
În districtul Boğazkale, aflat la 87 de kilometri de centrul orașului Çorum din Turcia, se află capitala civilizației hitite: Hattusha. Amplasat într-un peisaj specific regiunii montane a Anatoliei Centrale de Nord, Hattusha este capitala unui popor care a trăit în perioada faraonilor egipteni. Izvoarele istorice arată că perioada sa de glorie a fost între 1375 și 1200 î.Hr.
Muzeu în aer liber
Fosta capitală a Imperiului Hitit, Hattusha, este un muzeu în aer liber. Situl arheologic Hattusha se remarcă prin organizarea urbană, tipurile de construcție care s-au păstrat (temple, reședințe regale, fortificații), bogata ornamentație a Porții Leilor și a Porții Regale, dar și cu ansamblul de la Yazılıkaya.
Situl arheologic Hattusha a fost descoperit în 1834 de Charles Texier, iar datorită săpăturilor făcute ulterior, orașul a ajuns la aspectul impresionant de acum. Din 1986, Hattusha se află pe „Lista Patrimoniului Cultural Mondial al UNESO”.
Menționat în tăblițe ca „orașul celor o mie de zei”, Hattusha a fost unul dintre cele mai mari centre ale lumii antice cu structurile sale urbane avansate. Din 2001 tăblițele scrise se află pe „Lista Memoria Mondială a UNESCO”.
Orașul de Jos și Orașul de Sus
Situl arheologic este format din zona orașului hitit, la nord se află sanctuarul de stânci Yazılıkaya, la est sunt ruinele Kayalı Boğaz, iar la sud Pădurea İbikcam. Întregul oraș este înconjurat de un zid de incintă monumental de peste 8 km lungime.
În Orașul de Sus, în mare parte un oraș templu pentru zeii și zeițele panteonului hitit și hurrian, poate fi găsită cea mai lungă inscripție hieroglifică hitită, dar și temple în general mai mici. O mare parte se află pe un teren în pantă și e format doar din temple și sanctuare. Această zonă este cunoscută și sub numele de „Cartierul Templurilor”.
Ruinele fortificației Orașului de Sus formează un zid dublu cu peste o sută de turnuri și 5 porți: două sunt amplasate în vest, o altă poartă reprezintă unul dintre simbolurile din Hattusha – Poarta Leului în sud-vest, în sud est este cea de-a patra, Poarta Regelui, iar cea de-a cincea este o poartă de procesiune, Poarta Sfinxului. Aceasta din urmă este construită în scop defensiv și are o lungime de 70 de metri. Se află în vârful unui bastion artificial înalt, cu versanți tencuiți cu piatră, cu două scări care duc în vârf, iar dedesubt se află un tunel de piatră arcuit.
Marele Templu
Cea mai bine conservată ruină a unui templu hitit din secolul al XIII-lea î.Hr. și cea mai mare structură sacră a lui Hattushan este Marele Templu. Are două camere de cult și a fost dedicat Zeului Furtunii Teshup și Zeiței Soarelui Arinna, cel mai mare dintre zeii imperiului hitit.
Kayalı Boğaz, menționată pentru prima dată în inscripțiile cuneiforme, este o mare așezare fortificată situată la 1,5 km est de Poarta Regelui. Este posibil să fi servit drept unul dintre avanposturile și fortărețele folosite pentru a supraveghea și controla drumurile principale care duceau spre oraș.
Sanctuarul Yazılıkaya, situat la 2 km de capitala Hattusha, pe o pantă a unei bariere montane, este un templu în aer liber cu două camere sculptate în roca de bază. Pereții camerelor de stâncă sunt acoperiți cu cele mai bogate și mai izbitoare mostre de artă în relief hitită, prezentând zei și zeițe și figurile Marelui Rege Tuthaliya al IV-lea.
Un peisaj incredibil poate fi găsit la Complexul Palatului Büyükkale, situat în zona în care a început așezarea în oraș și care reflectă trăsăturile importante ale arhitecturii hitite.
Galerie foto AICI.
Puteți afla mai multe despre Imperiul Hitit văzând tăblițe și alte artefacte arheologice excavate din orașul antic Hattusha la Muzeul Civilizațiilor Anatoliene, Muzeul Çorum și Muzeul Boğazköy.
„Drumurile hittite pentru drumeții și trasee pentru biciclete”
Guvernoratul Çorum a inițiat un proiect intitulat „Drumurile hittite pentru drumeții și trasee pentru biciclete” care parcurge traseele folosite de hitiți, pe vechile rute de migrație. Drumul spectaculos cuprinde 385 de kilometri pentru drumeții și 406 de kilometri de trasee de mountain bike, iazuri de diferite dimensiuni, totul sub atmosfera misterioasă a istoriei.
„Drumul Hitit” începe pe ruta Boğazkale-Hattusa-Şapinuva, Alacahöyük – Alaca-Şapinuva și Boğazkale – Alacahöyük. Valea pârâului Alaca și Canionul İncesu sunt rute alternative. Există 17 parcuri marcate pe rutele vechi de migrație, pe o lungime de 236 de kilometri.
Hattusha în UNESCO
Turcia găzduiește multe situri importante care au modelat istoria omenirii, iar 18 dintre acestea sunt pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Hattusha, capitala civilizației hitite, a fost adăugată pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1986 ca bun cultural.
Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a propus un plan de protejare a bunurilor culturale și naturale din lume, prin Convenția privind Protecția Patrimoniului Mondial Cultural și Natural, aprobată în 1972.




Trebuie să te autentifici pentru a publica un comentariu.