Cu o prezență la vot de 85,72% în țară și 56,34% în diaspora, Recep Tayyip Erdoğan a fost votat în turul 2 de 52,18% dintre cetățenii turci cu drept de vot pentru un nou mandat pentru funcția de președinte al Turciei. În ciuda tuturor dificultăților întâmpinate în ultimii ani, el își păstrează astfel procentul cu care a fost ales și la alegerile din 2018.

La scrutinurile din acest an, Recep Tayyip Erdoğan a îndemnat națiunea turcă să deschidă ușa pentru „Secolul Turciei”. Erdoğan este deja cel mai longeviv lider al Turciei, conducând țara ca prim-ministru din 2003 și ca președinte din 2014.

Cum au votat locuitorii din provinciile afectate de cutremure

Comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale, candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, a pierdut voturile majorității din provincia Hatay, una dintre cele mai provinciile distruse de cutremurele din 6 februarie.

De altfel, în provincia Kahramanmaraș, locul epicentrului primului cutremur devastator, Erdoğan a câștigat 75,77% din voturi și tot peste 70% în Malatya, iar în Şanlıurfa și Gaziantep a câștigat peste 60%.

Cetățenii de acolo sunt convinși de faptul că președintele turc își va ține promisiunile electorale și va reconstrui într-un an de zile casele distruse de cutremure. Campania lui Erdoğan s-a concentrat pe reconstruirea zonelor care au fost devastate de cutremure și a promis că pe parcursul anului va construi 319.000 de case.

Cum au votat locuitorii marilor provincii

Dacă ne referim la provinciile relevante pentru economia Turciei, la Istanbul alegerile au fost câștigate de candidatul opoziției, Kemal Kılıçdaroğlu, cu 51,78%, la Ankara tot cu 51,23%, la Izmir cu 67,13%, iar la Bursa a câștigat Recep Tayyip Erdoğan cu 54,66%. Este de așteptat ca anul viitor în aceste provincii să fie cea mai aprigă competiție pentru alegerile locale.

Voturile din diaspora

Comparativ cu primul tur al alegerilor prezidențiale, Recep Tayyip Erdoğan a câștigat în diaspora cu două procente mai mult și a ajuns la 59,57%, adică 1.144.172 voturi. Comunitățile mari de cetățeni turci din țările europene i-au adus și acum foarte multe voturi lui Erdoğan: Germania (67,22%), Austria (73,85%), Belgia (74,70%), Olanda (70,59%), Franța (66,77%).

În România, 59,67% dintre cetățenii turci au votat cu Kemal Kılıçdaroğlu, prezența la vot fiind de 45,24%.

Strategia electorală a lui Recep Tayyip Erdoğan

Una dintre primele concluzii ale alegerilor de ieri este că electoratul turc și-ar fi dorit schimbarea, dar opoziția condusă de Kemal Kılıçdaroğlu nu a reușit să convingă alegătorii că are cea mai bună echipă cu care să preia conducerea țării de la actuala putere.

Alianța Populară, condusă de președintele Recep Tayyip Erdoğan, a ieșit învingătoare la alegerile parlamentare din 14 mai, cu 54% din mandate. Alianța și-a asigurat majoritateacu 323 de deputați în Marea Adunare Națională a Turciei, care are cu 600 de locuri, în timp ce Alianța Națională a lui Kemal Kılıçdaroğlu a rămas cu 218 deputați.

Sondajele arătau că problemele de ordin economic sunt considerate de alegători ca fiind prioritare în Turcia, iar măsurile de protecție socială luate în ultimele 6 luni, ca mărirea salariului minim cu 54,66% și a pensiilor cu 30%, precum și faptul că a reușit să înjumătățească inflația din luna octombrie (85,51%) până în aprilie (43,68%), interval de timp în care Turcia trecut și prin devastatoarele seisme din luna februarie, toate au contat mult pentru cetățenii turci.

În egală măsură, este clar că Recep Tayyip Erdoğan nu a mizat pe metodele de convingere a alegătorilor doar pe parcursul săptămânilor de campanie electorală, ci victoria sa este mai degrabă rezultatul tuturor promisiunilor onorate de el până acum, a comunicării constante cu electoratul său, fiind un vot de încredere acordat de 27.834.692 cetățeni turci, că va reuși să își ducă promisiunile la îndeplinire.

Aliații lui Erdoğan au sărbătorit victoria

În seara alegerilor, înainte de a se adresa cetățenilor la Complexul Prezidențial, Erdoğan s-a întâlnit cu aliații săi: președintele MHP – Devlet Bahçeli, președintele BBP – Mustafa Destici, președintele DSP – Önder Aksakal, președintele HUDA PAR – Zekeriya Yapıcıoğlu și Sinan Oğan, fostul candidat la prezidențile care și-a anunțat sprijinul pentru Alianța Populară.

Au mai fost prezenți președintele Marii Adunări Naționale a Turciei, Mustafa Şentop, vicepreședintele Fuat Oktay, vicepreședintele AKP – Binali Yıldırım, vicepreședintele AKP – Ömer Çelik, președintele Partidului Patriei – İbrahim Çelebi și directorul de comunicații al președinției – Fahrettin Altun.

Nimeni nu a pierdut astăzi, toți cei 85 de milioane au câștigat”, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, în fața miilor de susținători sosiți la Complexul Prezidențial pentru a sărbători câștigarea unui nou mandat.

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.