pandemie terapie intensiva

Într-o declarație acordată ieri postului de televiziune TELE1, președintele Asociației de terapie intensivă din Turcia, prof. dr. İsmail Cinel, atrage atenția asupra faptului că al treilea val de coronavirus se anunță înfricoșător și că populația ar trebui să meargă la spital doar în cazul în care există o urgență. Inițial, spitalele din Turcia aveau rezervată 50% din capacitate pentru cazurile de Covid, iar acum se va merge către 60-70% din capacitate.

Dr. İsmail Cinel spune că numărul pacienților în stare gravă continuă să crească și că în spitalele private au început să apară probleme legate de locuri. Tocmai de accea e nevoie ca paturile de terapie intensivă să fie păstrate pentru cei infectați cu Covid și care se află în stare gravă, iar populația să meargă la spitale doar pentru situații extrem de grave, gen atacuri de cord, hemoragii cerebrale, ori bolnavii de cancer.

“Suntem într-o perioadă în care nu ar trebui să mergem la spitale decât dacă există o urgență. Vârsta medie a pacienților de la terapie intensivă a scăzut la 50-65 de ani, iar numărul de noi infectări la nivel național nu scade.”

Președintele Asociației de terapie intensivă mai spune că în primul val Turcia raporta vârful de infectări la 13.900 de cazuri, apoi în valul doi, la sfârșitul lunii noiembrie, la 33.000 de cazuri, iar cel mai recent număr de infectări este de 44.756. Mai mult, în ultimele 24 de ore s-au însănătoșit doar 23.214 persoane, iar medicul İsmail Cinel spune: „Imaginați-vă că o piscină se umple constant. Efectele se văd în paturile din spitale, apoi la cei aflați în stare gravă. Numărul nostru de pacienți grav bolnavi continuă să crească.”

Avertismentele specialiștilor referitoare la un nou val de infectări

Avertizările celor din sistemul de sănătate sunt tot mai frecvente în spațiul public și fac trimitere la faptul că serviciile medicale sunt încărcate la maxim, dar și că nivelul de contagiozitate al virusului e tot mai mare, datorită noilor tulpini. În situația în care un pacient cu boală cronică este infectat cu o tulpină nouă, pacienții ajung foarte repede în terapie intensivă.

„Radiografic, imaginile sale sunt teribile. Vin cu mai multe daune. Trebuie să facem un pas înapoi. Măsuri serioase ar trebui luate cu 5-6 zile înainte de luna Ramadanului. (…) Toată lumea caută un loc în spital. Problema spațiului a început în spitalele private. Când se întâmplă acest lucru, toată lumea trebuie să facă un pas înapoi. Vom trăi 10 zile în care trebuie să minimalizăm socializarea.”

„Valul 3 este foarte înfricoșător”

În al treilea val de pandemie, coronavirusul atacă deopotrivă persoanele în vârstă, adulții, tinerii și copiii.

Prof. dr. İsmail Cinel, spune că „Valul 3 este foarte înfricoșător. Suntem chiar acum în el, dar nu putem anticipa ce va fi… Varianta de virus cu care ne confruntăm a dezvoltat noi arme. Am reușit să vaccinăm personalul medical și persoanele peste 65 de ani, dar vaccinul are o eficiență de 83%.”

Presiunea noilor îmbolnăviri asupra sistemului medical este imensă, iar dincolo de intențiile autorităților din Turcia de relaxare a măsurilor sub presiunea profundei crize economice, tot mai multe voci din sistemul medical insistă asupra înăspririi restricțiilor pentru a stopa creșterea cazurilor.

Numărul de infectări cu noul coronavirus s-a triplat în Turcia de la începutul lunii martie, când autoritățile au decis o relaxare a măsurilor impuse în pandemie, iar sub presiunea celui de-al treilea val de îmbolnăviri, președintele turc Recep Tayyip Erdoğan a impus noi măsuri restrictive, deoarece 58 de provincii din 81 au rata extrem de mare de infectare, aflându-se deja în categoria roșie (aproximativ 80% din populația Turciei).

Astfel, în acest weekend, a fost lockdown în majoritatea provinciilor din Turcia, în baza cazurilor de infectare, fiind afectate inclusiv zone turistice precum Istanbul, Antalya și Izmir.

Recent, Ministerul Afacerilor Interne din Turcia a publicat o serie de precizări referitoare la felul în care este reglementată restricția de circulație în weekend, în scopul combaterii epidemiei de coronavirus. Restricțiile de la sfârșitul săptămânii sunt aplicate în funcție de felul în care sunt catalogate provinciile din Turcia, în baza cazurilor de infectare, cum este cazul provinciilor Istanbul, Antalya și Izmir.