ficat de vita

INGREDIENTE

Pentru prepararea ficatului:
750 gr ficat de vițel, curățat și tăiat cubulețe
4-5 linguri de făină
2 lingurițe de sare

Pentru stratul de ceapă:
3-4 linguri de ulei de măsline
2 cepe tăiate cubulețe
1-2 ardei verzi bulgărești (subțiri și lungi)
3 fire de ceapă verde
Sare
Piper negru

Pentru cartofi:
2 cartofi
6-7 linguri de ulei de floarea soarelui

Alte ingrediente:
2-3 linguri de unt
Sare
Piper negru
Chimion
Fulgi de ardei iute
Cimbru
Sumac

*câteva fire de pătrunjel, pentru ornat

Într-o tigaie încălzim 6-7 linguri de ulei de floarea soarelui. Când uleiul s-a încins, punem cartofii tăiați cubulețe mici, pe care îi lăsăm să se prăjească la foc mic.

Între timp, cele 3 fire de ceapă verde le tăiem în bucăți de aproximativ 1-2 cm, apoi cele 2 cepe albe le tăiem peștișori, iar ardeii bulgărești îi tăiem în bucăți de maxim 1 cm.

Ficatul îl spălăm, îl curățăm cu mare atenție de pieliță, îl feliem și îl tăiem în bucăți de 2 cm. Într-o pungă de congelator mică, punem 4-5 linguri de făină albă, 2 lingurițe de sare și introducem bucățile de ficat, închidem punga și o agităm astfel încât să se amestece tot conținutul foarte bine. După aceea, punem conținutul într-un castron, folosindu-ne de o sită, pentru a îndepărta surplusul de făină.

Pregătim încă o tigaie, în care punem 2-3 linguri de ulei de măsline, adăugăm ceapa albă, ceapa verde și ardeiul, sare și piper după gust.

Între timp, verificăm dacă sunt gata cartofii și îi scoatem într-o farfurie mai mare, pe un prosop de hârtie, ca să absoarbă uleiul. Când ceapa și ardeii sunt preparați, îi adăugăm peste cartofi.

În uleiul din tigaia în care s-au prăjit cartofii, adăugăm ficatul bine scurs de făină și lăsăm să se prăjească la foc potrivit.

În acest timp, în cealaltă tigaie punem 2-3 linguri de unt, și câte o jumătate de linguriță de cimbru, sumac, chimion, fulgi de ardei iute și după gust, sare și piper negru. Amestecăm bine, adăugăm apoi în tigaie cartofii, ceapa și ardeiul doar pentru câteva minute, la foc foarte mic.

Când ficatul este preparat, îl scurgem de ulei și montăm preparatul alături de legume, pe un platou, după care se ornează cu foarte puțin pătrunjel proaspăt tocat.

Afiyet olsun! Poftă bună!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.