Ataturk, 23 aprilie

23 aprilie este sărbătoare oficială în Turcia, Ziua Suveranității Naționale și Ziua Copilului. Această zi semnificativă a apărut la inițiativa fondatorului Republicii Turcia, Mustafa Kemal Atatürk, prin combinarea a trei sărbători naționale în una singură.

Dintre cele 3 sărbători, prima a fost „Sărbătoarea națională din 23 aprilie”, care a simbolizat prima întrunire a Marii Adunări Naționale de la Ankara. A doua a fost „Sărbătoarea națională a suveranității (Hakimiyet-i Milliye Bayramı)”, care a simbolizat abolirea sultanatului și până în 1935 a fost sărbătorită inițial la 1 noiembrie, înainte de a fi combinată cu „Ziua Națională de 23 aprilie”. Cea de-a treia a fost „Ziua Copilului din 23 aprilie” declarată în 1927 de Asociația Turcă pentru Protecția Copiilor (Himaye-i Etfal Cemiyeti).

Ziua Suveranității Naționale și a Copilului este o sărbătoare publică, zi liberă pentru populație, în care școlile și majoritatea afacerilor sunt închise.

În general, în această zi de 23 aprilie sunt organizate ceremonii solemne și festivaluri ale copiilor, iar pentru o zi, copiii ocupă locuri în Parlamentul turc și guvernează țara în mod simbolic.

Istanbul, drapel Turcia sărbătoare
Istanbul, Turcia

103 ani de mândrie națională

După înfrângerea Imperiului Otoman în Primul Război Mondial, Mustafa Kemal Pașa a ajuns la Samsun la 19 mai 1919, când țara a început să fie ocupată în ciuda armistițiului de la Mudros.

Dar soarta unei națiuni s-a schimbat într-o zi de 23 aprilie, în urmă cu 103 de ani. Parlamentul turc a fost deschis în data de 23 aprilie 1920. Voința națiunii și suveranitatea națiunii au fost proclamate întregii lumi.

Marele Lider, Mustafa Kemal Atatürk a oferit copiilor această zi plină de semnificație. De 103 ani, entuziasmul sărbătorii nu a scăzut niciodată în Turcia.

Așadar, Turcia sărbătorește azi cea de-a 103-a aniversare de la deschiderea Marii Adunări Naționale. Sub conducerea lui Mustafa Kemal Pașa în Războiul de Independență, turcii făceau pași importanți pe drumul către Republică.

Istanbulul era ocupat

După alegerile din toamna anului 1919, Adunarea Parlamentară Otomană s-a întrunit la 12 ianuarie 1920, cu participarea a 162 din 168 de membri. Mustafa Kemal a fost ales deputat de Erzurum, dar a rămas la Ankara. Această Adunare, care este dominată de deputații Asociației Apărării Drepturilor pro-Anatoliene și Rumeliene, a acceptat Pactul Național în ședința secretă din 28 ianuarie 1920.

După ocuparea Istanbulului din 16 martie și arestarea susținătorilor Luptei Naționale, parlamentarii și intelectualii au început să plece la Ankara.

Mustafa Kemal, prin circulara pe care a publicat-o la 19 martie 1920, anunța că va fi convocată o „Adunare extraordinară, autorizată la Ankara”.

La 23 aprilie 1920, după ce s-au săvârșit rugăciunile de vineri în Moscheea Hacıbayram, prima Mare Adunare Națională a Turciei a fost deschisă în clădirea Clubului Unirii și Progresului. În aceeași zi, s-a decis ca numele Adunării să fie „Marea Adunare Națională a Turciei”.

Deputatul de Sinop, Eşref B., care a ţinut primul discurs, a anunţat deschiderea Parlamentului: „Deschid Marea Adunare Naţională declarând lumii întregi că naţiunea noastră şi-a asumat responsabilitatea destinului nostru. Națiunea, în deplină independență internă și externă, a început să se guverneze singură”.

Deschiderea Marii Adunări Naționale a Turciei pe 23 aprilie a fost una dintre cele mai importante faze ale luptei de eliberare a Republicii Turce.

