Forum Antalya Foto: Anadolu Agency

Toate privirile sunt ațintite astăzi asupra Turciei, în încercarea de a soluționa războiul din Ucraina, o criză care ține întreaga lume în stare de alertă de 15 zile. 

Miniștrii de externe ai Ucrainei și Rusiei se vor întâlni în Antalya la un Summit trilateral, întâlnirea dintre cele două țări fiind mediată de ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu. Întâlnirea de azi este prima la cel mai înalt nivel diplomatic de la începutul ofensivei ruse în Ucraina.

Forum Antalya Foto: Anadolu Agency
Forum Antalya Foto: Anadolu Agency

Ministrul ucrainean de externe, Dimitro Kuleba, a declarat într-un videoclip pe social media că are puține speranțe în ceea ce privește discuțiile de azi adăugând că „directivele Kremlinului vor determina cursul discuțiilor”.

De cealaltă parte, Rusia și-a exprimat dinainte cererile către Ucraina, precizând că vrea ca Ucraina să depună armele, să-și schimbe constituția astfel încât să nu adere la Uniunea Europeană sau NATO, să recunoască Crimeea ca teritoriu rusesc și să recunoască Republicile Populare Donețk și Lugansk.

Cu toate acestea, vicepremierul ucrainean Iryna Verashchuk a declarat seara trecută la BBC, că nu vor accepta termenii de pace și ultimatumurile Moscovei: „Ultimatumurile Rusiei sunt inacceptabile”, precizând că există o singură cale și anume capitularea Rusiei. “Nu ne putem schimba pământul, nu ne putem schimba constituția”, a declarat Verashchuk, care a cerut țărilor occidentale să stabilească o zonă de excludere a zborului și un sistem de apărare aeriană în regiune.

În urmă cu 15 zile, după ce Rusia a recunoscut oficial Republicile Populare Lugansk și Donețk, înființate de grupuri separatiste în estul Ucrainei, a început invazia Ucrainei, pentru a le sprijini. În acest timp, milioane de ucraineni au fost nevoiți să-și părăsească țara, iar pe teritoriul Ucrainei au fost semnalate pierderi de vieți omenești din rândul civililor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.