turnul camlica

Turnul Çamlıca se înalță pe dealul cu același nume, un simbol al Istanbulului, este cea mai înaltă structură a Istanbulului și oferă o panoramă unică a metropolei. De asemenea, Çamlıca Tower este cel mai înalt turn radio-TV din Europa.

Turnul Çamlıca are 49 de etaje, dintre care patru sunt subterane și este cea mai înaltă structură din Istanbul, cu o lungime de 369 metri și înălțime 587 de metri deasupra nivelului mării. Pe lângă faptul că este cea mai înaltă clădire din Turcia, turnul Çamlıca a fost ridicat cu succes pe una dintre cele mai riscante zone din punctul de vedere al cutremurelor și puterii vântului, ceea ce îi ridică statutul simbolic.

Turnul a fost construit pentru a îmbunătăți comunicațiile locale și operațiunile de difuzare la standarde mondiale și pentru a oferi astfel servicii de comunicații în fiecare colț al Turciei. Proiectul a fost creat printr-un concurs, apoi proiectat în 3D.

Turnul Çamlıca  – date tehnice

Turnul de radio și televiziune Çamlıca este construit pe o suprafață de 30.150 de metri pătrați. În aprilie 2017, a fost înființată compania „Kule A.Ş.” pentru a opera instalațiile de transmisie terestră. Turnul a adunat antenele împrăștiate în jurul orașului Istanbul și a salvat peisajul de poluarea vizuală. Totodată, proiectul a adus serviciile locale de radiodifuziune la standarde moderne și a oferit Istanbulului o clădire inteligentă, elegantă, ecologică și simbolică. În septembrie 2020, când turnul a început să funcționeze, 100 de canale radio au început să transmită fără a își perturba reciproc puterea și frecvența. Pe lângă serviciile de difuzare media, turnul oferă și servicii de infrastructură operatorilor de telecomunicații fără fir.

Pe lângă serviciile sale de difuzare, Turnul Çamlıca, care este unul dintre simbolurile Istanbulului, include magazine de cadouri și restaurante unde vizitatorii pot gusta preparate din cea mai delicioasă bucătărie internațională.

Istoricul Turnului Camlica

Construcția turnului Çamlıca a început în anul 2014 și inițial trebuia finalizată în 2017. În tot acest timp, costul său a crescut de aproximativ 5 ori, față de cât era planificat.

În noiembrie 2014, 27 de companii au aplicat pentru licitație, dar fără niciun motiv aceasta a fost anulată. O lună mai târziu, a fost modificată procedura și imediat a fost deschisă o nouă licitație, la care au participat companiile dorite. În ziua de 31 decembrie 2014, lucrarea a fost atribuită companiei Sarıdağlar İnșaat.

Fundația a fost pusă cu o întârziere de 400 de zile, pe 20 august 2016, și a fost dat publicității costul: 70 de milioane de lire. În februarie 2017, autoritățile au anunțat că va fi inaugurat în luna iunie, dar între timp, în martie era anunțată o creștere a cheltuielilor cu 39%. 

În martie 2018, este organizată o licitație separată, pentru lucrările de securitate, amenajare a teritoriului și iluminat ale turnului. În același an a fost deschisă o nouă licitație pentru îmbrăcarea exterioară a turnului. Această ofertă „surpriză”, în condițiile era așteptată deja finalizarea construcției, a fost dată din nou companiei Sarıdağlar.

În data de 29 martie 2019, a avut loc licitația pentru „Lucrarea de cumpărare a echipamentelor pentru antene și sisteme de emițătoare FM”.

În septembrie 2020 turnul a fost dat în funcțiune, iar pe 29 mai 2021 a avut loc deschiderea oficială.

Informații pentru vizitatori

Turnul Çamlıca este deschis vizitatorilor zilnic între orele 10 și 22.

Conform site-ului oficial, la data de 18 iulie 2023, costul unui bilet pentru turiștii străini este cuprins între 450 TL – 800 TL, cel din urmă pentru acces rapid (echivalentul a 75 – 130 lei, la cursul zilei). Pentru cetățenii turci costul biletului este cuprins între 180 și 360 TL.

Pentru cafenea și restaurant se pot face rezervări AICI.

Adresa Turnului Çamlıca: Küçük Çamlıca Mahallesi, Çilehane Caddesi, Oyma Sokak No:1 ÜSKÜDAR, Istanbul, Turkey

Link pentru transportul în comun, către Turnul Çamlıca AICI.

Turnul Camlica
Turnul Camlica
Turnul Camlica
Turnul Camlica
Turnul Camlica
Turnul Camlica
Turnul Camlica Fotoğraf- Ege Acar, Melike Altınışık Architects
Turnul Camlica Fotoğraf- Ege Acar, Melike Altınışık Architects