Atatürk a dedicat Republica Turcia tuturor copiilor turci

Mustafa Kemal Atatürk a proclamat Parlamentul turc, un pas important către construirea unui nou stat, după ce Imperiul Otoman fusese învins în timpul Primului Război Mondial.

Așadar, prima adunare a Marii Adunări Naționale a Turciei a avut loc pe 23 aprilie 1920, în timpul Războiului de Independență al Turciei (1919-1923).

Atatürk cu fiica sa adoptivă, Ülkü Adatepe
Atatürk cu fiica sa adoptivă, Ülkü Adatepe

Din ziua în care a fost deschisă, Marea Adunare Națională a Turciei a fost simbolul reflectării voinței naționale.

Mustafa Kemal Atatürk, primul Președinte al Marii Adunări Naționale a Turciei, a exprimat importanța voinței naționale: „Să ne uităm cu toții la națiune, care este centrul conștiinței noastre. Există focul de nestins al virtuții, al loialității și al devotamentului sincer, al dorinței de reînnoire, al iubirii de suveranitate și de viitor. Acest foc sacru va arde ignoranța și întunericul din interiorul său și va distruge toate obstacolele care vor sta în calea independenței noastre.”

Ziua a început să fie celebrată ca sărbătoare națională din 23 aprilie 1921, la exact un an de la deschiderea Primei Mari Adunări Naționale. Legea a fost votată în ziua de 23 aprilie 1921 și a intrat în vigoare în data de 2 mai 1921, după ce a fost publicată în Monitorul Oficial. Primul articol al legii prevede că „23 aprilie, prima zi a Marii Adunări Naționale a Turciei, este sărbătoare națională”.

Cadoul lui Atatürk pentru copiii turci

Prima sărbătoare a Zilei Copilului a avut loc la Ankara pe 23 aprilie 1927, sub auspiciile lui Atatürk. Marele conducător și-a alocat mașina copiilor în acea zi, orchestra prezidențială a susținut un concert pentru copii, a fost organizat un bal al copiilor. În anii următori, sărbătoarea s-a răspândit în toată țara, iar cu fiecare an care trecea, entuziasmul era tot mai mare.

La 23 aprilie 1933, Atatürk a găzduit copiii în biroul său și a vorbit cu ei. De altfel, în perioada 1923–1934, Turcia a sărbătorit oficial Ziua Marii Adunări Naționale pe 23 aprilie și a organizat o săptămână a copiilor începând cu acea zi.

Din 1935, guvernul turc a combinat apoi cele două evenimente, suveranitatea națională și ziua copiilor, prin Legea Sărbătorilor Naționale și Sărbătorilor Generale, fiind sărbătorită drept „Ziua Suveranității Naționale”.

Din 1979, sărbătoarea avea un caracter internațional, deoarece copii din multe țări ale lumii vin în Turcia, aceasta fiind prima și singura țară care împărtășește această sărbătoare cu întreaga lume.

În 1983, denumirea Zilei Suveranității Naționale din 23 aprilie a fost schimbată în „Ziua Suveranității Naționale și a Copilului”.

Istanbul, drapel Turcia, 23 aprilie
Istanbul, Turcia

Ce obișnuiesc să facă turcii în această zi

În fiecare an turcii comemorează prima adunare a Marii Adunări Naționale (Parlamentul turc), care a avut loc la 23 aprilie 1920, participând la ceremonii locale sau depunând coroane de flori la monumentele lui Mustafa Kemal Atatürk, fondatorul Republicii Turce. Cea mai mare ceremonie are loc la Mausoleul lui Mustafa Kemal Atatürk din Ankara.

Cele mai comune simboluri pe care le veți întâlni în Turcia în ziua de 23 aprilie, sunt drapelul turc, care simbolizează statalitatea turcă și care este arborat pe clădiri, blocuri, străzi, pe mașini, precum și un glob sau un cerc, care simbolizează lumea, alături de un grup de copii care se țin de mână, simbolizând unitatea.

„23 aprilie – Ziua Suveranității Naționale și a Copilului” ocupă cel mai important loc în inimile națiunii turce, ca expresie de neclintit a independenței sale și este sărbătorită în fiecare an la reprezentanțele din țară și străinătate, în toate instituțiile și școlile, și reprezintă spiritul unităţii naţionale.

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024