spital medici Turcia

Autoritățile din Turcia au început o anchetă amplă după ce starea a zeci de pacienți s-a înrăutățit în urma intervențiilor cu botox gastric la un spital privat din Tuzla, Istanbul. Aceștia au prezentat simptome precum vedere dublă, creșterea tensiunii arteriale și greață.

După primele cercetări, s-a stabilit că au fost semnalate cazuri similare și la pacienții operați în alte unități medicale. În total, 31 de pacienți din diferite provincii și districte, au avut aceleași probleme.

Unul dintre aceștia a murit în urmă cu două zile, astfel că 2 medici au fost reținuți la spitalul din Tuzla, Istanbul.

Declarația ministrul sănătății, Fahrettin Koca

Referitor la acest caz, ministrul sănătății dr. Fahrettin Koca a precizat într-o postare pe contul său de pe o rețea de socializare că sunt semnalate efecte secundare la mai mulți pacienți care au primit botox stomacal pentru tratamentul obezității.

„Unitățile de specialitate ale Direcției de Sănătate din Istanbul și Direcției de Sănătate Izmir au efectuat inspecții de urgență la centrele medicale în care a fost aplicat acest tip de tratament. În cadrul acestor controale, s-a stabilit că acești pacienți au făcut intervenții în Spitalul Privat Özel Gisbir din Istanbul și centrul medical Batı Anadolu care funcționează în Izmir, iar produsele folosite în tratament au fost confiscate și examinate.

Din ancheta făcută de Agenția Turcă pentru Medicamente și Dispozitive Medicale, reiese că lotul de medicamente era aprobat, dar utilizarea pentru tratamentul obezității este considerată „off-label”. Activitățile celor două unități medicale au fost suspendate și a fost declanșată o anchetă împotriva celor în cauză. Problema este urmărită cu atenție de către ministerul nostru”, spune ministrul sănătății, dr. Fahrettin Koca. De asemenea, pacienții spitalizați au primit tratamentele necesare, iar starea acestora este sub continuă supraveghere.

O femeie din Turkmenistan a murit

Aylar Korhanova (46 de ani), din Turkmenistan, care a suferit o intervenție chirurgicală în data de 25 februarie la acest spital din Tuzla, Istanbul, la câteva zile după externare a revenit în stare de urgență la spitalul la care a făcut intervenția împotriva obezității. Din păcate, starea ei s-a înrăutățit și a fost dusă la terapie intensivă, iar după câteva zile a murit. Rudele femeii s-au plâns atât de medicii care au efectuat intervenția chirurgicală, cât și de conducerea spitalului.

Potrivit informaţiilor oficiale, în acest dosar au fost reținute mai multe persoane, dintre care două au fost arestate. Este vorba de medicul care a efectuat intervenția și de șeful de secție, sub acuzația de „ucidere din culpă”, anunță DHA.

CITEȘTE Și: Turismul medical în Turcia, facilitat printr-o platformă digitală