micul dolmabahce

Una dintre clăririle istorice ale Istanbulului, „Conacul Ragıp Pașa”, cunoscut ca fiind și „Micul Dolmabahçe”, sau „Perili Köşk” (Conacul bântuit), a fost vândut pentru suma de 449.363.500 TL (aproximativ 24.616.000 dolari, la cursul zilei de astăzi). Frumosul conac istoric va scăpa astfel de anii de neglijență și va reveni la vechea și celebra sa eleganță.

Conacul Ragıp Paşa este unul dintre simbolurile districtului Kadıköy, are o suprafață de 2.700 de metri pătrați, este compus dintr-un parter plus 3 etaje și o mansardă, precum și 23 hectare de grădină.

Motivul pentru care este numit „Micul Dolmabahçe” este magnifica foiță de aur care îi împodobește tavanele, ornamentele, pervazurile conacului, camerele de zi. Faptul că toate acestea au fost realizate de cei mai buni artiști și meșteri ai acelei perioade face Conacul Ragıp Pașa atât de special.

Conacul a fost scos la licitație de tribunal în luna martie ca urmare a procedurii de executare silită deschise împotriva proprietarului imobilului, pentru suma de 449.363.491 de lire și 71 de kuruși. Tribunalul a decis să vândă conacul din cauza procedurilor de execuție inițiate împotriva Conacului Ragıp Pașa, ale cărui acțiuni aparțin lui Hakan Mehmet Çiftçi, vărului său Hatice Ayşe Paksoy și Meral Edibe Çiftçi, care a decedat anul trecut. Autoritățile au anunțat că au fost evaluate separat clădirea istorică, terenul protejat al conacului, anexele acestuia, precum și speciile de arbori și plante din grădina acestuia.

La licitație a participat doar creditoarea İşbank, care a oferit 449.363.500 TL. Astfel, İşbank a devenit proprietarul conacului.

Istoria Conacului

Situat pe strada Cemil Topuzlu, conacul a fost construit pe partea anatoliană a Bosforului pentru Ragıp Paşa în 1906 de arhitectul prusac August Carl Friedrich Jasmund, care a proiectat și Gara Sirkeci. Acesta era la acea vreme și unul dintre profesorii Școlii de Inginerie din Istanbul. Au fost construite două conace și o clădire Selamlık, pentru Tevhide Hanım, fiica lui Pașa. Ragıp Sarıca Pașa a fost vizir în timpul domniei sultanului Abdülhamit, fiind un membru de încredere al Palatului Yıldız până în 1908. Fratele său era medicul sultanului. Ragıp Sarıca Pașa a construit hanuri anatoliene și rumeliene în Beyoğlu, a înființat fabrica Umurca Raki în Tekirdağ. Profitând de poziția sa în Imperiul Otoman, a trăit fastuos și a adunat multe nenumărate bogății, mai ales imobile.

Conacul este faimos pentru designul său, deoarece reflectă arhitectura otomană a începutului de secol, cu decorațiunile interioare și exterioare, dar și cu picturile pe tavan.

Istoricii de artă din Istanbul spun că este o clădire care poate fi considerată una dintre cele mai importante opere de artă ale perioadei sale, iar structura din lemn poate fi considerate o bijuterie, mai ales după ce va fi supusă unei restaurări.

Ragıp Pasha a murit în acest conac în 1920, iar apoi conacul a trecut în proprietatea altor persoane. A fost cumpărat pentru o perioadă de un mogul imobiliar, Sıtkı Çiftçi, iar câțiva ani în conac au locuit oameni cunoscuți precum Vehbi Koç sau Abidin Dino. Clădirea a fost folosită și ca un club de navigație și custodie militară, însă astăzi se află  într-o stare majoră de degradare.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.