lockdown Istanbul GYOO

Ministerul Afacerilor Interne din Turcia a publicat o serie de precizări referitoare la felul în care este reglementată restricția de circulație în weekend, în scopul combaterii epidemiei de coronavirus.

Restricțiile de la sfârșitul săptămânii sunt aplicate în funcție de felul în care sunt catalogate provinciile din Turcia, în baza cazurilor de infectare, cum este cazul provinciilor Istanbul, Antalya și Izmir.

Cum este aplicat lockdownul în Turcia

* În grupul cu risc foarte ridicat, adică provinciile în roșu (İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bilecek, Kütahya, Eskişehir, Düzce, Bolu, Antalya, Konya, Isparta, Karaman, Mersin, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Sinop, Amasya, Tokat, Samsun, Sivas, Ordu, Malatya, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Giresun, Rize, Erzurum, Artvin, Ardahan, Iğdır, Zonguldak, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt), restricțiile au început vineri la ora 21 și se vor încheia luni dimineața la ora 05.00.

* Categoriile cu risc ridicat – portocaliu (Denizli, Burdur, Manisa, Afyonkarahisar, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Tunceli, Bingöl, Ağrı, Kars, Kırşehir) au restricții de weekend, de vineri ora 21.00 până sâmbătă dimineață ora 05.00, apoi în timpul zilei de sâmbătă nu sunt restricții, dar de la ora 21:00 se reimpun restricții până luni la 05:00 dimineața.

Provinciile încadrate în zone de care nu implică un risc major de infectare – zone albastre sau galbene, precum (Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Uşak și Şırnak) vor avea doar restricții pe timp de noapte, între orele 21.00 și 05.00 dimineața.

* În funcție de categoria de încadrare ca zonă de risc a fiecărei provincii, magazinele alimentare, măcelariile, piețele vor fi deschise între orele 10.00-17.00 sâmbătă și/sau duminică, dar vor putea livra comenzile primite prin telefon sau online.

* Sâmbătă/duminică vor fi deschise unitățile de panificație, mai exact doar dealerii care vând pâine.

* Restaurantele și patiseriile își vor putea continua activitățile de sâmbătă și/sau duminică între orele 10.00-20.00.

* Companiile de e-commerce vor putea livra comenzi între orele 10.00-24.00 sâmbătă și/sau duminică.

În conformitate cu deciziile luate în cadrul ședinței de cabinet prezidată de președintele Recep Tayyip Erdoğan în data de 29 martie, Ministerul Afacerilor Interne precizează într-o circulară referitoare la revizuirea măsurilor, că până la luarea unei noi decizii, grupurile de risc ale provinciilor sunt următoarele:

harta Turcia infectări

* 1 provincie în grupul cu risc scăzut (albastru): Şırnak

* 10 provincii în grupul cu risc mediu (galben): Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Uşak

* 12 provincii în grupuri cu risc ridicat (portocaliu): Denizli, Burdur, Manisa, Afyonkarahisar, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Tunceli, Bingöl, Ağrı, Kars, Kırşehir.

* 58 de provincii în grupuri de risc foarte ridicat (roșu): İstanbul, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Aydın, Muğla, Bursa, Yalova, Kocaeli, Sakarya, Bilecek, Kütahya, Eskişehir, Düzce, Bolu, Antalya, Konya, Isparta, Karaman, Mersin, Niğde, Aksaray, Nevşehir, Kayseri, Ankara, Kırıkkale, Yozgat, Çankırı, Kastamonu, Karabük, Bartın, Çorum, Sinop, Amasya, Tokat, Samsun, Sivas, Ordu, Malatya, Osmaniye, Kilis, Gaziantep, Adıyaman, Elazığ, Erzincan, Giresun, Rize, Erzurum, Artvin, Ardahan, Iğdır, Zonguldak, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt.

Care sunt restricțiile anti-Covid

În toată Turcia vor continua în zilele lucrătoare restricțiile de circulație, care se mențin între orele 21:00 și 05:00 (sunt prevăzute câteva excepții).

În zilele lucrătoare, restaurantele și cafenelele au orar de funcționare impus între orele 07.00-19.00 și pot funcționa doar la 50% din capacitate, clienții având acces în baza interogării codului HES.

În toate provinciile din Turcia, locurile de luat masa și de băut au pus între orele 19:00 și 21:00 la dispoziția clienților sistemul „pachet-service” (clienții pot merge personal să comande mâncarea la pachet), iar între orele 21:00 și 24:00 se vor onora doar comenzile primite online („delivery”).

De asemenea, a fost condiționat și modul de funcționare al cantinelor din cadrul firmelor, astfel, în provinciile cu risc scăzut și mediu (albastru și galben) pot servi 4 persoane la o masă, iar în provinciile cu risc ridicat și foarte mare (portocaliu și roșu), maximum 2 persoane la o masă.

Se vor menține măsurile restrictive pentru adunările generale ale organizațiilor neguvernamentale, organizațiilor profesionale, asociații și cooperative, tot felul de evenimente care determină reunirea oamenilor, nunți, etc.

Spațiile în care funcționează internet cafe-urile, sălile de biliard, târgurile de distracții, băile turcești, saunele, saloane de masaj vor putea funcționa între orele 07:00 și 19:00 în provinciile cu risc scăzut, mediu și ridicat, cu condiția ca acestea să respecte limita de capacitate de 50% și să facă interogarea codului HES.

În 17 provincii din grupul cu risc foarte ridicat, cererea va fi stabilită în conformitate cu decizia luată de consiliile provinciale de igienă.

* Cei care nu respectă măsurile anunțate vor fi imediat amendați, în conformitate cu articolele Legii generale de igienă, iar procedurile judiciare se vor face prin aplicarea articolului 195 din Codul penal turc referitor la fapte penale.

Autoritățile din Turcia au relaxat a începutul lunii martie o parte din măsurile restrictive impuse de la 1 decembrie, însă imediat după relaxare, numărul de infectări s-a triplat.

infectări in Turcia
infectări in Turcia

În data de 3 aprilie 2021, Turcia a raportat 44.756 cazuri noi de infectare în 24 de ore și 186 de morți.

tablou zilnic HES
tablou zilnic HES

Știri

Țara lui Mevlana: Konya

9 minute 3 săptămâni
turnul fecioarei ataturk foto Turcia programare spital Constituția Turciei accident Teleferic Antalya foto Anadolu Agency lalele tunceli sursa foto TRT NATO Erdogan, după alegerile din 31 martie 2024