RT Erdogan

Între-un articol publicat recent de ziarul francez Le Figaro, este analizat rolul de mediator al Turciei în războiul Rusia-Ucraina. De asemenea, este analizată poziția activă a politicii externe a Turciei, sub conducerea președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan.

„Poate Turcia să fie primul câștigător al războiului din Ucraina?”

Autorul articolului arată că succesul diplomatic al Turciei dezvăluie o politică externă foarte activă, iar președintele turc Recep Tayyip Erdoğan este singurul care acum stabilește un dialog cu toată părțile unui conflict. Turcia a inițiat și găzduit discuțiile de pace pentru încheierea războiului Rusia-Ucraina și, tot în urma demersurilor Turciei, au fost reluate exporturile de cereale din Ucraina.

De asemenea, președintele Erdoğan este singurul președinte de stat care la o diferență de doar câteva zile s-a întâlnit cu Volodymyr Zelenskiy în Ucraina și a avut și o întâlnire de aproape patru ore cu președintele Vladimir Putin în Rusia.

„Turcia a devenit un virtuoz al multipolarității”

Fostul ambasador al Franței în Rusia, diplomatul Jean de Gliniasty, actualmente director de cercetare al think tank-ului IRIS (Institut de Relations Internationales et Stratégiques: IRIS) punctează în același articol faptul că Turcia își diversifică alianțele. „Turcia a devenit un virtuoz al multipolarității”, spune Jean de Gliniasty.

Tot în articolul din Le Figaro, se punctează și faptul că, după ani de resentimente, au fost restabilite relațiile dintre Turcia și Israel. Mai mult, Turcia a devenit o țară indispensabilă când vine vorba de negocieri cu Iran, Libia, sau Siria. Nu trebuie uitat nici că recent au fost normalizate și relațiile Turciei cu Armenia, după ce cele două țări au avut închise granițele timp de aproape 30 de ani, iar de curând partea armeană a ridicat embargoul asupra produselor turcești.

„Erdoğan construiește Turcia ca platformă centrală între Occident și Rusia, mai ales în ceea ce privește gazele, pentru că nu impune niciuna dintre sancțiunile economice impuse de aliații Ucrainei. În cadrul întâlnirii dintre Erdoğan și Putin de la Soci din 5 august, s-a anunțat că „relațiile comerciale vor fi consolidate” între cele două țări ca ultimul semn al „prieteniei” de până acum. (…) Normalizarea relațiilor Turciei, în special cu Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită în flancul estic, este un succes. Vom vedea dacă această politică externă va da cu adevărat roade pe cele mai importante probleme pentru Turcia în acest moment, și anume Siria și Ucraina” se arată în articolul din publicația franceză Le Figaro.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.