primăria Istanbul

Consiliul consultativ științific al Primăriei Provinciei Istanbul (IBB) a recomandat autorităților înăsprirea măsurilor în pandemie, din cauza nivelului alarmant al deceselor și cazurilor din Covid-19. Specialiștii recomandă „lockdown de patru săptămâni, accelerarea procesului de vaccinare, creșterea numărului de teste, crearea oportunităților pentru izolare, carantină, impunerea restricțiilor de călătorie, precum și furnizarea de măști persoanelor sărace”.

Comitetul consultativ științific avertizează asupra faptului că de la 1 aprilie 2021, zilnic au fost anunțate peste 40.000 de noi cazuri de îmbolnăvire, Turcia ocupând locul 5 în lume la numărul de infectări.

Închidere de 4 săptămâni la Istanbul

Specialiștii spun că cea mai bună strategie în aceste condiții ar fi lockdownul pentru cel puțin patru săptămâni. Cu excepția sectoarelor vitale, cum ar fi sistemul medical, alimentar, domeniul apărării și securității, că ar trebui oprită activitatea pentru celelalte domenii și încurajată munca la domiciliu. Totodată, cetățenii turci ar trebui să renunțe la deplasările pe distanțe mari, limitându-se la a merge doar până la cel mai apropiat magazin alimentar, brutărie ori farmacie, fără vreun mijloc de transport.

Membrii Comitetului consultativ științific mai spun că nu trebuie așteptată luna Ramadan pentru închiderea restaurantelor și cafenelelor, ci acestea trebuie închise urgent. De asemenea, se recomandă și închiderea restaurantelor care funcționează în hoteluri și să se opteze doar pentru room-service.

Totodată, se arată înțelegere pentru nevoile religioase ale cetățenilor, să se închine în siguranță, dar trebuie descurajată orice inițiativă de adunare a mai multor persoane la mese publice, în perioada de Ramadan.

Procesul de vaccinare trebuie accelerat

Deoarece cea mai mare speranță pentru finalizarea epidemiei este vaccinarea, se recomandă ca rata zilnică de vaccinare să fie mărită. Vaccinul nu protejează oamenii de contaminare, ci doar atenuează gravitatea și consecințele negative ale bolii, de aceea pe lângă vaccinare trebuie respectate în continuare cu strictețe normele de până acum, precum masca, distanța socială și igiena.

În același document se recomandă vaccinarea rapidă a tuturor cadrelor didactice în spații de vaccinare sigure, pentru ca pacienții să nu vină în contact unii cu alții, iar în acest sens Primăria Istanbul spune că poate găzdui aceste centre de vaccinare în propriile locații de sănătate.

 Numărul de teste trebuie mărit

Comitetul consultativ științific din Primăria Istanbul consideră că numărul testelor PCR ar trebui cel puțin dublat și că ar trebui luate în considerare și celelalte variante de testare pentru coronavirus. Testarea PCR regulată ar trebui aplicată profesorilor, personalului școlilor, tuturor profesioniștilor care intră în contact strâns cu publicul (cum ar fi agenții de securitate, ofițerii de poliție, șoferii, vânzătorii de alimente).

Cu excepția spitalelor și centrelor de medicină de familie, ar trebui create zone unde lumea să poată veni să se testeze în siguranță. Rezultatele testelor, sursele de infectare, caracteristicile noilor tulpini, date referitoare la vârsta persoanelor infectate, precum și alte caracteristicile ale cazurilor ar trebui să fie dezvăluite și impuse măsuri specifice în funcție de zonă.

Restricții de călătorie și noi proceduri de carantinare

Specialiștii spun că trebuie luate urgent măsuri pentru persoanele care nu au condiții propice pentru a sta în carantină, putând fi luate în considerare pentru carantinare hotelurile, căminele și pensiunile.

Carantina ar trebui aplicată imediat după intrarea în țară, iar intrarea și ieșirea „în” și „din” provinciile cu risc ridicat și foarte ridicat ar trebui controlate.

Persoanelor cu venituri foarte mici ar trebui să li se ofere o mască gratuită de două ori pe zi, în plus, ar trebui să se facă și controlul calității măștilor aflate deja la vânzare.

Sprijin pentru angajații din sănătate

Cu toate că nu au fost divulgate la nivel oficial informații referitoare la situația exactă din domeniul medical la Istanbul, membrii Comitetului consultativ științific din Primăria Istanbul spun că în urma informațiilor pe care le-au primit de pe teren, paturile destinate bolnavilor de Covid sunt deja ocupate în spitale și în clinicile conexe și că mai sunt foarte puține locuri în unitățile de terapie intensivă.

Totodată, se recomandă reducerea volumului de muncă al lucrătorilor din domeniul sănătății, care lucrează intens de la începutul pandemiei și este recomandată aplicarea telemedicinei în situațiile în care acest lucru este posibil. De asemenea, este recomandată plata suplimentară a celor care lucrează cu bolnavii de Covid, precum și în caz de îmbolnăvire a cadrelor medicale Covid să fie catalogată boală profesională.

În martie, deși cazurile erau în creștere, au fost slăbite restricțiile 

Specialiștii spun că în ciuda creșterii rapide a numărului de cazuri de la jumătatea lunii februarie, guvernul turc a luat decizii de normalizare controlată din data de 2 martie.

„Numărul de cazuri și decese crește, lucrătorii noștri din domeniul sănătății sunt epuizați, capacitatea sistemului medical a atins limita de ocupare, iar reducerea măsurilor crează o mare contradicție.”

Codul HES nu este eficient

Inițial, autoritățile din Turcia au impus obligativitatea consultării codului HES la accesul în mall-uri, hoteluri, mijloace de transport, obiective turistice, dar măsura s-a dovedit insuficientă pentru a opri epidemia.

Cu această aplicație, pot fi detectate numai cazurile care au avut un test PCR și s-au depistat pozitive, spun membrii Comitetului consultativ științific din Primăria Istanbul. Este cunoscut faptul că 20-30% din cazuri nu prezintă niciun simptom în această boală și se observă până la 50% falsă negativitate în testele PCR efectuate în cazuri simptomatice. Și mai îngrijorător este faptul că mulți oameni merg în comunitate fiind infectați, fără să fi făcut un test PCR, din motive financiare, dar și pentru a nu le fi interzis ulterior accesul în vehiculele de transport în comun.