și împreună vom câștiga o mare victorie”, a declarat Özel.

Rezultatele alegerilor din luna mai 2023

Reamintim că la alegerile parlamentare din luna mai 2023, CHP – Partidul Popular Republican – s-a clasat pe locul doi, cu 25,33% și 169 mandate deputați, după AKP – Partidul Justiției și Dezvoltării – cu 35,61%, 268 mandate deputați.

La prezidențiale, cu o prezență la vot de 85,72% în țară și 56,34% în diaspora, Recep Tayyip Erdoğan a fost votat în turul 2 de 52,18% dintre alegători (27.834.692 voturi), comparativ cu liderul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, 47,82% (25.504.552 voturi).

Care sunt șansele opoziției la alegerile locale din martie 2024?

Analiştii cred că şansele alianței politice conduse de președintele Erdoğan sunt cele mai mari la  Istanbul, oraşul în care a crescut liderul turc şi unde şi-a lansat cariera politică ca primar.

De cealaltă parte, actualul primar al Istanbulului, İmamoğlu, era iubit de alegători după ce a câștigat alegerile din 2019, dar de atunci și-a pierdut o parte din strălucire, iar în prezent se confruntă cu amenințarea de a fi exclus din politică de către instanțele de judecată din Turcia. El a fost condamnat pentru insultarea unui funcționar public și ar putea fi forțat să demisioneze, dacă hotărârile instanțelor de până acum vor fi menținute.

Mai mult decât atât, alianța din care face parte CHP nu are șanse foarte mari la alegerile locale din martie 2024, deoarece Partidul Naționalist Bun (IYI Parti) și Partidul Democrat Popular (HDP), plănuiesc să candideze la alegerile locale cu propriile liste.

Azi, noul președintele CHP, Özgür Özel, s-a întâlnit cu 81 de șefi ai filialelor CHP din provincie, pentru a determina candidații pentru Adunarea Partidului, anunță presa turcă.

Cine e Özgür Özel

Özgür Özel s-a născut pe 21 septembrie 1974 la Manisa. A absolvit Facultatea de Farmacie a Universității Ege, după care a lucrat ca farmacist independent. A fost membru al Consiliului de Administrație, trezorier, secretar general și, respectiv, președinte al Camerei Farmaciștilor Manisa.

În 2007, a fost ales ca membru al Comitetului Central al Asociației Farmaciştilor din Turcia (TEB), unde a fost trezorier și secretar general pentru 2 mandate, timp în care a prezentat mai multe lucrări științifice la diferite congrese și conferințe. Este membru al Federației Internaționale Farmaceutice, al Grupului de Farmacie al Uniunii Europene și al Forumului European de Farmacie.

În 2011 a fost ales parlamentar pe listele CHP.

Özgür Özel vorbește fluent germană și engleză, este căsătorit și are un copil.

Despre CHP

Partidul Popular Republican (CHP) a fost văzut ca un purtător de standard al secularismului, ceea ce a produs un conflict cu conservatorii Turciei. De asemenea, prin mesajele naționaliste, CHP a înstrăinat milioane de cetățeni kurzi.

Partidul a fost fondat sub conducerea marelui lider Mustafa Kemal Atatürk, la 9 septembrie 1923, sub numele de „Partidul Poporului”. În 1924, a fost redenumit „Partidul Popular Republican”.

În 1927, „Republicanismul”, „Populismul”, „Naționalismul” și „Secularismul” au fost adoptate ca cele 4 principii de bază ale CHP. În 1935, s-au adăugat principiile „Statismului” și „Reformismului”, iar principiile partidului au fost astfel majorate 6.

Cele 6 săgeți din logo-ul partidului simbolizează 6 principii: republicanism, secularism, populism, reformism, naționalism, statism.

Sigla CHP

Sigla CHP

El a modelat Republica Turcă modernă cu reformele pe care Atatürk le-a efectuat în domeniile sociale și a fost pionier în dezvoltarea industriei și economiei naționale.

CHP a creat drumul de la partid unic la regim pluripartidist

În ciuda tuturor posibilităților poziției de partid unic după cel de-al Doilea Război Mondial, CHP și-a continuat misiunea de pionierat în procesul de democratizare al Turciei prin asigurarea tranziției la regimul pluripartidist.

De asemenea, CHP a fost pionier în instituționalizarea opoziției într-un regim democratic. În acest context, s-a luptat să realizeze schimbări în instituționalizarea regimului democratic parlamentar și să dezvolte drepturile și libertățile fundamentale.

Odată cu maturizarea claselor sociale, în cadrul unor dinamici precum migrația, urbanizarea și industrializarea care au apărut ca reflectări ale procesului de modernizare prin care a trecut Turcia în anii 1960, CHP s-a deschis spre stânga și s-a poziționat în spectrul politic ca partid de mijloc-stânga.

Definindu-și în anii 1970 ideologia cu conceptul de „stânga democratică”, CHP a vizat „schimbarea ordinii” prin reformele sociale.

În acest proces, CHP s-a transformat din „partid de stat” în „partidul poporului”.

Sursă foto: CHP

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.