Ataturk, 23 aprilie

23 aprilie este sărbătoare oficială în Turcia, Ziua Suveranității Naționale și Ziua Copilului. Această zi semnificativă a apărut la inițiativa fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, prin combinarea a trei sărbători naționale în una singură.

DIntre cele 3 sărbători, prima a fost „Sărbătoarea națională din 23 aprilie”, care a simbolizat prima întrunire a Marii Adunări Naționale de la Ankara. A doua a fost „Sărbătoarea națională a suveranității (Hakimiyet-i Milliye Bayramı)”, care a simbolizat abolirea sultanatului, și a fost sărbătorită inițial la 1 noiembrie, până în 1935 înainte de a fi combinată cu „Ziua Națională de 23 aprilie”. Cea de-a treia a fost „Ziua Copilului din 23 aprilie” declarată de Asociația Turcă pentru Protecția Copiilor (Himaye-i Etfal Cemiyeti) în 1927.

Ziua Suveranității Naționale și a Copilului este o sărbătoare publică, zi liberă pentru populație, în care școlile și majoritatea afacerilor sunt închise.

În anii anteriori, în data de 23 aprilie, în toată Turcia erau ceremonii solemne și festivaluri ale copiilor. Pentru o zi, copiii ocupau locuri în Parlamentul turc și guvernau în mod simbolic țara pentru o zi. Din păcate, în acest an în ziua de 23 aprilie a fost extinsă carantinarea parțială, din cauza pandemiei.

Istanbul, drapel Turcia sărbătoare
Istanbul, drapel Turcia sărbătoare

Atatürk a dedicat Republica Turcia tuturor copiilor turci

Prima adunare a Marii Adunări Naționale a Turciei a avut loc pe 23 aprilie 1920, în timpul Războiului de Independență al Turciei (1919-1923). Mustafa Kemal Atatürk a proclamat Parlamentul turc, un pas important către construirea unui nou stat, după ce Imperiul Otoman a fost învins în timpul Primului Război Mondial.

Turcia a sărbătorit oficial Ziua Marii Adunări Naționale pe 23 aprilie și a organizat o săptămână a copiilor începând cu acea zi, în perioada 1923–1934. Din 1935, guvernul turc a combinat apoi cele două evenimente, suveranitatea națională și ziua copiilor.

Cele mai comune simboluri pe care le veți întâlni în Turcia de Ziua suveranității naționale și de Ziua Copilului sunt drapelul turc, care simbolizează statalitatea turcă și care este arborat pe clădiri, blocuri, străzi, pe mașini, precum și un glob sau un cerc, care simbolizează lumea, alături de un grup de copii care se țin de mână, simbolizând unitatea.

Istanbul, drapel Turcia, 23 aprilie
Istanbul, drapel Turcia, 23 aprilie

Ce obișnuiesc să facă turcii în această zi

Ani la rând, turcii comemorau prima adunare a Marii Adunări Naționale (Parlamentul turc), care a avut loc la 23 aprilie 1920, participând la ceremonii locale sau depunând coroane de flori la monumentele lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce.

Cea mai mare ceremonie are loc la Mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk din Ankara

Copii din Turcia, 23 aprilie
Copii din Turcia, 23 aprilie

Foto: TRT Facebook

În primul rând, festivalurile pentru copii se desfășurau în toată Turcia, deoarece la fondarea Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk a dedicat acest demers tuturor copiilor. În anii anteriori, postul public de radio și de televiziune (TRT) aducea în vizită copii din întreaga lume, cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani, care erau găzduiți timp de o săptămână de familii cu copii din Turcia, alături de care participau la festivaluri, care culminau cu un spectacol de gală pe 23 aprilie.