
În data de 24 septembrie a expirat termenul limită pentru sirienii neînregistrați în Istanbul, urmând ca celor aflați sub protecție temporară, dar care nu sunt înregistrați în Istanbul, să le fie aplicate sancțiuni.
Guvernoratul provinciei Istanbul a anunțat încă din data de 28 iulie 2023, că sirienii aflați sub protecție temporară care se află la Istanbul, în ciuda faptului că sunt înregistrați în alte provincii, ar trebui să se întoarcă până la 24 septembrie 2023 în provinciile în care sunt înregistrați.
De altfel, în urmă cu câteva zile, Direcția de Management al Migrației din Ministerul Afacerilor Interne a comunicat că sirienilor aflați sub protecție temporară li se va acorda o autorizație rutieră dacă solicită Direcției Provinciale de Gestionare a Migrației din Istanbul să se întoarcă în provinciile în care au fost repartizați inițial. Cetățenii de naționalitate siriană aflați sub protecție temporară în Turcia, care au venit din provinciile afectate de cutremurele din 6 februarie și au primit anterior autorizații de drum, au voie să rămână în Istanbul până la noi ordine.
Autoritățile din Turcia au anunțat că dacă în urma inspecțiilor ce urmează a fi efectuate, cetățenii de origine siriană aflați sub protecție temporară în Turcia, care se constată că nu au părăsit Istanbulul, deși nu au dreptul legal de ședere în această metropolă, vor fi duși în Centrele de Cazare Temporară, pentru a fi apoi duși în provinciile în care sunt înregistrați, conform legii.
CITEȘTE ȘI: Numărul total al cetățenilor străini în Turcia este 5.239.426 persoane. Câți sunt sirieni?
Turcia, țara refugiaților
Din 2011, Turcia este țara în care s-au refugiat sirienii care au fugit de războiul civil din țara lor. Pe lângă migrația în masă a sirienilor, alte sute de mii de afgani, pakistanezi și cetățeni ai țărilor africane au ajuns în Turcia. Sunt și voci care susțin că acordarea cetățeniei turce în schimbul achiziției de proprietăți a făcut din Turcia, de asemenea, o țară favorită a organizațiilor criminale.
CITEȘTE ȘI: Într-o provincie din Turcia numărul alegătorilor de origine siriană a crescut cu 130%
În 10 districte din Istanbul, populația străină a ajuns la 20%
În 10 din cele 39 de districte și 54 de cartiere ale Istanbulului, populația străină a ajuns la 20%, conform deputatului CHP de Istanbul, Gürsel Tekin, care lucrează la harta migrației din 2016.

Un total de 10 districte, inclusiv Esenyurt, Küçükçekmece, Başakşehir, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Sultangazi, Esenler, Zeytinburnu şi Fatih, şi 54 de cartiere în care populaţia străină ajunge la 20% sunt închise înregistrării străinilor.
Potrivit cifrelor oficiale, în Istanbul, unul dintre cele mai aglomerate orașe din lume, cu o populație de 16 milioane de cetățeni, locuiesc 1.200.000 de străini. Când se adaugă și imigranții ilegali, numărul depășește 2 milioane.
Esenyurt, Fatih și Zeytinburnu
Majoritatea refugiaţilor se află în districtul Esenyurt, aproximativ 200-250.000 de oameni din diferite țări.
Districtele Fatih și Zeytinburnu au, de asemenea, o populație mare de refugiați, care lucrează intens în sectorul serviciilor. Mai mult, în Fatih trăiesc refugiați din 20-25 de țări diferite.
„Oriunde există o concentrare de refugiați, oriunde trăiesc naționalități diferite în același cartier, există multe probleme. Există probleme sociologice serioase, probleme care decurg din diferențe (n.n. diferențe culturale). Desigur, vor fi probleme într-un loc în care locuiesc cetățeni din 10-12 țări diferite. Istanbulul este cu adevărat problematic și tulburat. Vedem măsurile luate de poliție, dar aceasta nu este o problemă care poate fi rezolvată doar prin măsuri de securitate. Există multe necazuri și probleme în Istanbul, dar nu există nicio soluție în acest moment.”, susține deputatul Gürsel Tekin în presa turcă.
„Demografia s-a schimbat complet în multe cartiere din Istanbul. Africanii, arabii și uzbecii trăiesc dens în Aksaray. Aproape toți cei din cartier, de la hamali la meseriași, de la muncitori la magazine la cerșetori, sunt cetățeni străini. În cartierul în care este aproape imposibil să vezi un cetățean turc, semnele magazinelor nu mai sunt în limba turcă. La parterul unui centru istoric de afaceri din Fatih, se află Piața Africană, unde găsești fructe, legume, leguminoase și gustări aduse din Africa. Majoritatea comercianților și clienților sunt africani și își vorbesc propria limbă”, a declarat deputatul CHP, Gürsel Tekin.
CITEȘTE ȘI: Noi tensiuni între Turcia și Uniunea Europeană, după raportul privind aderarea